Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

©Pixabay

Τα ταξιδιωτικά βιβλία αποτελούν αναμφίβολα την ποιοτικότερη πηγή πληροφοριών από εναλλακτικούς τρόπους.

Αυτά είναι τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών, όπως τα επέλεξε το Conde Nast Traveller.

Travels with Charley – Τζον Στάινμπεκ

Διαβάστε το πριν πάτε στις ΗΠΑ

Το ίσως πιο αξιολάτρευτο βιβλίο του Στάινμπεκ δεν είναι απλά ένα «ερωτικό γράμμα» στην Αμερική, αλλά και μία ωδή στην εγγενή μας επιθυμία και ανάγκη να ταξιδέψουμε. Στα 58 του χρόνια ο Στάινμπεκ ένιωθε πώς είχε χάσει την επαφή του με τις ΗΠΑ (εκτός της Νέας Υόρκης) και έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει ένα road trip με ένα βαν, το οποίο ονόμασε Ροσινάντε, όπως το άλογο του Δον Κιχώτη. Στο βιβλίο περιγράφει όλους τους ανθρώπους που γνώρισε στη διαδρομή, τα διαφορετικά τοπία και την αξιολάτρευτη σχέση του με τον «βοηθό» του, έναν σκύλο ονόματι Τσάρλι.

Ερωτας στα Χρόνια της Χολέρας – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Διαβάστε το πριν πάτε στην Καρταχένα, Κολομβία

Ο λόγος του Μαρκέζ είναι πυκνός και ζωντανός όπως και οι πετρόχτιστοι δρόμοι της Καρταχένα. Ο «μαγικός ρεαλισμός» του Κολομβιανού συγγραφέα ζωντανεύει μέσα στην Καρταχένα: στα μπαλκόνια των πολύχρωμων σπιτιών, στις ζωντανές πλατείες όπου οι ντόπιοι χορεύουν σάλσα και στον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Φλορεντίνο Αρίσα και στη Φερμίνα Ντάσα.

Μία Κινητή Γιορτή – Ερνεστ Χέμινγουεϊ

Διαβάστε το πριν πάτε στο Παρίσι

Σε αυτό το βιβλίο ο Χέμινγουεϊ περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως συγγραφέας στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Μιλά για την καθημερινή ζωή στην πόλη του φωτός, αλλά και για τη γνωριμία του με άλλους πρωτοπόρους συγγραφείς όπως ο Φράνσις Σκοτ Φιτστζέραλντ, ενώ εξερευνά τη φύση εννοιών, όπως η αγάπη και ο χρόνος, πάντα με την απλότητα που χαρακτηρίζει τη γραφή του.

Bright Lights, Big City – Τζέι Μακίνερνι

Διαβάστε το πριν πάτε στη Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα μέρος ανεξέλεγκτης διαφθοράς, ασυνήθιστης βιαιότητας και ηθικής κατάπτωσης. Την ίδια στιγμή όμως κατείχε και την καλύτερη νυχτερινή ζωή σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το μυθιστόρημα του Μακίνερνι υποτίθεται ότι σατιρίζει τον υλισμό των Νεοϋορκέζων, ωστόσο ο συγγραφέας είναι τόσο ερωτευμένος με το υποκείμενο της σάτιράς του που το βιβλίο καταλήγει να είναι περισσότερο σε ωδή παρά σε παρωδία της συγκεκριμένης εποχής.

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι – Λουί ντε Μπερνιέρ

Διαβάστε το πριν πάτε στα νησιά του Ιονίου

Το βιβλίο εκτυλίσσεται στην Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την άφιξη του Ιταλού λοχαγού Κορέλι, η νεαρή Πελαγία «διχάζεται» ανάμεσα στον Ιταλό λοχαγό και τον Ελληνα αρραβωνιαστικό της, τον Μάνδρα. Οι σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες με στιγμές παθιασμένου έρωτα και πολεμικής δυστυχίας, πάντα κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο.

