Τεχνολογική πανδημία απολύσεων από την Ινδία μέχρι τη Silicon Valley

Οι Ινδοί εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας είναι αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις.

Αν και το ίδιο δράμα ζουν δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι τους στη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με τις συνέπειες να φτάνουν μέχρι την Κένυα, το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες, στην Ινδία το κύμα των απολύσεων έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.

Τους τελευταίες μήνες καταγράφεται ένα τσουνάμι απολύσεων, στο οποίο μετέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Οι ινδικές τεχνολογικές εταιρείες BYJU και Unacademy έκοψαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, το Τwitter απέλυσε πάνω από το μισό προσωπικό του (από τους 230 έδιωξε τους 180) στην Ινδία ενώ περικοπές αναμένονται και στη Meta (τη μητρική των Facebook, Instagram, WhatsApp).

Οι μαζικές αυτές απολύσεις αποδίδονται σε δύο βασικές αιτίες που έχουν παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η πρώτη είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 έγιναν μαζικές προσλήψεις. Η δεύτερη έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση και με την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η ίδια ακριβώς εικόνα καταγράφεται και στη μητρόπολη της τεχνολογίας και της πληροφορικής, στη Silicon Valley, εκεί όπου φαίνεται πως η εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης μάλλον κλείνει τον κύκλο της.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.