Talk of the Town: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

«Κουκλόσπιτο» με τη Λένα Παπαληγούρα

ΕΚΘΕΣΗ: LEGENDS

Αυλαία για τους «Θρύλους» του Andre Monet

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει ο Καναδός καλλιτέχνης Andre Monet, η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην οδό Σκουφά στις 14 Νοεμβρίου, με τίτλο «Legends».

«Legends»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Ο Andre Monet αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Θα είναι μάλιστα παρών στα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς έχει μετακομίσει τους τελευταίους έξι μήνες, μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγο του, Joanne Vrakas και τα δύο τους αγόρια στη χώρα μας. Εκείνη είναι τηλεοπτική παρουσιάστρια και δημοσιογράφος και μαζί με τον Antre Monet, αποτελούν ένα από τα πλέον δημοφιλή ζευγάρια στον Καναδά.

Εμπνευσμένος από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη μόδα, αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή, ο Andre Monet, παρουσιάζει με τη δική του μοναδική τεχνική «Θρύλους» της παγκόσμιας σκηνής. Δημιουργεί μοναδικά κολάζ από χάρτες και εφημερίδες, πάνω στα οποία ζωγραφίζει στη συνέχεια τα πορτραίτα του, αφήνοντας αποσπάσματα των χαρτών και αποκομμάτων να αναδύονται στην επιφάνεια και να γίνονται μέρος του προσώπου. Αυτή η τεχνική αποτελεί σήμερα και την υπογραφή του.

Στα έργα του παρελαύνουν από την Βασίλισσα Ελισάβετ τη Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας, ως μοντέλα της διεθνούς showbiz. Ανάμεσα στους θρύλους από το σινεμά, οι Όντρεϊ Χέπμπορν, Τζέιμς Ντιν, Μέριλιν Μονρόε, Αντζελίνα Τζολί, από τον χώρο της μουσικής οι Μαρία Κάλλας, Φρέντι Μέρκουρι, Ντέιβιντ Μπάουι,  αλλά και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ από τον χώρο της πολιτικής, η Κοκό Σανέλ και το μοντέλο Έμιλι Ραταϊκόφσκι, από τη μόδα. Στα πορτρέτα του και Έλληνες θεοί όπως ο Απόλλωνας και η Περσεφόνη τους οποίους δημιουργεί με πολλές μικρές τελείες που αποδίδουν τα χαρακτηριστικά τους.

Ο Monet διατηρεί μια απόλυτα φυσική σχέση με τον σύγχρονο άνθρωπο και τους προβληματισμούς του, με τη σημερινή κοινωνία, τους ρυθμούς, τους τρόπους της και αυτή την απεικονίζει και στα έργα του.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Γεννημένος στο Μόντρεαλ, ο Μονέ σπούδασε γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Laval ενώ ασχολήθηκε και με τις καλές τέχνες. Εργάστηκε στη μόδα και στη διαφήμιση πριν αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην τέχνη. Εντρύφησε σε διάφορα μέσα όπως το μωσαϊκό, το κολάζ και τα ακρυλικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής για τα πορτραίτα του. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να αναδείξει τον βαθύτερο ψυχισμό των προσώπων τα οποία απαθανατίζει με τις μοναδικές τεχνικές του. Μάλιστα πρόσφατα επελέγη από το ζεύγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλεντον για να δημιουργήσει το δικό τους επετειακό πορτρέτο. Με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, το έργο του Monet έχει εκτεθεί στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, τη Σιγκαπούρη, το Μαϊάμι, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και όχι μόνο, ο Andre Monet εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 σημαντικές γκαλερί, ενώ έργα του έχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους συλλέκτες του κόσμου, που ανήκουν στον χώρο της μουσικής, του αθλητισμού και του κινηματογράφου.

Στη νέα του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, με τίτλο «Legends» μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα πιο θρυλικά πρόσωπα της παγκόσμιας σκηνής και να ανακαλύψτε τη νέα σειρά εμβληματικών Θεών, εμπνευσμένη από τη νέα ζωή του Andre Monet εδώ στην Ελλάδα.

