Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο – Η θέση των ελληνικών ιδρυμάτων

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με το Χάρβαρντ στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σανγκάης.

Οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία καταρτίζεται από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Στην πρώτη θέση, το Χάρβαρντ προηγείται του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Το MIT πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και μετά το βρετανικό της Οξφόρδης (7η θέση).

Για την κατάταξη λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature.

Εξετάσθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.