Θάνος Πλεύρης: «Η κουβέντα για τα βαρέα και ανθυγιεινά στο ΕΣΥ πρέπει να ανοίξει»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Εφ΄όλης της ύλης μίλησε ο υπουργός Υγείας στο Action 24Press δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που πρόκειται να προωθηθούν στον χώρο της υγείας, τόσο σε σχέση με ενδεχόμενες νέες πανδημίες, όσο και σε σχέση με θέματα όπως τα «φακελάκια», οι προσλήψεις, αλλά και οι μισθολογικές συνθήκες του νοσηλευτικού προσωπικού.

Συνέντευξη στον Μάκη Προβατά για το ActionPress

«Ο υπουργός Υγείας κάθε φορά που γυρνάει στο σπίτι του θα πρέπει να σκέφτεται τι παραπάνω έπρεπε να κάνει, γιατί η διαφορά αυτού του υπουργείου από άλλα είναι ότι τυχόν λάθος, ενδεχομένως, δεν μπορεί να διορθωθεί και μπορεί να στοιχίζει στην υγεία του πολίτη, ζωές και ευημερία», επισημαίνει ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Action 24Press.

-Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό. Το θέμα είναι πως θα συνηθίσει ο Έλληνας ότι έχει προσωπικό γιατρό, αφού μόλις παθαίνει κάτι, κατευθείαν πηγαίνει στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

Πρέπει να γίνει κουλτούρα στον Έλληνα ότι είναι προς όφελός του να έχει έναν γιατρό αναφοράς. Δεν του απαγορεύουμε την άλλη πρόσβαση. Αν έχει έκτακτο περιστατικό θα πάει στο νοσοκομείο, αν έχει έναν γνωστό ειδικό θα πάει για το πρόβλημα του. Είναι σημαντικό όμως να ξέρει ότι κάποιος παρακολουθεί όλο το ιστορικό του και έχει μία πλήρη εικόνα της υγείας του. Ο προσωπικός γιατρός είναι ο σύμβουλος υγείας που θα κατευθύνει τον πολίτη ακόμα και όταν είναι υγιής. Θα του πει για παράδειγμα ότι με βάση τις εξετάσεις του θα πρέπει να αλλάξει κάποιες συνήθειες. Όλες οι χώρες με κάποιον τρόπο έχουν τον προσωπικό γιατρό, άλλες σε πιο σκληροπυρηνικό μοντέλο, όπως η Αγγλία που δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν δεν σε παραπέμψει αυτός, άλλες με μοντέλο σαν το δικό μας. Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει πολλούς ειδικούς γιατρούς, οπότε θα ήταν παράλογο να αποκλείσουμε την πρόσβαση στους ειδικούς.

-Στην πανδημία παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες. Έχουν καταγραφεί τί προσλήψεις πρέπει να γίνουν;

Στη χώρα μας και προ πανδημίας το μοντέλο των ειδικοτήτων δεν ακολουθούσε τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε συγκεκριμένες ειδικότητες που συνήθως συνδυάζονται και σε μία λογική καλύτερης επαγγελματικής ανέλιξης υπάρχει πληθώρα γιατρών και σε άλλες υπάρχουν κενά. Άρα θα έπρεπε να γίνει ένας εξορθολογισμός για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ΕΣΥ. Η πανδημία έδειξε ότι υπάρχουν ειδικότητες που είναι σε παγκόσμια έλλειψη. Όταν στην Ελλάδα είχαμε 550 κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.300, εκ των πραγμάτων χρειαζόμαστε παραπάνω εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους… Με νομοσχέδιο που έρχεται για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και συνδέεται και με τις ειδικότητες, προσπαθούμε για πρώτη φορά να συνδυάσουμε τον αριθμό της παροχής των ειδικοτήτων με τις ανάγκες του ΕΣΥ. 

-Όπως λένε οι ειδικοί οι πανδημίες δεν θα είναι πλέον κάτι σπάνιο. Αν εμφανιστεί μία πανδημία αντίστοιχη του κορονοϊού, είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε;

Προσπαθούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις πανδημίες από δω και πέρα. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορείς να έχεις 100% προετοιμασία γιατί δεν ξέρεις από πού θα έρθει και τι θα πλήξει. Είναι πλέον κεντρική ατζέντα της  ΕΕ να υπάρχει σοβαρή έρευνα για τα φάρμακα και τα εμβόλια, και στήριξη της ευρωπαϊκής παραγωγής ώστε να υπάρχει επάρκεια για την Ευρώπη. Να μη ζήσουμε ό,τι έγινε το πρώτο διάστημα της πανδημίας με πρόβλημα σε αντισηπτικά, μάσκες και απλά φάρμακα. Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα γιατί έχουμε ισχυρή εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Το σημαντικό είναι ότι στην επόμενη πανδημία θα έχουμε έναν «οδικό» χάρτη που δουλεύεται σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα ο οργανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ε.Ε που θα παρακολουθεί τις πανδημίες και άλλες ενδημικές νόσους λέγεται Ήρα.

