Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη [vids]

©Pixabay

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι από όλο τον κόσμο σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό – με πολλούς να το έχουν κάνει ήδη. Ποιες είναι όμως κάποιες από τις καλύτερες περιοχές για να βγει κάποιος στη σύνταξη στην Ευρώπη και με βάση ποια κριτήρια γίνεται αυτή τη επιλογή;

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης έχει παραπάνω από μια απαντήσεις. Το κόστος ζωής είναι για πολλούς ένας καθοριστικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για όλους.

Μερικοί δημοφιλείς προορισμοί συνταξιοδότησης στην Ευρώπη ξεχωρίζουν για τον καιρό, την ατμόσφαιρα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους. Ορισμένοι συνταξιούχοι μετακομίζουν επίσης για να βρεθούν στα μέρη των προγόνων τους.

Πολλοί μπορεί να έχουν απολαύσει τις διακοπές τους στην Ευρώπη στο παρελθόν και να θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο εκεί.

Το Travel + Leisure δημιούργησε μια λίστα με 9 από τα καλύτερα μέρη για συνταξιοδότηση στην Ευρώπη.

Αλγκάρβε, Πορτογαλία

Οι πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο, τα ζεστά νερά του Ατλαντικού, ο ιδανικός καιρός όλο το χρόνια και οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι εγγυημένες σε αυτήν τη νότια παράκτια περιοχή της Πορτογαλίας. Η κοντινή ιστορική πόλη Σίλβες προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν, με την μαυριτανική αρχιτεκτονική της να χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα.

Οντας ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για συνταξιοδότηση, το Αλγκάρβε «προσφέρει» επίσης εξαιρετικά γήπεδα γκολφ, τη δυνατότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μεσογειακή διατροφή και χαμηλό κόστος διαβίωσης.

Τα αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα και οι νόμιμοι κάτοικοι μπορούν να εγγραφούν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας για να λάβουν μια κάρτα που παρέχει πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πληρώνοντας για υπηρεσίες καθώς πηγαίνουν σ’ αυτές.

Η ασφάλεια υγείας αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη άδειας διαμονής (όπως και το διαβατήριο και η απόδειξη εισοδήματος), αλλά οι συνταξιούχοι ενδέχεται να επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα διεθνές συμβόλαιο ασφάλισης κατά την άφιξη μετά τη σύγκριση των τιμών και των διαφορετικών καλύψεων.

Το εισόδημα φορολογείται, όμως η Πορτογαλία προσφέρει 10 χρόνια χωρίς κρατήσεις στις συντάξεις – κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις – με το πρόγραμμα Non-Habitual Resident (NHR).

Μπορντό, Γαλλία

Το Μπορντό είναι μια όμορφη πόλη-λιμάνι που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία κατά μήκος του ποταμού Γκαρόν. Χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Οντας σε μια πολύ καλή τοποθεσία, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από τις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού και κοντά σε πολλά φημισμένα οινοποιεία, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους.

Μουσεία, γκαλερί, αίθουσες συναυλιών, δημόσια πάρκα, εστιατόρια, καφετέριες, υπαίθριες αγορές και έντονη νυχτερινή ζωή: είναι όλα εκεί.

Το Μπορντό διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα μεταφοράς που το συνδέει με διάφορες πόλεις της Γαλλίας καθώς και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς με τρένα υψηλής ταχύτητας.

Το καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γαλλίας προβλέπει ότι όσοι ζουν στη χώρα για τρεις συνεχόμενους μήνες και διαμένουν για τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Γενικότερα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Με ένα σχετικά μικρό κόστος ζωής, όμορφα ιστορικά κτίρια, εξαιρετικά εστιατόρια, ιαματικά λουτρά και φιλικούς πολίτες, η Βουδαπέστη έχει γίνει δημοφιλής προορισμός συνταξιοδότησης τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους Αμερικανούς. Σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, το κόστος ζωής στη Βουδαπέστη λέγεται ότι είναι περίπου 57% χαμηλότερο και τα ενοίκια είναι κατά μέσο όρο 83% χαμηλότερα.

