«Οι ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι βασικό σημείο της στρατηγικής μας», τονίζει στο Action24Press ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάνει πράξη την αποστολή που ανέλαβε από τον πρωθυπουργό: Οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς γιατί αυτό είναι προϋπόθεση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Συνέντευξη στον Γιάννη Λ. Πολίτη.
«Τάξη στην πράξη και όχι με κραυγές»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24Ρress. Είναι αισιόδοξος με τις επιδόσεις της αστυνομίας και δηλώνει ότι καθημερινά γίνεται πράξη η αποστολή που ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ότι οι πολίτες, όπου κι αν ζουν, όπου κι αν εργάζονται, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς γιατί αυτό είναι προϋπόθεση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Μας εξηγεί το παράδοξο ότι ενώ το 70% των εγκληματικών πράξεων συμβαίνουν στην Αττική, μόνο το 30% των αστυνομικών υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Οι υπόλοιποι ένστολοι βρίσκονται στην επαρχία, γιατί απαγορεύεται με νόμο της δεκαετίας του ΄80 η μετάθεση αστυνομικού υπαλλήλου χωρίς την σύμφωνη γνώμη του. Επαινεί την Ελληνική Αστυνομία για τις μεγάλες επιτυχίες της την τελευταία περίοδο σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, ωστόσο, επισημαίνει ότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία του υπουργείου θα είναι αμείλικτη όταν διαπιστώνει υποθέσεις διαφθοράς αστυνομικών και τονίζει με έμφαση ότι ο νόμος είναι νόμος και θα εφαρμόζεται για όλους.
– Κύριε υπουργέ ξεκινάω τη συνέντευξή σας ζητώντας να μου κάνετε μια αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Αμερική. Τα επαινετικά σχόλια είναι επί της ουσίας ή είναι επικοινωνιακό όλο αυτό που συμβαίνει;
Η αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και σε ουσιαστικό και σε συμβολικό επίπεδο. Στην εποχή της άμεσης μετάδοσης της γνώσης και της πληροφορίας, οι συμβολισμοί αποκτούν ξεχωριστή αυτοτελή αξία. Όλη ανθρωπότητα είδε τον έλληνα πρωθυπουργό να έχει ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάϊντεν αλλά και με την αντιπρόεδρο την κ. Κάμαλα Χάρις. Είχε τη μοναδική δυνατότητα να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, ένα Σώμα που έχει πολύ μεγάλη εξουσία και αποφασίζει για θέματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη και την γειτονιά μας φυσικά. Είναι κρίσιμο και καθοριστικό αυτό. Είχε τη δυνατότητα να διατυπώσει με σαφήνεια τη στρατηγική υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Στο ταξίδι αυτό επιβεβαιώθηκε η ισχυρή ηγετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο. Κάτι το οποίο αποτελεί ατού για τη χώρα και για τη παράταξη.
– Για την εθνική μας ασφάλεια σημαίνει κάτι αυτό;
Το δόγμα ασφαλείας της χώρας σχετίζεται με την κεντρική στρατηγική επιλογή. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της μεγάλης Δυτικής συμμαχίας, είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και ασφαλώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποτελεί την πεμπτουσία και τον πυρήνα των πολιτικών ασφαλείας που ακολουθεί η χώρα. Ακούμε από κάποιους να λένε ότι είναι λάθος για τη χώρα να θεωρείται δεδομένη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαθεμένο από αυτήν την αντίληψη και επιτρέψτε μου να πω υπερφίαλη και ταυτόχρονα αφελή αντίληψη. Η αξιοπιστία στις στρατηγικές επιλογές της χώρας είναι πλεονέκτημα. Θέλω δε να τονίσω ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία αφορά και τον κρίσιμο τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. Τον κρίσιμο τομέα που ο πρωθυπουργός μού έχει αναθέσει εδώ και οκτώμισι μήνες να υπηρετήσω ως υπουργός. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ενισχύσει τη στρατηγική μας σχέση σ’ αυτόν τον τομέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχω επισκεφτεί και έχω συναντήσει στην Ουάσινγκτον τον ομόλογό μου, ενώ πριν από δυόμιση μόλις εβδομάδες οργανώσαμε μία μεγάλη συνάντηση όλων των κρατών της βαλκανικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με τους οποίους μοιραστήκαμε τους στόχους και τη στρατηγική στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η Ελλάδα αποτελεί στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή και σε κάθε περίπτωση είναι εγγυητής της σταθερότητας και των φιλικών και ειρηνικών σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια απαίτηση, την ίδια ανάγκη και το ίδιο αίτημα, να έχουμε ασφάλεια.