-Δεν θα ήταν χρήσιμο ένα νομοθετικό πλαίσιο, όπου οι τελειόφοιτοι Ιατρικής ή σχολών νοσηλευτικής, θα μπορούν να βοηθάνε σε περίπτωση πανδημίας;

Το εξετάζουμε πώς μπορεί, υπό όρους και προϋποθέσεις, σε συνθήκες πίεσης να παρέχουν υπηρεσίες, κυρίως αυτοί του τελευταίου εξαμηνου σπουδών. Όμως, έχουμε φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο που πάλι υπό όρους, ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων θα υποχρεώνονται να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Έχει γίνει πολύ πιο ελκυστικό να εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ραχοκοκαλιά μας, και ότι σε συνθήκες μεγάλης έντασης τα κενά που έχει και δεν μπορεί να τα καλύψει με ομαλό τρόπο, πρέπει να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να βελτιώσουμε και το μισθολογικό. Ξεκινήσαμε συζητήσεις και ήδη βγαίνουν πάνω από 6.000 μόνιμες θέσεις. Στα νησιά, λόγου χάρη, είναι θέμα προθυμίας να πάνε να εργαστούν. Υπάρχουν ιδιώτες γιατροί εκεί και ψάχνουμε να βρούμε ένα σχήμα να μπαίνουν ομαλά στο ΕΣΥ. Θέλουμε να μπούμε σε λογική μεγαλύτερης απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων, ένας ιδιώτης να μπαίνει στο ΕΣΥ αλλά και κάποιος που εργάζεται σε αυτό να έχει κίνητρα για επιπλέον έσοδα από ιδιωτική δραστηριότητα. Υπάρχουν Κρατικό Σύστημα και Ιδιωτικό Σύστημα, εμείς προσπαθούμε να το ενοποιήσουμε σε Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

-Ο υγειονομικός χάρτης θα αλλάξει; Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενοποιηθούν νοσοκομεία και κέντρα Υγείας…

Η διοικητική ενοποίηση πρωτοβάθμιων μορφών υγείας και ο προσωπικός γιατρός, έχουν να κάνουν με τον υγειονομικό χάρτη και την αντιμετώπιση του ΕΣΥ. Η βασική φιλοσοφία «στο επίκεντρο είναι ο πολίτης», στην υγεία αφορά στο ότι οι νοσηλευτικές δομές πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη και τις ανάγκες του. Η λογική μας, πάνω στην οποία συχνά γίνεται παραπληροφόρηση, είναι να αποτυπωθούν οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας όπως είναι τώρα ο πληθυσμός. Πολλές υγειονομικές δομές δημιουργήθηκαν στηριγμένες σε άλλη χρονική περίοδο με άλλη δυνατότητα προσβασιμότητας. Ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα στην Αττική πριν την Αττική οδό, η όπου έχουν γίνει οδικά δίκτυα, και τι σημαίνει τώρα να βρίσκονται δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Με τον υγειονομικό χάρτη μπορείς να δεις τις ανάγκες και με αυτές αναδιατάσσεις τις υπάρχουσες δομές. Βρίσκεται σε στάδιο τελικής υλοποίησης, υπάρχουν υγειονομικές περιφέρειες που έχουν ολοκληρωθεί. Σύντομα θα έχουμε μία πλήρη εικόνα ώστε μετά να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

-Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που βρίσκεται;

Έχουν σταλεί πάνω από 100.000 sms στον πρώτο μήνα λειτουργίας, γύρω στις 7.000 μαστογραφίες, ήδη έχουν υλοποιηθεί. Οι προληπτικές εξετάσεις σε μία πρώτη φάση θα αφορούν πέντε προγράμματα. Το «Φώφη Γεννηματά» για τις μαστογραφίες, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, και τρέχει ένα πρόγραμμα για την παχυσαρκία, παιδική και ενηλίκων. Επειδή με την αντιπολίτευση υπήρξε μία διένεξη για το αν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα. Υπήρχαν και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με μία συμμετοχή του ασθενούς. Όμως, για πρώτη φορά οργανωμένα θα φέρουμε όλον τον πληθυσμό να κάνει τις εξετάσεις. Αφού, λοιπόν, γίνουν αυτές οι προληπτικές εξετάσεις, θα  έρθει ο προσωπικός γιατρός, ως σημείο αναφοράς, να φτιάξει ψηφιακό φάκελο του πολίτη, κάτι που δημιουργούμε τώρα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Σε αυτόν τον φάκελο θα έχουν προσβασιμότητα όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές δομές.

