Τέσσερα μουσικά αφιερώματα ξυπνούν μνήμες στη φθινοπωρινή Αθήνα

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ

Συναυλίες, μιούζικαλ και μουσικές παραστάσεις για σπουδαίες φωνές της ελληνικής και ξένης δισκογραφίας

Η πρωτεύουσα το φθινόπωρο γεμίζει αγαπημένες μελωδίες και χαρίζει στο κοινό το καλύτερο «αντίδοτο» για τη μελαγχολία που προκαλεί η επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίζουν τέσσερα μουσικά αφιερώματα με αγαπημένες φωνές που υπόσχονται να μας «ξυπνήσουν» όμορφες αναμνήσεις.

«Υπόκλιση» στον Μίκη Θεοδωράκη

O κύκλος «Μίκης Θεοδωράκης» συνεχίζεται τη σεζόν 2022/23 και ανοίγει με δύο σημαντικές συναυλίες με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διακεκριμένους σολίστ. Στην πρώτη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα ερμηνεύσουν τη Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης, έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική το 1980.  Στο τρίτο μέρος του έργου, η Παιδική Χορωδία ερμηνεύει Το τραγούδι της γης (σε ποιητικό κείμενο Γιάννη Θεοδωράκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις.

Στις 5 Οκτωβρίου 2022, η εμβληματική ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει μαζί με τον βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου το Πνευματικό εμβατήριο και με τον Θοδωρή Βουτσικάκη μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ.

Info

Κυριακή 2/10 – 18:30, Τετάρτη 5/10 – 19:30, Εθνική Λυρική Σκηνή

Σταμάτης Σπανουδάκης «Για την Σμύρνη»

O Σταμάτης Σπανουδάκης θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «Για την Σμύρνη» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Ο διακεκριμένος συνθέτης, έχοντας δίπλα του τους επί σειρά ετών συνεργάτες του, θα παρουσιάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από το σύνολο του πλούσιου έργου του.

«Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο, θα παρουσιάσω καινούργια και παλιότερα κομμάτια μου. Το θέμα και ο τίτλος της συναυλίας είναι “Για την Σμύρνη”. 22 η Σμύρνη, ’22 η φετινή χρονιά και 22 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου μου “Για την Σμύρνη”. Αριθμοί που ίσως και να μην σημαίνουν τίποτε. Ίσως και να σημαίνουν πολλά. Νοήματα και έννοιες που μια ζωή, όπως συμβαίνει και με τη μουσική, ανιχνεύουμε χωρίς ποτέ να τα αγγίζουμε πραγματικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Info

Δευτέρα 3/10 – 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Βίκυ Μοσχολιού: Αφιέρωμα με τις Δ. Γαλάνη, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Γ. Νέγκα

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού παρουσιάζουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Οι τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες τιμούν τη δωρική φωνή του ελληνικού τραγουδιού, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της πορείας της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

Στιβαρή και αγέρωχη, η φωνή της Μοσχολιού συνδύαζε την αρτιότητα ενός μουσικού οργάνου με την βυζαντινή δωρικότητα με μεγάλη έκταση και μια «μελαγχολική βραχνάδα» που πάντα συγκινεί. Αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες, αφού στο πρόσωπό της επαληθεύθηκε το «ελληνικό όνειρο». Από την απόλυτη φτώχεια, στην απόλυτη δόξα, την καλλιτεχνική καταξίωση και την εμπορική αποθέωση. Όμως, πίσω από τη λάμψη που αποκτούσε η προσωπική της ζωή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η ίδια έκρυβε μια μεγάλη, συγκινητική σεμνότητα.

Info

Τρίτη 4/10 – 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Αφιέρωμα στη Γουίτνεϊ Χιούστον

Η μουσική παράσταση «The Greatest Love Of All» έρχεται στο Christmans Τheater για να τιμήσει τη ζωή και την καλλιτεχνική παρακαταθήκη που έχει αφήσει η Γουίτνεϊ Χιούστον, δέκα μόλις χρόνια μετά τον θάνατό της στο ξενοδοχείο Beverly Hilton. Ένα μουσικό υπερθέαμα του West End αφιερωμένο στην σπουδαία ντίβα την οποία υποδύεται η Belinda Davids, πρωταγωνίστρια δύο επιτυχημένων αφιερωμάτων που δημιούργησαν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια FOX και BBC για τη Χιούστον.

Η Γουίτνεϊ Χιούστον είχε μία φωνή που δεν μπορούσε να συγκριθεί με καμία άλλη. Γεννημένη σε μία «μουσική» οικογένεια (η Αρίθα Φράνκλιν ήταν νονά της), οι ικανότητες και το «star quality» της ήταν αδιαμφισβήτητα. Μέχρι σήμερα, η μουσική κληρονομιά της παραμένει χωρίς προηγούμενο και η χαρακτηριστική φωνή της έχει αφήσει ιστορία. Το Musical Tribute του West End με τίτλο «The Greatest Love Of All» παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές της Whitney Houston live. Με 10 μουσικούς χορευτές και τραγουδιστές αλλά και με θεατρικά εφέ και ένα συναρπαστικό οπτικό υλικό θα ζήσουμε ξανά το πάθος μιας γυναίκας που με την φωνή τα τραγούδια και την μοναδική σκηνική της παρουσία, κατάφερε να συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Info

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου – 21:00, Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.