– Με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που βρίσκεστε;
Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα πανεπιστήμια αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία στα πανεπιστήμια, επικοινωνία, μορφωτική διαδικασία έρευνας και γνώσης χωρίς να αισθάνονται και να είναι απολύτως ασφαλείς και οι φοιτητές και οι καθηγητές. Δεν γίνεται τα παιδιά μας να σπουδάζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Με παρεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αντιμετωπιστεί καταστάσεις παραβατικότητας, βίας και εγκληματικότητας σε μία σειρά πανεπιστήμια της χώρας. Ιδιαίτερα θέλω να ξεχωρίσω την περίπτωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου η Ελληνική Αστυνομία παρενέβη και έβαλε τέλος σε μία ψευτοκατάληψη 34 ετών που κρατούσε δεσμευμένο έναν κρίσιμο χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο, λόγω της βλακώδους ιδεοληψίας και της αναρχικής συμπεριφοράς ορισμένων.
Φυσικά, η παύση αυτής της κατάληψης έγινε σε πλήρη συνεργασία με τον πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές και η ΕΛ.ΑΣ έκανε το αυτονόητο. Στο σημείο αυτό θα δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη. Τι ποιο αυτονόητο για ένα πανεπιστήμιο; Αναρωτιέμαι αν είναι προοδευτικό σ’ ένα πανεπιστήμιο να υπάρχει βιβλιοθήκη ή είναι προοδευτικό να υπάρχουν μπάζα και ντουβάρια μίας ψευτοκατάληψης; Κάθε λογικός πολίτης δίνει την πρώτη απάντηση και είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε τη λογική και το αυτονόητο.
Σε ό,τι αφορά τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους 400 ειδικοί φρουροί, 300 θα κατευθυνθούν στην περιοχή της Αθήνας και 100 στη Θεσσαλονίκη. Απολαμβάνουν ολιγοήμερη άδεια και στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τις περιπολίες τους στα campus των πανεπιστημίων ξεκινώντας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, στο μεταξύ, θα βρίσκεται η κανονική αστυνομία επαναλαμβάνω, προκειμένου να διασφαλίσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης. Ήδη, από κοινού με τη συνάδελφό μου υπουργό Παιδείας, την κα. Κεραμέως έχουμε καταθέσει το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα για το θέμα της ΟΠΠΙ και προχωράμε κανονικά.
– Ξεκινούν από το Αριστοτέλειο και από Σεπτέμβριο στην Αθήνα;
Θα ακολουθήσουν τα Campus της Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνιούπολης και αμέσως μόλις οι Πρυτάνεις τοποθετήσουν τα τουρνικέ και τις κάμερες θα αναλάβουν υπηρεσία. Μιλάμε για την ελεγχόμενη είσοδο. Ισχύει σε όλη τη Γη, το αυτονόητο λοιπόν πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα και μία από τις δουλειές που θα κάνει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία να συνδράμει στον έλεγχο για να μην μπαίνουν εξωπανεπιστημιακοί μέσα στο πανεπιστήμιο. Συνήθως από κάποιους τέτοιους μπορεί να προέρχονται τα βίαια επεισόδια και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.
– Δεν θα πάνε σε όλα τα πανεπιστήμια. Θα πάνε σε αυτά που έχουν σήμερα θέματα;
Θα πάνε όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Δεν μας περισσεύουν Ειδικοί Φρουροί της Αστυνομίας να τους στέλνουμε εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε είναι το ζητούμενο να υπάρχει Αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Θα υπάρχει εκεί που υπάρχει το πρόβλημα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη με 100% αποτελεσματικότητα.
– Έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να είναι φιλικοί με τους φοιτητές;
– Κατ’ αρχάς, ποιοι είναι αυτοί οι 400 Ειδικοί Φρουροί που αποτελούν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων; Είναι 400 παιδιά που είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου.
– Δηλαδή ήταν φοιτητές;
Είναι χθεσινοί συνάδελφοι των παιδιών που είναι σήμερα στα πανεπιστήμια. Και τι κάνουν; Πηγαίνουν να συνδράμουν τους φίλους τους, τους χθεσινούς συναδέλφους τους στα πανεπιστήμια και τους χθεσινούς καθηγητές τους στο να υπάρχει τάξη και ασφάλεια. Δεν είναι επιβολή, είναι το αυτονόητο, είναι το λογικό.
– Όταν ήρθατε σε αυτήν εδώ τη θέση, εγκαινιάσατε το σύνθημα «Ασφάλεια για όλους», που σήμαινε Αστυνομία στις γειτονιές, Αστυνομία στους δρόμους. Αυτό έχει προχωρήσει; Και έχετε στοιχεία να μας πείτε τι άλλαξε ή είναι μόνο θεωρητικό σχήμα;
Ασφάλεια για όλους, είναι το στοίχημα, που κάνουμε κάθε μέρα πράξη. Και οδηγούμαστε στο Ασφάλεια και Τάξη, στην πράξη. Χωρίς κραυγές. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για έργο και αποτελέσματα. Όχι για λόγια. Επομένως θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε έργα. Αυτό το διάστημα, κατευθύναμε 1.000 αστυνομικούς στα Αστυνομικά Τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής διότι υπήρχε, και δυστυχώς οφείλω να παραδεχτώ ότι σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει υποστελέχωση της παρουσίας της Αστυνομίας.
– Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι επί δεκαετίες, έχει επιτρέψει το Ελληνικό Κράτος να συμβαίνει κάτι πολύ ανορθόδοξο. Ποιο είναι αυτό; Ενώ στην Αττική, υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας που υπάρχει σε όλη τη χώρα, εδώ υπάρχει μόλις το 30% της δύναμης της Αστυνομίας, διότι υπάρχει ένας νόμος της δεκαετίας του 80’ που δεν επιτρέπει στο Κράτος, να μεταθέτει τον αστυνομικό παρά μόνο, εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι στοιχείο ανορθολογισμού που δημιουργεί προβλήματα στο χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρώτον όλους τους νέους αστυνομικούς τους φέραμε στο λεκανοπέδιο Αττικής και το δεύτερο, το οποίο αποτελεί επίμονη στρατηγική επιλογή μας, ψηφιοποιούμε μεγάλο τμήμα υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να απελευθερώνονται δυνάμεις αστυνομικές να εκτελούν το καθεαυτό αστυνομικό τους έργο.
Είναι απελευθέρωση 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων. Από το Σεπτέμβριο θα ξαναγίνουν κανονικοί αστυνομικοί δίπλα στον Πολίτη, στις γειτονιές, στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τα έγγραφα αυτά υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο το χρόνο. Είναι τεράστιος ο αριθμός τους. Αυτή η δουλειά θα γίνεται ψηφιακά. Θα έρχεται ένα e-mail στο σπίτι του ενδιαφερόμενου και ταυτόχρονα θα υπάρχει ειδοποίηση και στο κινητό του τηλέφωνο. Συνεπώς, καλύπτονται όλες οι πιθανότητες και ο κάθε πολίτης θα είναι ενημερωμένος για το ποια εκκρεμότητα έχει με τις δικαστικές αρχές και το τι πρέπει να κάνει. Αλλά εκτός από αυτό, είναι ήδη πράξη η ψηφιακή ικανοποίηση υπηρεσιών όπως είναι το γνήσιο της υπογραφής. Θυμάστε ότι οι πολίτες πήγαιναν και στεκόντουσαν σε ουρές στα Αστυνομικά Τμήματα για να πάρουν το γνήσιο της υπογραφής. Τώρα πια γίνεται ψηφιακά μέσω του gov.gr. Ψηφιακά μπορεί ο κάθε πολίτης να καταγγέλλει περιστατικά, συγκεκριμένα να τα αναφέρει στην αστυνομία χωρίς να χρειάζεται να πάει ο ίδιος ειδικά εάν πρόκειται για περιστατικά που σχετίζονται με το διαδίκτυο. Μιλάμε για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και έπεται συνέχεια.