«Επειδή με την αντιπολίτευση υπήρξε μία διένεξη για το αν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα. Υπήρχαν και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με μία συμμετοχή του ασθενούς. Όμως, για πρώτη φορά οργανωμένα θα φέρουμε όλον τον πληθυσμό να κάνει τις εξετάσεις». Αυτό τονίζει ο υπουργός Υγείας στον συντάκτη του Action24Press

-Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το «φακελάκι»;

Βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία γίνεται όταν ξεκινάει η εφημερία, από κόσμο που κυρίως πάει περιπατητικός, πρόκειται κατά βάση για περιστατικά προσυνεννοημένα. Αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Πλέον τα ραντεβού θα κλείνονται από μία κεντρική πλατφόρμα, πιστεύω ότι εντός του έτους θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε. Ακόμα και όταν ο γιατρός του δημοσίου κλείνει κάποιο ραντεβού, θα ‘ανεβαίνει’ σε αυτή τη πλατφόρμα ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθούμε. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Πιστεύω ότι το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό στην συντριπτική πλειοψηφία δείχνει τεράστια αυταπάρνηση και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προσβάλλουμε ή να αρνηθούμε το έργο τους. Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διαφάνειας ώστε κάποια περιστατικά να μην εξυπηρετούνται ως προσωπική πελατεία συγκεκριμένων γιατρών.

-Επομένως δεν θα ήταν σωστή και δίκαιη χειρονομία οι νοσηλευτές να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά;

Υπάρχουν οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που θέτουν το θέμα. Με την ιδιότητά μου ως νομικός να σας πω ότι είναι οξύμωρο οι νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα να είναι στα «βαρέα και ανθυγιεινά» και να μην είναι του δημοσίου. Ναι, πρέπει να ανοίξει η κουβέντα των μισθολογικών συνθηκών. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν θα είναι αναγκαστικά «βαρέα και ανθυγιεινά» ή αλλαγή του μισθού. Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον στους γιατρούς, συγκριτικά με το εξωτερικό αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, δεν δίνουμε τους μισθούς που αναλογούν. Είμαστε στο στάδιο να δούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν.

-Υπάρχει το πρόβλημα όπου πολλαπλά εμβολιασμένοι νοσούν. Το ενισχυμένο εμβόλιο πότε έρχεται;

Η Moderna και η Pfizer δουλεύουν σε δύο εμβόλια. Ένα για την Όμικρον που φιλοδοξούμε ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο, και ένα για τις μεταλλάξεις 4 και 5 που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη φάκελοι, και δεν ξέρουμε αν θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη βαριά λοίμωξη. Αυτό αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα. Αυτός ο κόσμος όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί με το εμβόλιο που υπάρχει, τόσο καλύτερα προστατεύεται.  Είναι πολύ σημαντικό ότι στους εμβολιασμούς είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

-Με τόσους πολλούς που νοσούν πλέον, θα αποφύγουμε τα νέα μέτρα;

Όποια μέτρα επανέλθουν, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που ζήσαμε. Αυτή είναι η βούληση και η επιθυμία. Προτιμούμε να μείνουμε σε συστάσεις και κατευθύνσεις ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες, παρά να μπούμε σε διαδικασία υποχρεωτικοτήτων. Υπάρχει υποχρεωτικότητα για τη μάσκα στο μετρό και στα πλοία. Δεχόμαστε διαμαρτυρίες ότι στα πλοία δεν τηρείται. Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί η κουλτούρα ώστε και ο ίδιος ο πολίτης να αντιλαμβάνεται, και να μην φοβάται ότι πίσω του είναι ένας αστυνομικός να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο. Θέλουμε λοιπόν προς το χειμώνα να πάμε περισσότερο σε σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις και όχι σε υποχρεωτικότητες. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι θέσφατο γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε υποχρεωτικότητες.

-Υπάρχει και το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό…

Ήδη έχουμε παρατείνει την αναστολή εργασίας μέχρι τις 31/12 και δεν είναι στις προθέσεις μας μέχρι τότε να επανεξετάσουμε το μέτρο. Λένε ότι έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά όχι είναι καθαρά επιστημονικά. Υπάρχει η βασική αρχή ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη που υπηρετούν, προκαλούν πολύ μεγάλο δίλλημα κατά πόσο μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εν καιρώ πανδημίας. Δεν μπορεί να μην πιστεύεις στον εμβολιασμό και να μπαίνεις στο ΕΣΥ για να διαχειριστείς συνθήκες πανδημίας. Άλλη απαίτηση έχεις από έναν αστυνομικό ή σερβιτόρο, ο οποίος δεν έχει επιλέξει να βρίσκεται στο ΕΣΥ και άλλη από κάποιον ο οποίος καλείται να πιστέψει την επιστήμη την οποία υπηρετεί. Πιστεύω ότι, ασχέτως πανδημίας, πρέπει να ανοίξει η κουβέντα να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός γι’ αυτές τις θέσεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.