Η υπέροχη φίλη μου – Ελενα Φερράντε

Διαβάστε το πριν πάτε στη Νάπολη

Η συγγραφέας, η οποία αποφεύγει τη δημοσιότητα και η ταυτότητά της παραμένει ένα μυστήριο, έχει καταφέρει να αποτυπώσει τη σκληρη φύση της νότιας Ιταλίας μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της. Η χαοτική ιστορία της φιλίας δύο κοριτσιών, της Ελενας και της Λίλας, ξεκινά σε μία φτωχή, αλλά ζωντανή γειτονιά στα προάστια της Νάπολης τη δεκαετία του 1950. Την παράσταση, όμως, κλέβει η Ισκια, ένα μικρό νησί μία ώρα μακριά από τη Νάπολη, όπου η Ελενα περνά ένα καλοκαίρι μακριά από τη ζέστη και τη φτώχια της ιταλικής πόλης.

Ταξίδι στην Αγρια Φύση – Τζον Κρακάουερ

Διαβάστε το πριν πάτε σε ένα αμερικανικό road trip

Το βιβλίο του Κράκαουερ ακολουθά το ταξίδι του Κρίστοφερ ΜακΚάντλες, ενός γόνου μίας μεσοαστικής οικογένειας στις ΗΠΑ, ο οποίος μετά την αποφοίτησή του από το Emory University, αποφασίζει να διακόψει κάθε δεσμό με τον «σύγχρονο» κόσμο και να επιστρέψει στη φύση, επιχειρώντας να ανακτήσει την ελευθερία του και να συνδεθεί με τον πραγματικό του εαυτό. Η κατάληξη της ιστορίας είναι τραγική, αλλά το ταξίδι και ο εσωτερικός κόσμος του ΜακΚάντλες έχουν πολλά να μας πουν για το σήμερα.

Η Θέση του Οδηγού – Μύριελ Σπαρκ

Διαβάστε το πριν πάτε στην Ιταλία

Ορισμένα βιβλία μας κάνουν να θέλουμε να ταξιδέψουμε, ενώ άλλα μας ωθούν να αναρωτηθούμε τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουμε. «Η Θέση του Οδηγού» είναι μία ιδιαίτερη νουβέλα, η οποία περιστρέφεται γύρω από ένα έγκλημα, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτό. Η Λιζ, μετά από 16 χρόνια εργασίας στο ίδιο λογιστικό γραφείο σε μία άγνωστη ιταλική πόλη, παίρνει την απόφαση να «ξεφύγει». Ο δρόμος που ακολουθεί είναι γεμάτος σκοτεινές και αστείες στιγμές που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Eat, Pray, Love: Η Ζωή Περιμένει να την Απολαύσεις – Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ

Διαβάστε το πριν πάτε στην Ιταλία, στην Ινδονησία, στην Ινδία και γενικότερα σε solo διακοπές

Πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν το μυθιστόρημα της Γκίλμπερτ ως «ανάλαφρο» ή «γυναικείο». Ωστόσο, διαβάζοντας για τα ταξίδια της συγγραφέως στην Ιταλία, στην Ινδία και στο Μπαλί, θα σας δημιουργηθεί η επιθυμία να φάτε ένα κομμάτι πίτσα στους δρόμους της Νάπολης ή να ανακαλύψετε τη μαγεία ενός άσραμ στην Ινδία.

Running in the Family – Μίχαελ Οντάατζε

Διαβάστε το πριν πάτε στη Σρι Λάνκα

Στα περισσότερα βιβλία η Σρι Λάνκα αποτυπώνεται ως μία «εξωτική» σχεδόν μυστηριακή χώρα. Το μυθιστόρημα του Οντάατζε κινείται σε μία πιο ρεαλιστική κατεύθυνση, μεταφέροντας τον αναγνώστη στο κέντρο του νησιού όπου τα πάντα, από τις κουζίνες μέχρι τις κοτσίδες των κοριτσιών, είναι «ποτισμένα» με το άρωμα του λαδιού καρύδας. Ο τρόπος που ο Οντάατζε περιγράφει τον θεσμό της οικογένειας και τον κοινωνικό ιστό της Σρι Λάνκα είναι ζωντανός και ρεαλιστικός, παρουσιάζοντας μία ασυνήθιστη εικόνα της νησιώτικης χώρας.

