Talk of the Town: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Σήμερα όμως είναι αλλιώς

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

«Perfect Machine» με κέντρο έμπνευσης μόνο τον άνθρωπο

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στον εικαστικό χώρο VS Athens art gallery στον Λυκαβηττό

Με τη σειρά έργων της «Perfect Machine» η Βάνια Στέφου κάνει μια ευθεία αναφορά στον άνθρωπο, που αποτελεί το κέντρο της έμπνευσης της και της καλλιτεχνικής της δημιουργίας. Η ζωγραφική της είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, ακόμα και όταν η ανθρώπινη μορφή φαίνεται να απουσιάζει. Πρόκειται για μια σύγχρονη δουλειά, στην οποία η Βάνια Στέφου έχει βάλει την προσωπική της σφραγίδα.

«Το αγαπημένο μου θέμα σε όλες τις σειρές μου, δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο και τις αόρατες θεϊκές του εκδηλώσεις. Ο άνθρωπος και η ανώτερη φύση του είναι η συνεχής αναζήτησή μου. Η δουλειά μου είναι μια διαρκής παρουσίαση της σχέσης μας με το σύμπαν, η οποία πηγάζει από ασταμάτητη έρευνα για τη βαθύτερη κατανόηση της ύπαρξης μας, ως μια Θεϊκή τέλεια μηχανή», σημειώνει η ίδια η Βάνια Στέφου.

«Η δυναμική της ανθρώπινης ύπαρξης και η φυσική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος και των συστημάτων του, λειτουργεί ως η κύρια πηγή έμπνευσης της Βάνιας Στέφου», γράφει στο κριτικό της σημείωμα, η ομάδα των επιμελητών της Agora Gallery στη Ν. Υόρκη και συνεχίζει:

«Ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε εσωτερικά και το τι αποφέρει αυτή η καλωδίωση στον κόσμο μας, είναι μέρος του καλλιτεχνικού τοπίου που εξερευνά με την τέχνη της. Το έργο της περιλαμβάνει τη μελέτη των ζωντανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διάφορων τύπων χρωμάτων και υφών, καθώς και τη χρήση διαφορετικών τρόπων βαφής. Κατά καιρούς η σύνθεση των έργων της είναι εσκεμμένα συμμετρική, χρησιμοποιώντας την επανάληψη των μορφών σε όλη την επιφάνεια του καμβά της, ως μέσο για την ανάδειξη των παραλλαγών στον τόνο και τη σκίαση. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και στοιχείων της πραγματικής ζωής, εμπνευσμένα από τη ζωή των ωκεανών, τη γη και το διάστημα για να αγκαλιάσει μια ολιστική άποψη των άπειρων δυνατοτήτων του σύμπαντος, του οποίου όλοι είμαστε μέρος».

Βάνια Στέφου, Photo Credits: Giannis Moutis

Η πόλη της Ελευσίνας ως Εκθεμα

Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

«Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» για πρώτη φορά απ’ το Εθνικό

«Θείος Βάνιας» με αγωνίες και… μπόλικες ατέλειες

Η απολογία της Μαρί Κιουρί

Κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Αποθήκη», Σαρρή 40

Το «Dogville» λουσμένο στον ρατσισμό και την υποκρισία

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι

Με την ανάγκη για σύνδεση ξανά στην μετά-covid εποχή ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στο θέατρο Κάππα, με ένα έργο γεμάτο συναισθήματα και ελπίδα.

Ο δημοφιλέστερος συγγραφέας για παιδιά, MikeKenny, που αγαπήθηκε στην Ελλάδα μέσα από το «Αγόρι με την βαλίτσα» που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάππα με την υπογραφή του Ηλία Καρελλά, μας συστήνει το πιο πρόσφατο και επίκαιρο έργο του.

Στην «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» που θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2022, ο αγαπημένος σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης συνδυάζει επί σκηνής ηθοποιούς, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών. Το έργο έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση, με τρόπο τόσο συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό, τονίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία.

Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική…  χήνα!

Στον ρόλο της κυρίας Πιρς η γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός IdraKayne. Μαζί της, στον ρόλο της μικρής Λέτι, η Εύα Βόγλη. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μάκης Νάνος και Φάνης Παυλόπουλος.

Η ανατρεπτική μπάντα String Demons ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για την παράσταση, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου.

Η σπουδαία χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, σταθερή συνεργάτιδα του Ηλία Καρελλά, κινεί τους ήρωες του έργου σε έναν κόσμο μεταξύ παραμυθιού και πραγματικότητας.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν απομονώσει παιδιά και εφήβους που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, ενώ μάχονται έναν αόρατο ιό, αλλά και πολεμούν με πραγματικές βόμβες και πυραύλους, η «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» έρχεται στην σκηνή για να μας θυμίσει ό, τι περάσαμε, ό, τι μας έλειψε, ό, τι έχουμε ανάγκη.  

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Mike Kenny
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Πρωτότυπη μουσική: StringDemons
Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:
Λέτι: Εύα Βόγλη
Κυρία Πιρς: IdraKayne
Κόνραντ: Μάκης Νάνος
Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος

Μουσική ζωντανά στη σκηνή: StringDemons

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.