Η Ουγγαρία χρησιμοποιεί το φιορίνι ως εθνικό νόμισμα. Η πλούσια κουλτούρα, η έντονη νυχτερινή ζωή και η τοποθεσία της (στις όχθες του Δούναβη) έχουν προσελκύσει ομογενείς από διάφορες χώρες. Ένα άλλο πλεονέκτημα της πόλης είναι ότι τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται παντού.

Παράλληλα, οι αλλοδαποί επιτρέπεται να αγοράσουν ακίνητα και η υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ καλή. Οι τιμές των ειδών σούπερ μάρκετ και των εστιατορίων είναι λογικές και το νόστιμο κρασί διατίθεται σε λογικό κόστος.

Οι ξένοι συνταξιούχοι μπορούν να εξασφαλίσουν τη μόνιμη παραμονή τους μετά από τρία χρόνια συνεχούς διαμονής στην Ουγγαρία (χωρίς απουσία άνω των 90 ημερών ετησίως), κατάθεση σε κάποια τροπική τράπεζα και ιδιοκτησία ακινήτου στην πόλη.

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας – με περίπου 295.500 κατοίκους – έχει αρχίσει  να γίνεται γνωστή ως ιδανικός προορισμός συνταξιοδότησης τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους Αμερικανούς. Η Σλοβενία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004.

Η χώρα έχει μακρά ιστορία οινοποίησης και αρκετά μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα σπα, τα καζίνο και τα θέρετρα παρέχουν επίσης ευκαιρίες για την πραγματοποίηση διαφορετικών δραστηριοτήτων μέσα στη χώρα.

Οντας ένα μέρος στο οποίο «παντρεύεται» με τον καλύτερο τρόπο το παλιό με το σύγχρονο, η Λιουμπλιάνα, συγκεκριμένα, προσφέρει πρόσβαση σε παραλίες, χιονοδρομικά κέντρα, γήπεδα γκολφ, λίμνες και βουνά.

Το κόστος ζωής είναι αρκετά ελκυστικό για ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αφού είναι κατά περίπου 41% χαμηλότερα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Η υγειονομική περίθαλψη θεωρείται επαρκής και πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας εάν δεν είναι επιλέξιμοι για το δημόσιο πρόγραμμα.

Σπλιτ, Κροατία

Αυξάνοντας τα τελευταία χρόνια τη δημοτικότητα της ως τουριστικός προορισμός, η Κροατία είναι επίσης αρκετά ελκυστική ως τοποθεσία συνταξιοδότησης. Όχι μόνο επειδή η χώρα έχει περίπου 3.600 μίλια ακτογραμμής, αλλά και επειδή τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και η ήπιοι χειμώνες δημιουργούν ένα ιδανικό κλίμα στο Σπλιτ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός έχτισε το παλάτι του στο Σπλιτ και τα ερείπια του έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα Εστιατόρια, τα μπαρ, οι πολιτιστικοί χώροι, οι χώροι ψυχαγωγίας και ο μεγάλος αριθμός αγγλόφωνων κατοίκων, καθιστούν την περιοχή σχετικά εύκολη για να προσαρμοστεί κάποιος.

Η υγειονομική περίθαλψη θεωρείται επαρκής, ενώ υπάρχουν αγγλόφωνοι γιατροί.

Αλικάντε, Ισπανία

Το Αλικάντε, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της Μεσογείου στη νοτιοανατολική Ισπανία, προσφέρει υπέροχες παραλίες, εστιατόρια, έντονη νυχτερινή ζωή και μια ματιά στο ιστορικό του παρελθόν. Οι επιλογές φαγητού, από τις πιο εκλεπτυσμένες έως τις πιο απλές, κυμαίνονται σε λογικές τιμές, με τους επισκέπτες και τους ντόπιους να απολαμβάνουν φρέσκα θαλασσινά, εκπληκτική θέα και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Η Κεντρική Αγορά του Αλικάντε είναι εξαιρετικά δημοφιλής και προσφέρει μια σειρά από εκλεκτά ισπανικά κρασιά, τυριά, θαλασσινά, κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Το Αλικάντε είναι επίσης καλά συνδεδεμένο με μεγάλες πόλεις της Ισπανίας με ένα εξαιρετικό σύστημα μεταφοράς και εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Alicante-Elche. Εν ολίγοις, η περιοχή είναι τόσο μεγάλη ώστε να παρέχει τις ανέσεις μιας πόλης και αρκετά μικρή ώστε να παραμένει φιλική και αυθεντική.