Sharantam – Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς

Διαβάστε το πριν πάτε στη Βομβάη

Σύμφωνα με τον «μύθο» οι χειρόγραφες σημειώσεις του Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς για το «Shantaram» καταστράφηκαν δις από τους φύλακες στη φυλακή όπου κρατούνταν ο Ρόμπερτς στην Ινδία. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, για να τον σταματήσει να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα (σε μέγεθος και σημασία) βιβλία για την Ινδία και συγκεκριμένα τη Βομβαή. Το βιβλίο παρουσιάζει τον έρωτα του συγγραφέα για μία γυναίκα, αλλά και την ίδια τη Βομβάη, την οποία, βέβαια, περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο, αναδεικνύοντας τις ομορφιές και καταδεικνύοντας την ασχήμια της, χωρίς δισταγμό.

Το Κουκλόσπιτο – Τζέσι Μπάρτον

Διαβάστε το πριν πάτε στο Αμστερνταμ

Η 14χρονη Νέλα Ορτμαν «μεταφέρεται μέσω στεφάνων» από μία ήσυχη παιδική ηλικία στην ύπαιθρο σε ένα μεγάλο σπίτι στο Αμστερνταμ. Η νέα της ζωή στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι γεμάτη από επικίνδυνες αντιφάσεις, καθώς η περίοδος της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης συνδυάζεται με την άνθιση του εμπορίου, την αύξηση του πλούτου και τη θέσπιση της απληστίας ως κοινωνικής πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα.

The Poisonwood Bible – Μπάρμπαρα Κίνγκσλοβερ

Διαβάστε το πριν πάτε στην ανατολική Αφρική

Το «Poisonwood Bible» περιγράφει την ιστορία μίας οικογένειας Αμερικανών ιεραποστόλων που μετακομίζει στο Κονγκό στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μία περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας λόγω του αγώνα των ντόπιων να αποτινάξουν τον «βελγικό ζυγό». Η Αφρική «ζωντανεύει» μέσα από το βιβλίο: οι γεύσεις, οι μυρωδιές, η αίσθηση της κοινότητας, η ζούγκλα, η φύση παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από τις περιγραφές της Κίνγκσλοβερ. Αν και η ιστορία των Πράις είναι προϊόν μυθοπλασίας, πολλά σημεία του βιβλίου βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, προσδίδοντας και ένα ιστορικό ενδιαφέρον στο βιβλίο.

Footsteps – Ρίτσαρντ Χολμς

Διαβάστε το πριν πάτε: στη Νότια Γαλλία

Το 1964 ο 18χρονος Ρίτσαρντ Χολμς, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο βιογράφος των Πέρσι Σέλλεϋ και Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ, αποφάσισε να επαναδημιουργήσει την περιπέτεια του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, όπως την κατέγραψε ο τελευταίος στο μνημειώδες πλέον έργο του «Travels with a Donkey in the Cévennes». Στη συνέχεια, μεταφέρεται στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μάη του ’68, αποτίοντας έναν φόρο τιμής στο ταξιδι της Μαίρης Γουόλστονκραφτ, πριν καταλήξει στην Ιταλία, ακολουθώντας τα βήματα του Σέλλεϋ. Εν μέρει αυτοβιογραφικό, εν μέρει βιογραφικό, διαβάζοντας το «Footsteps» θα πιάσετε τον εαυτό σας να αδημονεί για την επόμενη περιπέτεια.

Around India in 80 Trains – Μονίσα Ράτζες

Διαβάστε το πριν πάτε: στην Ινδία

Η Ράτζες πέρασε τέσσερις μήνες ταξιδεύοντας στην Ινδία με τρένο, επιχειρώντας να επανακαλύψει την πατρίδα της από την οποία είχε αποξενωθεί. Στο ταξίδι της κάλυψε πάνω από 40 χιλιάδες χιλιόμετρα και κατέγραψε κάθε περίεργη συνήθεια και παράδοση των συνεπιβατών της, παρουσιάζοντας με χιούμορ και ειλικρίνεια την ινδική κοινωνία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.