Τέλος στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

©LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειωθούν οι εκπομπές CO2 των νέων οχημάτων από το 2035.

Αυτό σημαίνει πως θα απαγορευθούν οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ώστε να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά οχήματα. Μένει μόνο ο οριστικός συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δίνεται τέλος στα οχήματα που κινούνται καίγοντας βενζίνη ή πετρέλαιο ντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, όπως και των υβριδικών. Τα μέτρα αυτά είναι μέρος «πακέτου οδηγιών» της ΕΕ, προκειμένου αυτή να φθάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντο ενέκριναν την παράταση για ακόμη πέντε χρόνια της εξαίρεσης από τις υποχρεώσεις ως προς τις εκπομπές CO2. Η ρήτρα αυτή αφορά κατασκευάστριες πολυτελών σπορ αυτοκινήτων. Πρόκειται για «μεγάλη πρόκληση για την αυτοκινητοβιομηχανία μας»,σημείωσε η γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ.

«Η συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει κάνει την επιλογή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», εκτίμησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.