– Πως θα ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας;
Μας ενδιαφέρει το πραγματικό αποτέλεσμα αστυνόμευσης, δεν μας ενδιαφέρει απλά ένας αριθμός αστυνομικών που είναι σε ένα αστυνομικό τμήμα. Μας ενδιαφέρει εκεί και έξω στην κοινωνία πόσοι περιπολούν, πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους και τι αποτελέσματα έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν από 2 – 2,5 μήνες περίπου ξεκινήσαμε ειδικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και επεκτείνονται αυτές και σε άλλες γειτονιές. Συνδράμουν πολλές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως ΟΠΚΕ, Μεταναστών, ΜΑΤ, ομάδες ΔΙΑΣ, ομάδες της Δίωξης Ναρκωτικών και η Τροχαία. Καταγράφουν και αντιμετωπίζουν το παραεμπόριο ακόμα και σκύλοι της αστυνομίας οι οποίοι συνδράμουν την αστυνομική επιχείρηση. Είχε αποτελέσματα αυτό στο κέντρο της Αθήνας; Είχε και έχει, πρέπει να σας πω, διότι μόνο αυτό το διάστημα έχουμε μαζέψει στο δήμο Αθηναίων περί τους 700 παράνομους μετανάστες.
– Άρα λοιπόν, τη μικροεγκληματικότητα τη συγκεντρώνουμε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, έτσι δεν είναι;
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Και για να την αντιμετωπίσουμε, έχουμε βάλει στο στόχαστρό μας, την παράνομη μετανάστευση. Κανένας νόμιμος μετανάστης δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα, έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον Έλληνα πολίτη.
Το εμπόριο ναρκωτικών, απέναντι στο οποίο είμαστε τρομερά ευαίσθητοι. Δεν θα επιτρέψουμε άλλες απειλές θανάτου για τα παιδιά μας αλλά και για κάθε πολίτη. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό αλλά και το παραεμπόριο. Γιατί δεν είναι δυνατόν, σε δύσκολες μάλιστα εποχές, όπως είναι αυτή που διανύουμε εξαιτίας του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του τεράστιου πληθωρισμού, η ΕΛ.ΑΣ. στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, τα μαγαζιά, τον εμπορικό κόσμο, τους επαγγελματίες, καταδιώκοντας το παραεμπόριο, καταδιώκοντας το μαύρο εμπόριο. Θεωρώ ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, κάνει σωστά τη δουλειά της και ως υπουργός είμαι αποφασισμένος να δίνω ακόμα μεγαλύτερη την δυνατότητα να κινείται βάσει των δικών της επιχειρησιακών σχεδίων γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.
– Μετά την καραντίνα έχουν ξεφύγει κάποια πράγματα;
Μετά την καραντίνα έχουν ξεφύγει οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκεί έξω οι οδικές συμπεριφορές, ορισμένων, είναι ακραίες. Πώς έβγαλε ο υπουργός αυτό το συμπέρασμα; Εμπειρικά είχαμε διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί οδηγοί κάνουν πράγματα απίστευτα. Επικεντρωθήκαμε σε δύο ειδών παραβάσεις. Η μία είναι οι κόντρες ειδικά Παρασκευοσαββατοκύριακο, είτε στην παραλιακή είτε στον Πειραιά στο Σχιστό, είτε εδώ στου Παπάγου, είτε στο τελείωμα της Αττικής Οδού στην έξοδο προς την Ραφήνα. Απαράδεκτες καταστάσεις. Μόνο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκαν περί τις 300 παραβάσεις, συνελήφθησαν δεκάδες άτομα και 140 αφαιρέθηκαν οι άδειες οδήγησης.
