Τα 10 ταξίδια που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε [pics]

©Unsplash

Υπάρχουν ορισμένα μέρη του πλανήτη που μοιάζουν μαγικά, σαν να έχουν βγει από κάποιο παραμύθι.

Έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, η «ταξιδιωτική ζωή» των ανθρώπων έχει επανέλθει έτσι όπως την θυμόμασταν. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να επισκεφθούν εξωτικούς προορισμούς, ενώ για άλλους αυτά τα ταξίδια είναι «όνειρα ζωής».

Όμως υπάρχουν και κάποιοι προορισμοί που θεωρούνται must και το Lonely Planet συγκέντρωσε τα δέκα ταξίδια που πρέπει να ζήσει κάθε άνθρωπος.

1. Εξερευνήστε την πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία

Η μυστηριώδης ατμόσφαιρα της πόλης της Πέτρας στην Ιορδανία, η οποία συγκαταλέγεται στα Μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσελκύει χιλιάδες ταξιδιώτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η πόλη έχει παρελθόν 3000 ετών και ήταν η αρχική πρωτεύουσα του νομαδικού αραβικού λαού των Ναβαταίων, οι οποίοι ήταν ικανοί έμποροι και τεχνίτες. Η πόλη εγκαταλείφθηκε τελικά, αλλά ξαναβρήκε ζωή τη δεκαετία του 1980 από Βεδουίνους.

Το 2007 η πόλη ψηφίστηκε ως ένα από τα Επτά Νέα Θαύματα του Κόσμου και μία επίσκεψη στην πόλη εύκολα εξηγεί το γιατί.

2. Επισκεφθείτε τα Γκαλαπάγκος, τα νησιά των επιστημόνων

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους επιστήμονες, καθώς εκεί φυλάσσονται πολλά από τα «μυστικά» της φύσης.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι γνωστά ως το μέρος που ο Κάρολος Δαρβίνος ανέπτυξε τις ιδέες του για την εξέλιξη και τη «φυσική επιλογή», οι οποίες άλλαξαν για πάντα τον κόσμο.

Πολλά μοναδικά πλάσματα κατοικούν στο νησί, όπως χελώνες 200 ετών, μεγάλα ροζ και κίτρινα ιγκουάνα και κορμοράνοι.

Τα νησιά βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών διαφορετικών θαλάσσιων ρευμάτων, αποτελώντας εύφορο έδαφος για έρευνα, ενώ και ο οικοτουρισμός αυξάνεται πολύ στο νησί τα τελευταία χρόνια.

3. Εξόρμηση στο μαγευτικό Ολουρού της Αυστραλίας

Σαν ένα κόκκινο φωτοστέφανο από κάρβουνο ξεπροβάλει στον ορίζοντα ο βράχος του Ολουρού στην Αυστραλία.

Ο γιγαντιαίος βράχος, ο οποίος έχει ύψος 348 μέτρα και απλώνεται σε μία έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Αυστραλίας.

Στην περιοχή κατοικεί ο ιθαγενής πληθυσμός των Ανάνγκου που σύμφωνα με τη μυθολογία τους στην περιοχή κατοικούσαν οι πρόγονοί τους.

Μέχρι το 2017 οι επισκέπτες (παρά τις διαφωνίες των Ανάνγκου) μπορούσαν να ανέβουν στην κορυφή του, αλλά πλέον δεν επιτρέπεται.

4. Απολαύστε τους χαλαρούς ρυθμούς του ποταμού Οκαβάνγκο

Το δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο φιλοξενεί αρκετά είδη ζωών προς εξαφάνιση, ενώ αποτελεί και έναν από τους καλύτερους προορισμούς για σαφάρι.

Ο ποταμός εκτείνεται σε 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέλτα στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα στον κόσμο.

Αποτελεί, επίσης και εύφορο έδαφος για περιπέτειες, όπως κανό ή εξερεύνηση με 4×4 τζιπ.

5. Βόλτα ανάμεσα στους θερμοπίδακες και τις αρκούδες στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν

Το Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστοουν μπορεί κανείς να βρει το 60% των θερμοπιδάκων όλου του κόσμου και πραγματικά αποτελεί όαση για όλες τις αισθήσεις.

