Τελεσίγραφο Πούτιν με το «μπαλάκι» στη Δύση

Στον όγδοο μήνα του, αλλά και στην πιο επικίνδυνη φάση του έχει περάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ύστερα από εβδομάδες στασιμότητας, η ουκρανική αντεπίθεση ανέδειξε τα αδιέξοδα του ρωσικού στρατού. Ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι – ενδεχομένως – το τελευταίο του χαρτί, αυτό της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για να στείλει ένα ακόμα τελεσίγραφο στους Ουκρανούς και κατ’επέκταση στη Δύση: είτε υποχωρείτε είτε ετοιμαστείτε για μια παγκόσμια σύρραξη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις ήταν το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα επιτυχημένης αντεπίθεσης των Ουκρανών. Κατάφεραν να απελευθερώσουν εκατοντάδες οικισμούς και περίπου 155.000 κατοίκους.

Ο Πούτιν έπρεπε να βάλει ένα φραγμό στο momentum της αντεπίθεσης των Ουκρανών. Κι επέλεξε να κάνει τον ελιγμό με τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι περιοχές αυτές λογίζονται «ως ρωσικές» και άρα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό αποτρεπτικό όπλο – ακόμα και πυρηνικά – για να τις υπερασπίσει.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κορύφωση της έντασης με το μπαλάκι των επόμενων κινήσεων να περνά στην Ουκρανία και στη Δύση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.