-Και με τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης;
Δώσαμε εντολή να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι στις λωρίδες εκτάκτου ανάγκης. Εκεί που μερικοί εξυπνάκηδες συμπολίτες μας θεωρούν ότι μπορεί να έχουν το προνόμιο να κινούνται, ενώ οι άλλοι είναι τα κορόιδα που μποτιλιάρονται. Τέλος σε αυτή την ιστορία. Αλλά ξέρετε πόσες κλήσεις μοίρασε η τροχαία στον Κηφισό μέσα σε μία εβδομάδα; Χίλιες.
Και θέλω με την ευκαιρία αυτή στη συνέντευξη να στείλω ένα μήνυμα. Να σταματήσουν τις παραβατικές συμπεριφορές γιατί θα διαπιστώσουν ότι η αυστηρότητα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πρόκειται να μειωθεί, θα είναι σταθερή, γιατί ο νόμος είναι νόμος και οφείλουν όλοι να τον τηρούν.
-Την τελευταία περίοδο είχε πολλές επιτυχίες η αστυνομία σε θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Ήταν τυχαίο ή κάνατε κάτι διαφορετικά;
Έχουμε καλούς αξιωματικούς και σημαντικές υποδομές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση και η εκπαίδευση αναβαθμίζεται σταθερά. Ξέρετε ποιο είναι το μείζον κύριε Πολίτη; Να δίνεις τη δυνατότητα πραγματικά στην Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.
Όταν ήρθα εδώ πολλοί συζητούσανε για διάφορα εγκλήματα. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω μια πολιτική που να εξαγγέλλω σε πόσες μέρες θα βρούμε τους ένοχους. Ξέρετε γιατί; Γιατί πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή της Αστυνομίας για κάθε έγκλημα και κάθε κακούργημα, για κάθε σοβαρό αδίκημα να κάνει τα πάντα για να βρίσκει τους ενόχους. Η ανθρωπινή ζωή είναι μία και έχει πάντα την ίδια αξία, όποια και αν ήταν η ιδιότητα του ανθρώπου που έφυγε. Και ασφαλώς, σε οκτώ μήνες δεν μπορεί κανείς να κάνει θαύματα, ούτε να βρει ενόχους που κάποιοι τους αντιμετώπισαν πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Όποτε και όπου και αν συνέβη και όποιον και αν αφορούσε.
-Αυτό δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα, δεν τον αισθάνονται όλοι οι πολίτες σύμμαχο τον Αστυνομικό, υπάρχει μία αντιπαλότητα…
Η Αστυνομία είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα οι νέοι αστυνομικοί είναι οι φίλοι μας, είναι οι φίλοι των παιδιών μας και θεωρώ ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Ξεκινήσαμε από τις αρχές Νοεμβρίου έναν μεγάλο κύκλο εκπαίδευσης ειδικά των παιδιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ειδικά, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πιστεύω ότι είναι πολύ αγαπητοί στον ελληνικό λαό και στους πολίτες. Είναι τα παιδιά που μας κάνουν να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς. Είναι τα παιδιά που θα τρέξουν αμέσως με την μηχανή. Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, δείτε πόσους ανθρώπους έσωσαν οι αστυνομικοί. Η μία περίπτωση της κοπέλας η οποία επρόκειτο να γεννήσει και διανύθηκε μία απόσταση μέσα σε δύο λεπτά, ενώ κανονικά θα ήταν κάτι που θα κρατούσε πολύ πολύ περισσότερο. Θυμίζω τον χειμώνα περιπτώσεις Αστυνομικών που κουβάλησαν χιλιόμετρα στην πλάτη τους ανθρώπους τη νύχτα του χιονιά που είχαν όλα παραλύσει. Η αστυνομία λοιπόν είναι δίπλα στον πολίτη και εργαζόμαστε συστηματικά ώστε όλοι να βλέπουν με πράξεις επαναλαμβάνω και όχι με κραυγές ότι έχουμε μία Αστυνομία αποτελεσματική και σκληρή απέναντι στο έγκλημα, αλλά φιλική απέναντι στον πολίτη και ιδιαίτερα φιλική απέναντι στον νέο άνθρωπο.
– Κύριε υπουργέ. Έχετε συναντήσει διαφθορά εδώ, υπάρχει σε όλο το κράτος, στα κράτη όλου του κόσμου.