Τα ενοίκια είναι σχετικά προσιτά και ξεκινούν από 500 δολάρια το μήνα, ενώ οι τιμές για αγορά διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 90.000 δολάρια. Εκτός από το άριστο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στην Ισπανία είναι επίσης εξαιρετική και προσιτή με σύγχρονο εξοπλισμό και άρτια εκπαιδευμένους γιατρούς.

Βαλέτα, Μάλτα

Η Βαλέτα είναι η μικροσκοπική πρωτεύουσα της Μάλτας, μιας χώρας που αποτελείται από τρία νησιά στη Μεσόγειο Θάλασσα, περίπου 60 μίλια νότια της Σικελίας. Είναι χτισμένη σε ψηλό έδαφος ανάμεσα σε δύο λιμάνια με θέα σε μια τραχιά ακτογραμμή.

Οι όμορφες αμμώδεις παραλίες είναι προσβάσιμες σε 30 λεπτά με το αυτοκίνητο αλλά και με δημόσιες συγκοινωνίες. Αν και μικρό σε μέγεθος, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO υπερηφανεύεται για την πλούσια ιστορία του με αρχιτεκτονική που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Η πόλη «περπατιέται» εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να πλοηγηθεί κάποιος και να συνδεθεί με άλλους κατοίκους και ομογενείς που βρίσκονται στην περιοχή. Η πρώτη γλώσσα μετά τα Μαλτέζικα είναι τα Αγγλικά και ένας μεγάλος αριθμός ομογενών προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Μάλτα, γενικά, είναι μια προσιτή επιλογή συνταξιοδότησης – σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα της Βαλέτας ενοικιάζονται με μόλις 750 δολάρια το μήνα. Τα είδη super market και το δείπνο σε εστιατόρια είναι επίσης σε λογικές τιμές.

Κινσέιλ, Ιρλανδία

Ευρισκόμενο στη νότια ακτή της Ιρλανδίας, το Κινσέιλ είναι μια ιστορική πόλη με παραλίες, μαρίνες, λέσχες γιοτ, αλιείας και καταδύσεων. Για τους συνταξιούχους που απολαμβάνουν την ύπαιθρο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδανικό μέρος. Ποδηλασία, πεζοπορία, ιππασία και βόλτα στην γραφική πόλη είναι ανάμεσα στα αγαπημένα χόμπι όσων ζουν στην περιοχή.

Ένα από τα τα πιο όμορφα γήπεδα γκολφ της χώρας, το Old Head, βρίσκεται αρκετά κοντά στο Κινσέιλ και είναι ιδανικό για μια βόλτα ανάμεσα στην θαλασσινή αύρα και την εκπληκτική θέα ακόμη και για όσους δεν προτιμούν το γκολφ.

Φυσικά, τα Αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα και οι «καλοφαγάδες» θα εκτιμήσουν τα εστιατόρια, τα φρέσκα θαλασσινά και ίσως ακόμη και μαθήματα μαγειρικής στην Kinsale Gourmet Academy. Ο καιρός είναι ήπιος και υπάρχουν πολλές ακτές για εξερεύνηση.

Το κόστος διαβίωσης είναι συγκρίσιμο ή ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και τα έξοδα διαφέρουν από τις μεγάλες πόλεις όπως το Δουβλίνο έως τις μικρές πόλεις.

Πράγα, Τσεχία

Η πολύχρωμη μπαρόκ και γοτθική αρχιτεκτονική της Πράγας, τα λιθόστρωτα δρομάκια και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι την καθιστούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πόλη έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα φιλόξενη προς τους ξένους. Είναι το σπίτι περισσότερων από 120.000 ανθρώπων από το εξωτερικό και ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων.

Τα ενοίκια λίγο έξω από το κέντρο της πόλης είναι σε λογική τιμή και τα διαμερίσματα είναι μοντέρνα και καλά εξοπλισμένα. Οντας σε κεντρικό σημείο στην Ευρώπη, η Πράγα είναι μια εξαιρετική βάση για να εξερευνήσει κάποιος όλη την ήπειρο. Επιπλέον, διαθέτει ένα από τα καλύτερα υγειονομικά συστήματα στην Ευρώπη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.