BIOS

«Σεροτονίνη» από τους Elephas Tilensis

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ

Ψηλά απ΄τη Γέφυρα

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ

Οι Δούλες

Το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζενέ, που οδήγησε τον συγγραφέα στην παγκόσμια αναγνώριση, παρουσιάζεται από την Πέμπτη  24 Νοεμβρίου, στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) : Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία ντύνεται από την υπηρέτριά της. Η κυρία είναι ακατάδεχτη, η υπηρέτρια δουλοπρεπής. Και οι δύο χλευάζονται μεταξύ τους, η δούλα χαστουκίζει την κυρία. Ξαφνικά χτυπάει ένα ξυπνητήρι και όλη η σκηνή καταρρέει. Αποκαλύπτεται πως η κυρία δεν είναι καθόλου κυρία αλλά η μια από τις δύο δούλες , που παίζουν το παιχνίδι της κυρίας και της δούλας, όταν η κυρία τους απουσιάζει…

Έτσι ξεκινούν «Οι Δούλες» που από το 1947, όταν ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι και μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί και παρασταθεί αμέτρητες φορές στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας την αντοχή του έργου στον χρόνο.

Ένα αριστουργηματικό κείμενο, που το χαρακτηρίζει ο δεξιοτεχνικός χειρισμός της γλώσσας μέσα από μια έντονα ποιητική φόρμα. Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, η αγωνία για την κυριαρχία απέναντι στον άλλον, οι ταξικές διαφορές που αποδεικνύονται αγεφύρωτες , ο ερωτισμός και η εξάρτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας και σασπένς, μέσα από τον συνδυασμό ονείρου και πραγματικότητας, επιθυμίας και αυτοτιμωρίας, άρνησης αλλά και αποδοχής του απαράβατου κανόνα της ζωής.


Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος :18 ευρώ,Φοιτητικό,Ανέργων,Παιδικό(έως 12 ετών),Αμεα(χωρίς κινητικά προβλήματα):14 ευρώ. Τα Αμεα (με κινητικά προβλήματα) παρακαλούνται να απευθύνονται στο Ταμείο του θεάτρου,πριν τις παραστάσεις.

Θέατρο Αποθήκη

Σαρρή 40, Ψυρρή

Τηλέφωνο : 210-3253153

Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00.

Εισιτήρια : Viva.gr

Πληροφορίες:στο 211.1000.365

Για ομαδικές κρατήσεις κος Κώστας Μπάλτας  2111026277 (ώρες 11:00 έως 19:00) -6972217952

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ VOX

 «40+ΒΓΑΙΝΩ» με τον θαναση Αλευρά

Ο συναρπαστικός Θανάσης Αλευράς

στην πρώτη του προσωπική μουσικοθεατρική παράσταση!

Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο VOX για δέκα παραστάσεις 


Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Σκόκος
Συμμετέχουν: Idra Kayne – Jerome Kaluta

 
Ύστερα από τις πρόσφατες επιτυχημένες εμφανίσεις του στην” Ταράτσα
του Φοίβου” και στην επιθεώρηση” Τι ζούμε ρε”  στο Θέατρο Άλσος, αλλά
και στα τηλεοπτικά ” Νούμερα” του Φοίβου Δεληβοριά, ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει τώρα, για πρώτη φορά, ένα παράξενο, αυτοβιογραφικό, εσώψυχο, μουσικοσατυρικό πρόγραμμα στο VOX!
 
” 40+Βγαίνω!”

Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτυ που ο Θανάσης Αλευράς σχεδίαζε να το κάνει
όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο
αναβαλλόταν! Φέτος όμως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσει το όνειρό
του. Βέβαια είναι πια 43, αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αλλάξει τον
τίτλο. Όπως λέει και ο ίδιος “Αν το έγραφα 43+Βγαίνω, θα ακουγόταν σαν
νούμερο παπουτσιού, άλλωστε το ομότιτλο τραγούδι της έναρξης το είχε
ήδη γράψει ο φίλος μου Αντώνης Θυσιάδης και το είχε μελοποιήσει ο Νίκος
Μερτζάνος. Έτσι είπα ο τίτλος να γίνει ” 40plusΒγαίνω”. Ένα
αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του ’80”

Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome
Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές
τους θα μας ταξιδέψουν  μουσικά σε τέσσερεις δεκαετίες.