Υπάρχει διαφθορά και στην Αστυνομία, όπως υπάρχει διαφθορά σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν μπορώ να μιλήσω για υπερβολικά πράγματα, απλά θέλω να δώσω ένα μήνυμα. Όπως η Αστυνομία είναι αυστηρή στο να εφαρμόζονται οι νόμοι, έτσι οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και στο εσωτερικό της Αστυνομίας. Εάν κάποιος αστυνομικός δεν εκτελεί τους νόμους ή πολύ περισσότερο αν κάποιος αστυνομικός συμπεριφέρεται ως επίορκος είμαστε και εμείς εξίσου αυστηροί. Ούτε αυτό είναι λόγια, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι εδώ για να κάνει τους σχετικούς ελέγχους με αποτελεσματικότητα. Θυμίζω πριν από μερικούς μήνες εστάλησαν κατηγορούμενοι δεκάδες αστυνομικοί για εγκληματική δράση που σχετίζονταν με πλαστές ταυτότητες και πλαστά διαβατήρια, ενώ επίσης δεν σας κρύβω ότι ζήτησα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να παρεμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Οι πολίτες είδαν ότι όταν έγινε καταγγελία από μία κοπέλα, ότι επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και εκεί την αποθάρρυναν οι αστυνομικοί να καταγγείλει τον βιασμό που η ίδια η κοπέλα έλεγε ότι είχε υποστεί, έχω ζητήσει και αναμένω το πόρισμα. Θεωρώ ότι αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι αχαρακτήριστο και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
-Θα έχετε ακούσει προφανώς, γιατί έχετε και εσείς νέα παιδιά, ότι μέσα στις πολλές παρενέργειες την πανδημίας, εκτινάχθηκε ο τζόγος στους εφήβους. Τζογάρουν ηλεκτρονικά οι έφηβοι, μανιακά, σε πολύ μεγάλα ποσοστά και στα κέντρα απεξάρτησης πια συνωστίζονται οι γονείς για να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο. Δεν ξέρω αν η αστυνομία μπορεί να κάνει κάτι σε αυτό, αλλά είναι μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Δυστυχώς, υπάρχει και αυτός ο τζόγος, υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα φαινόμενα, που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες και έχουν σχέση με την πολύ κακή χρήση του διαδικτύου. Ξέρετε το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να κάνει την ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη, αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μας καταστρέψει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. Για αυτό τον λόγο, έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαιτέρως ενημέρωσης των νέων παιδιών για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και για το πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με σχετικά πιο ασφαλή τρόπο. Υπάρχει δε και μία απευθείας τηλεφωνική γραμμή, το 11188, στο οποίο απαντάει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο, όπου μπορούν γονείς και παιδιά να πάρουν πληροφορίες, να ζητήσουν συμβουλές ή να καταγγείλουν συμβάντα και γεγονότα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο διαδίκτυο. Ειδικά όμως, η περίπτωση του τζόγου μέσω του διαδικτύου, θα μου επιτρέψετε να μην μιλήσω ως Πολιτικός προϊστάμενος αυτού του υπουργείου, αλλά ως πατέρας. Οι γονείς οφείλουμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας. Οφείλουμε να μοιραζόμαστε μαζί τους και τα δικά μας και τα δικά τους συναισθήματα, προβληματισμούς και ανάγκες. Να τα θεωρούμε ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι μας που μπορούν να μας μιλήσουν και να τους μιλήσουμε. Βέβαια θα μου πείτε είναι ψηλά ο πήχης, το να πετύχει ο γονιός να είναι φίλος με το παιδί του. Συμφωνώ, αλλά αυτή είναι μια θετική πρόκληση. Τουλάχιστον όμως για όσους δεν πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι τόσο σπουδαίο, ας μην παρκάρουμε τα παιδιά μας. Ας μην μένουμε εμείς στους καναπέδες του σαλονιού και στις τηλεοράσεις και εκείνα στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο, σιωπηλά, να μην φαίνεται ότι μας ενοχλούν, αλλά να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως προβλήματα βαριά, δυσεπίλυτα, όπως αυτό στο οποίο αναφερθήκατε. Η διαρκής επικοινωνία με τα παιδιά μας πιστεύω ότι είναι το αντίδοτο στο πρόβλημα του τζόγου.