Talk of The Town: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

«Αίας» από το Εθνικό Θέατρο, στις 29 και 30/7

«Τόσκα» στο Ηρώδειο, από 28-31/7

Σπύρος Παπαλουκάς στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, έως τις 16/10

Ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892- 1957) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής. Συνεχίζει και διευρύνει το έργο των πρωτοπόρων, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεωργίου Μπουζιάνη, ενώ με τους Νικόλαο Λύτρα, Μιχάλη Οικονόμου, Νικόλαο Οθωναίο προτείνουν καινοτόμους τρόπους απόδοσης της φύσης.

Το έργο του Παπαλουκά χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή προβληματισμό και την αμφίδρομη σχέση κατανόησης του μοντέρνου, μέσα από τα δεδομένα της δικής μας παράδοσης και αντίστοιχα τη χρήση στοιχείων της παράδοσης κατά την ερμηνεία της μοντέρνας τέχνης.

Γεννημένος στη Δεσφίνα Φωκίδας, απόκτησε τις πρώτες γνώσεις ζωγραφικής κοντά σε αγιογράφο της πατρίδας του, συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, στο Σχολείο Καλών Τεχνών και, την ίδια εποχή, συνάντησε τον Φώτη Κόντογλου και τον Στρατή Δούκα, δύο προσωπικότητες που τον σημάδεψαν. Η γνωριμία του με τη μοντέρνα τέχνη κατά την παραμονή στο Παρίσι (1917-1921) υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξή του και φαίνεται πως επηρεάστηκε από τις πιο συντηρητικές τάσεις της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, του  μετεμπρεσιονισμού  των Ναμπί και μιας ήπιας εκδοχής του φωβισμού.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Ο Γυάλινος Κόσμος» σε περιοδεία

*Στις 24/7 στη Λάρισα, στις 25/7 στην Εδεσσα, στις 27/7 στην Καβάλα (Φρούριο), στις 28/7 στην Αλεξανδρούπολη, στις 29/7 στην Κομοτηνή

«Ο Κατά Φαντασίνα Ασθενής» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

*Στις 27/7 στο Αρχαίο Θέατρο Ηλιδας, στις 28/7 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα, στις 29/7 στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά

Ο Δήμος Αθηναίων για τον Γρηγόρη Σεμιτέκολο

Θεσμοφοριάζουσες στους Φιλίππους, στις 24/7 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.