Τα πιο εντυπωσιακά παλάτια και βασιλικές κατοικίες του κόσμου [pics]

Βασιλικές οικογένειες, κυβερνήτες και πρωθυπουργοί έζησαν εκεί και σήμερα μερικά παραμένουν ανοιχτά για το κοινό ως αξιοθέατα, ενώ άλλα εκμεταλλεύονται οικονομικά ως ξενοδοχεία.

Εξερευνήσαμε τον κόσμο για να σας παρουσιάσουμε τα πιο όμορφα βασιλικά κτίρια-παλάτια στον κόσμο που είναι εκπληκτικά τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την έκταση τους.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα παλάτια με τους τεράστιους χώρους, τα οποία ανάγουν την τέχνη της οικοδόμησης σε άλλο επίπεδο…

Lake Palace, Udaiupur, Ινδία

©Jainam Mehta/Unsplash

Αυτό το φαινομενικά πλωτό παλάτι χτίστηκε μεταξύ 1743 και 1746 ως θερινή κατοικία για τον Maharana Jai Singh II του Udaipur στο Rajasthan. Η υπέροχη αρχιτεκτονική του θα σας φέρει ρίγη. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν μια σειρά από αυλές και πολυτελή δωμάτια διακοσμημένα με περίτεχνα κρυστάλλινα έργα, βιτρό παράθυρα και ψηφιδωτά. Το παλάτι λειτουργεί πλέον ως πολυτελές ξενοδοχείο υπό την διοίκηση της Taj Hotels.

Buckingham, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

©Pixabay

Από το 1837, αυτό το θαυμάσιο οικοδόμημα ήταν η επίσημη κατοικία των κυρίαρχων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, αν και χτίστηκε αρχικά στις αρχές του 18ου αιώνα ως σπίτι για τον 3ο κόμη του Μάλγκρεϊβ, Τζον Σέφιλντ. Ο Γεώργιος ο Τρίτος το αγόρασε το 1761 για τη σύζυγό του, βασίλισσα Σάρλοτ, και έγινε γνωστό ως The Queen’s House. Με τα χρόνια επεκτάθηκε περισσότερο. Σήμερα, διαθέτει 775 δωμάτια εκ των οποίων 9 δωμάτια της Πολιτείας, 52 υπνοδωμάτια πιστών και επισκεπτών, 188 υπνοδωμάτια προσωπικού, 92 γραφεία και 78 μπάνια.

Doge’s, Βενετία, Ιταλία

©Denys Barabanov/Unsplash

Χρονολογείται στις αρχές του μισού του 14ου αιώνα, το παλάτι των Δόγηδων χρησίμευε ως κατοικία του Δόγη και έδρα της βενετικής κυβέρνησης για αρκετούς αιώνες μέχρι την πτώση της Βενετικής Δημοκρατίας το 1797. Το γοτθικό αριστούργημα άνοιξε ως δημόσιο μουσείο το 1923. Ένα από τα πολλά αξιοθέατα είναι το Επιμελητήριο του Μεγάλου Συμβουλίου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δωμάτια στην Ευρώπη, με μήκος 53 μέτρα και 25 μέτρα πλάτος.

Παλάτι Potala , Lhasa, Θιβέτ

©Xuyu Chi/Unsplash

Βρίσκεται στα 3,699 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα και είναι το ψηλότερο παλάτι του κόσμου. Χτισμένο το 1649, χρησίμευσε ως το χειμερινό παλάτι για τον Δαλάι Λάμα μέχρι το 1959. Στη συνέχεια άνοιξε ως μουσείο, αν και οι μοναχοί ασκητές ακόμα ζουν εκεί. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά είναι μια Στούπα του Δαλάι Λάμα, ύψους 14,85 μέτρων και επικάλυψης 4,1 τόνων χρυσού.

Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

©Ezgi Ates/Unsplash

Αυτό το παλάτι, χτισμένο από τον Μεχμέτ τον Κατακτητή στα μέσα του 15ου αιώνα, ήταν το σπίτι των Οθωμανών Σουλτάνων για σχεδόν 400 χρόνια. Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1923, η κυβέρνηση αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο.

Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία

©Mathias P.R. Reding/Unsplash

Το Παλάτι των Βερσαλλιών ήταν αρχικά ένα κυνηγετικό κατάλυμα σχεδιασμένο από τον Λουδοβίκο ΙΓ, αλλά ο γιος του, Λουδοβίκος ΙΔ’, το επέκτεινε με θεαματικό αποτέλεσμα και έγινε το σπίτι της γαλλικής αυλής και κυβέρνησης το 1682. Από εκεί, συνέχισε να εξελίσσεται υπό την κυριαρχία διαφόρων βασιλιάδων μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Αποφασίστηκε να ανοίξει ως μουσείο «αφιερωμένο σε όλες τις δόξες της Γαλλίας» στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο επίσημος ιστότοπος του αναφέρει ότι το παλάτι διαθέτει 2.300 δωμάτια σε 63.154 τ.μ. Είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εδώ και 30 χρόνια.

Παλάτι Mysore, Karnataka, Ινδία

©Khushbu hirpara/Unsplash

Αυτό το εντυπωσιακό παλάτι στη νότια ινδική πολιτεία Καρνατάκα χτίστηκε το 1912 για τη δυναστεία Γουοντεγιάρ, η οποία κυβέρνησε το Βασίλειο της Μισόρης από το 1399 έως το 1947. Το παλάτι  είναι πλέον ένα αξιοθέατο της περιοχής. Χτισμένο με ινδοσαρακηνικό στυλ με θόλους, πυργίσκους, καμάρες και κιονοστοιχίες, το παλάτι συχνά συγκρίνεται με το παλάτι του Μπάκιγχαμ της Βρετανίας λόγω του μεγαλείου του. Σχεδιάστηκε από τον Henry Irwin, τον Βρετανό αρχιτέκτονα της πολιτείας Madras.

 Σανσουσί, Πότσνταμ, Γερμανία

©Sandip Roy/Unsplash

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1745 και 1747, το παλάτι χτίστηκε για τον Μέγα Φρίντριχ ως το καλοκαιρινό του καταφύγιο. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά είναι ο αμπελώνας στη νότια πλαγιά της κορυφογραμμής Bornstedter, με τα έξι επίπεδα να συνδέονται με 132 σκαλοπάτια.

Το Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, Μόσχα, Ρωσία

©Unsplash

Το Κρεμλίνο, που προβάλει παραπάνω από τις όχθες του ποταμού Moskva, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ενώ το κτίριο στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν κάποτε το σπίτι των Τσάρων της Ρωσίας, πλέον είναι η επίσημη κατοικία του προέδρου. Το 2013, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε ένα ελικοδρόμιο στην οροφή του για να αποτρέψει την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται από τα ταξίδια του.

Το Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ, Ολλανδία

©3DVisu/Unsplash

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.