Ανάμεσα στις θερμές πηγές κατοικούν βίσωνες ελάφια, αρκούδες και λύκοι συμπληρώνοντας το «παζλ» της φυσικής ομορφιάς.

Την 1η Μαρτίου του 1872 το Γέλοουστοουν έγινε το πρώτο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ και σήμερα φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Τα φαράγγια και τα δάση του πάρκου αποτελούν πόλο έλξης τους λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας.

6. Ταξίδι πίσω στο χρόνο μέσα από τη λίμνη Μπλεντ

Με μία λευκή εκκλησία να στέκεται πάνω σε ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της και ένα μεσαιωνικό κάστρο να στέκει αγέρωχο στην όχθη της, η λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία είναι πραγματικά βγαλμένη από κάποιο παραμύθι.

Αρχικά κατοικούταν από χωρικούς, αλλά τον 19ο αιώνα «ανακάλυψαν» το μέρος και οι αριστοκράτες.

Ενα διαμάντι των Αλπεων και σύμβολο της σλοβένικης ομορφιάς, η λίμνη Μπλεντ συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα ταξίδια που θα σας μείνουν αξέχαστα.

7. Χαθείτε στους καταρράκτες Ιγκουασού

Ακριβώς στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλής ο ποταμός Ρίο Ιγκουάσου ρέει μέσα από τη ζούγκλα καταλήγοντας στους πιο όμορφους καταρράκτες του πλανήτη.

Στην πλευρά της Αργεντινής, ένα μονοπάτι καταλήγει σε ένα ξέφωτο γεμάτο μοναδικές πεταλούδες και παπαγάλους καταλήγοντας στον «Λαιμό του Διαβόλου» (Garganta del Diablo), η οποία πραγματικά είναι μία «τρύπα» στο κέντρο της Γης.

Ο ήχος του νερού και ο καθαρός αέρας σίγουρα αποπνέοουν μία ηρεμία που είναι δύσκολο να τη βρει κανείς σε κάποιο άλλο σημείο της Γης.

8. Ενας ινδουιστικός παράδεισος στους ναούς του Ανγκόρ

Ενα πραγματικό μνημείο ανθρώπινης ευφυίας και αφοσίωσης, οι ναοί του Ανγκορ προκαλούν μία αίσθηση δέους που λίγα μέρη -ακόμα και αυτά που υπάρχουν στη λίστα- μπορούν να μεταφέρουν. Και είναι απολύτως λογικό.

Ο ναός του Ανγκόρ Βατ, ο πιο διάσημος ανάμεσα στους ναούς, είναι μία απεικόνιση του βουνού Μερού, του κέντρου του σύμπαντος σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκέια.

Οι ναοί του Ανγκόρ αποτελούν ένα ιερό μέρος για τη Καμπότζη, συνδυάζοντας τη δημιουργία με την πίστη.

9. Γευτείτε το αλάτι της λίμνης Σαλάρ ντε Ουγιούνι στη Βολιβία

Φανταστείτε να είστε στη μέση του ουρανού. Σύννεφα από πάνω. Σύννεφα από κάτω. Παντού μπλε. Αυτή είναι μία καλή περιγραφή της λίμνης Σαλάρ ντε Ουγιούνι, τη μεγαλύτερη αλύκη στον κόσμο.

Το μικρό υδάτινο στρώμα που υπάρχει πάνω από το αλάτι μετατρέπει την αλύκη σε έναν απέραντο καθρέφτη. Ο ορίζοντας εξαφανίζεται και η βαρύτητα μοιάζει να χάνεται.

Η μοναδική λίμνη εκτείνεται σε έκταση 10.582 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένα από τα ταξίδια που δεν θα ξεχάσετε.

10. Κατασκήνωση και πεζοπορία στο Νέπαλ

Το Νεπάλ προσφέρει ναούς καλυμμένους με χρυσό, μοναδικά ορεινά χωριά, ζούγκλες και το όρος Αναπούρνα, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο για πεζοπορία.

Το σκηνικό είναι πραγματικά βγαλμένο από ταινία και η πεζοπορία ικανοποιεί ακόμα και τους απαιτητικούς, καθώς έχει προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι μαγευτική.

με πληροφορίες από Lonely Planet

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.