Τάσος Μαντζαβίνος: Οι δύο εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε

Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο: «Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δρ. Παρή Καλαμαρά, με ομιλία του Προϊσταμένου του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Πρωτ. Περίανδρου Επιτροπάκη και καλωσόρισμα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη κ. Τάσο Μαντζαβίνο.

Δείτε φωτογραφίες:

Ατομική έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου «η κρύπτη»

Εγκαίνια Έκθεσης : 20 Οκτωβρίου 2022, 17.00-21.00
Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2022

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου με τίτλο: “η κρύπτη”. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά ζωγραφικών έργων και κατασκευών που προκύπτουν από τη συνεχή δουλειά στο εργαστήριό του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων και αποτελούν αναφορές στo δικό του ζωγραφικό ιδίωμα, αναγνωρίσιμο όσο και αινιγματικό. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2022.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος ήδη από τη δεκαετία του 1980 έχει καθιερώσει τη δική του προσωπική καλλιτεχνική διάλεκτο μέσα από τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Ο κόσμος του είναι ένας συγκερασμός μνημών, βιωμάτων και συναισθημάτων με έκδηλες επιρροές από τη μυθολογία, τη χριστιανική παράδοση και τη λαϊκή εικονογραφία. Στα έργα του θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα ασυνείδητο πένθος, το οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο με την εκφραστικότητα και τον σκεπτικισμό των προσώπων, αλλά και με τις έντονες φωτοσκιάσεις και εναλλαγές χρωμάτων.

Οι χειροποίητες κατασκευές είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι που συμπληρώνει την καλλιτεχνική παραγωγή του Τάσου Μαντζαβίνου. Οι κατασκευές που παρουσιάζονται έχουν δημιουργηθεί από ξύλινα και πλαστικά υλικά στα οποία δίνεται μια νέα ζωή και μια νέα ευκαιρία να απεικονίσουν τις σκέψεις του καλλιτέχνη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, η μεγαλύτερη έμπνευσή του είναι οι καραγκιοζοπαίκτες και οι δικές τους κατασκευές, μια πηγή αέναης παιδικότητας και ενθουσιασμού.

Ο Μαντζαβίνος μέσα από την τέχνη του επικεντρώνεται στο ταξίδι της ζωής και στις αντιξοότητες που αυτό εμπεριέχει. Χριστιανικές μορφές Αγίων, παπάδες, ακόμη και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόσωπα γνώριμα και οικεία, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της δικής του περιπέτειας, οι οποίοι μέσα από μύθους, συμβολισμούς και ιστορίες αγωνίζονται στο δικό τους πνευματικό ταξίδι γεμάτο δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια.


Ωστόσο, όσο δύσκολη και αν είναι η διαδρομή αυτή, σημασία έχει η μαγεία του ταξιδιού. Κάθε δυσκολία και εμπόδιο αποτελεί έναυσμα για εξέλιξη. Μέσα από την έκφραση της ζωγραφικής του εξορκίζει τις δυσκολίες και τους φόβους, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος. Αυτό που η τέχνη του Μαντζαβίνου μας προσφέρει, λοιπόν, είναι τόσο η συγκίνηση και η ένταση των δυσκολιών, όσο και η ελπίδα και η δύναμη για να τις καταρρίψουμε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.