Εκεί και μια ομάδα από ταλαντούχους συγγραφείς, που έχει γράψει τα
κείμενα της παράστασης. Η παλιά αγαπημένη του συνεργάτης Ελένη
Γκασούκα, ο soul mate Φοίβος Δεληβοριάς και ο απροσδόκητος Γιώργος
Παυριανός, που ξαφνικά εμφανίστηκε και έδωσε κείμενα και στίχους.
Κείμενα έχει γράψει επίσης και ο ίδιος ο Θανάσης Αλευράς, ο οποίος έχει
συμπεριλάβει και κάποιες παλιές του επιτυχίες από την μέχρι τώρα πορεία

του στο θέατρο και στα μουσικά προγράμματα.

Tις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο genius Αντώνης Σκόκος, που έδωσε το
δικό χρώμα στις μουσικές και τα τραγούδια. Ζωντανή μουσική παίζουν επί
σκηνής οι Ζεμενίδης Ευριπίδης κιθάρες, Κούρος Αλέξανδρος πλήκτρα,
Μιχαηλίδης Θάνος τύμπανα, Μπουλντής Γιώργος μπάσο, Παπαδόπουλος

Χρήστος σαξόφωνο, κλαρίνο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

“Ο Φωκάς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που άκουσε την ιδέα μου για αυτό το
πρόγραμμα”  λέει ο Θανάσης Αλευράς. “Μαζί το φανταστήκαμε και το
δουλεύαμε τόσο καιρό και ήρθε επιτέλους η ώρα να σας το δείξουμε!”. 
Μία ξεχωριστή, πολύπλευρη και ευφορική μουσικοθεατρική παράσταση, με
το μεγάλο ταλέντο του Θανάση Αλευρά και των υπέροχων συνεργατών του,

για πρώτη φορά στο VOX!

“40 και βγαίνω
Το φόβο ξεπλένω
Με πόνο ανοίγει η ψυχή
40 + βγαίνω
Βαθιά ανασαίνω
Τη νύχτα κερδίζει η αυγή”

VOX
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 16
ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210.3475900

Η αγορά εισιτηρίου περιλαμβάνει τη θέαση του προγράμματος, για την οποία η αγορά ποτού δεν είναι υποχρεωτική. Οι θεατές μπορούν να κάνουν κράτηση σε κάθε τραπέζι όσες θέσεις επιθυμούν λαμβάνοντας υπόψη τους, ότι αν δεν αγοράσουν ολόκληρο το τραπέζι θα κάθονται μαζί με άλλους. Για όσους πελάτες επιθυμούν να καταναλώσουν ποτά ή αναψυκτικά, θα υπάρχει τιμοκατάλογος στα τραπέζια.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΕΛΛΟΣ

Αριστοφανική «Ειρήνη» για παιδιά

Σε μια εκδοχή που μιλάει τη γλώσσα των παιδιών και των εφήβων του σήμερα μεταγράφει η ομάδα The Young Quill την “Ειρήνη”, την πιο επίκαιρη από ποτέ αριστοφανική κωμωδία-ύμνος στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου και η ομάδα της παρουσιάζουν την παράσταση που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι στο νέο τους θεατρικό σπίτι, το θέατρο Μπέλλος από 19 Νοεμβρίου. Το έργο που σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με γνώμονα το υγιές πολιτικό σύστημα και το κοινωνικό σύνολο, στη νέα αυτή διασκευή μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο παραμύθι, που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος και συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα των σημερινών νέων παιδιών, την οποία καθορίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, η K-pop, ενώ παράλληλα η παράσταση θίγει θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει εκεί από τους θεούς, είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουνε τη βοήθεια της Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, η απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία. Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται. 

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Έλλη Εμπεδοκλή, τις χορογραφίες η Χρυσηίς Λιατζιβίρη, τους φωτισμούς ο Κωστής Μουσικός και τις φωτογραφίες η Ελίνα Γιουνανλή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.