Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο [vids]

©Unsplash

Η πεζοπορία είναι πολυμορφικό χόμπι, που μπορεί να συνδυάσει διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας, περιβαλλοντικές συνθήκες και καταστάσεις.

Ρωτήστε έμπειρους πεζοπόρους για το καλύτερο ταξίδι στον κόσμο και ο καθένας θα σας δώσει μια διαφορετική απάντηση. Αλλά μεταξύ των έντονων συζητήσεων, υπάρχουν μερικά διάσημα μονοπάτια πεζοπορίας που τείνουν πάντα να πέφτουν στο τραπέζι της φιλονικίας.

Αυτές οι 10 κλασικές πεζοπορίες μεγάλων αποστάσεων είναι από τις καλύτερες στον πλανήτη. Όλες απαιτούν δύο ανθεκτικούς πνεύμονες, δυνατά πόδια και καλή προετοιμασία. Αλλά η ανταμοιβή είναι μια εμπειρία που διαρκεί για μια ζωή.

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες διαδρομές πεζοπορίας στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Lonely Planet:

1. GR20, Γαλλία

Η απαιτητική αυτή διαδρομή στην Κορσική απαιτεί δεκαπενθήμερο ζόρισμα (168χλμ). Ωστόσο, είναι θρυλική για την ποικιλία των τοπίων που διασχίζει. Υπάρχουν δάση, λοφάκια από γρανίτη, ανεμοδαρμένοι κρατήρες, παγετώδεις λίμνες, χείμαρροι, τυφώνες, χιονισμένες κορυφές, πεδιάδες και νεβές (εκτάσεις πάγου που σχηματίζονται από το χιόνι).

Αλλά δεν είναι εύκολο: το μονοπάτι είναι βραχώδες και μερικές φορές απότομο και περιλαμβάνει ετοιμόρροπες γέφυρες και γλιστερά πετρώδη σημεία, όλα μέρος της διασκέδασης. Η διαδρομή GR20 δημιουργήθηκε το 1972 και συνδέει την Calenzana, στο Balagne, με την Conca, βόρεια του Porto Vecchio.

2. Μονοπάτι των Inca , Περού

Tο αρχαίο μονοπάτι 33 χιλιομέτρων προς την ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου στην κορυφή του λόφου τοποθετήθηκε από τους Ίνκας και έγινε γνωστό από τον Hiram Bingham όταν το ανακάλυψε το 1911. Αιώνες μετά από τότε, εκατομμύρια πεζοπόροι συρρέουν για να ρίξουν μια ματιά στην (όχι και τόσο) «χαμένη πόλη». Το σημείο είναι τόσο δύσκολο πλέον που μόνο 200 πεζοπόροι κατέφθασαν το 2018.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ζήσουν μια πιο ήρεμη εμπειρία όσοι έχουν την τύχη να λάβουν άδειες πρόσβασης και περισσότερη προστασία για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος υπέφερε από την πίεση της δημοτικότητάς του (οι πεζοπόροι θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο για να κάνουν βιώσιμες επιλογές όταν επισκέπτονται έναν χώρο).

Τα μονοπάτια για την πόλη του 15ου αιώνα ξεκινούν από την Ιερή Κοιλάδα, στριφογυρίζοντας πάνω, κάτω και γύρω από τα βουνά και περνώντας τρία ψηλά περάσματα καθ ‘οδόν. Η θέα στα βουνά με τις κατάλευκες άκρες και ένα  σύννεφο να απλώνεται πάνω από το δάσος συνδυάζονται με τη μαγεία του να περπατάς δίπλα από ένα γκρεμό.

Ένας πέτρινος οικισμός στέκει εμβληματικά στην ομιχλώδη βουνοκορφή.

3. Pays Dogon, Μάλι

Η χώρα των Ντόγκον είναι μια από τις πιο εκπληκτικές περιοχές της Αφρικής. Ένα οδοιπορικό εδώ μπορεί να διαρκέσει από 2 εως 10 ημέρες περνώντας τους ψηλούς γκρεμούς της σκάλας του Μπαντιαγάρα ανάμεσα από τα παλιά εγκαταλελειμένα σπίτια στον γκρεμό.

Τα χωριά Dogon είναι διάσπαρτα στους γκρεμούς και αποτελούν ένα εξαιρετικό αξιοθέατοτου ταξιδιού. Οι Dogon είναι γνωστοί για τους μασκοφόρους ξυλοπόδαρους χορευτές τους, τις περίτεχνα σκαλισμένες πόρτες και τις κατοικίες που μοιάζουν με τα pueblo.

4. Everest Base Camp, Νεπάλ

Φτάνοντας σε ύψος 5,545μ  στο Κάλα Πατάρ, αυτό το ταξίδι 2-3 εβδομάδων είναι εξαιρετικά δημοφιλές, χάρη στο εντυπωσιακό τοπίο αλλά και τον ρομαντισμό του ταξιδιού. Διάσημοι πεζοπόροι είναι σε θέση να δηλώσουν με υπερηφάνεια ότι έχουν σταθεί στη βάση αυτού του ψηλότερου βουνού του κόσμου.

Τα μονοπάτια περνούν ανάμεσα από μικρά, γραφικά ορεινά χωριά καθ ‘οδόν προς το περίφημο camp και καθοδηγείσαι από τους ανθρώπους-Sherpa του Solu Khumbu. Τα ύψη που αγγίζετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής είναι κυριολεκτικά ιλιγγιώδη μέχρι να εγκλιματιστείτε στο υψόμετρο και η συνεχής πεζοπορία σε κοιλάδες έχει σίγουρα τα πάνω και τα κάτω της. Προσοχή: κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου πεζοπορίας η περιοχή γίνεται απότομα πολυπληθής.

5. Ινδικά Ιμαλάια, Ινδία

Το λιγότερο κοινότοπο ταξίδι στην ινδική πλευρά της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου. Έτσι, αν η απομόνωση είναι κάτι που επιζητάτε, δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία στο Χιματσάλ Πραντές. Οι σκληροπυρηνικοί πεζοπόροι μπορούν να δοκιμάσουν να ζήσουν στις κορυφές του βουνού για 24 ημέρες από το Spiti στο Ladakh.

Αυτός ο εξαιρετικά απομακρυσμένος και απαιτητικός περίπατος ακολουθεί αρχαίους εμπορικούς δρόμους. Αυτό το ερημώδες μέρος στο μεγαλύτερο υψόμετρο ενέπνευσε τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ να αναφωνήσει: «Σίγουρα οι θεοί ζουν εδώ, αυτό δεν είναι μέρος για άνδρες».

6. Routeburn, Νέα Ζηλανδία

Δείτε το εκπληκτικό αλπικό τοπίο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας που περιβάλλει αυτή τη διαδρομή 3 ημερών (32χλμ). Στη βάση των Νότιων Άλπεων της Νέας Ζηλανδίας, το μονοπάτι περνά από δύο εθνικά πάρκα: το Fiordland και το όρος Aspiring.

Τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τη θέα από το Harris Saddle και την κορυφή του λόφου Conical από όπου μπορείτε να δείτε κύματα να χτυπάνε τη μακρινή παραλία. Η κύρια πρόκληση για αυτή τη δημοφιλή πεζοπορία είναι η εξασφάλιση μιας θέσης μεταξύ των περιορισμένων αριθμών που επιτρέπονται κάθε στιγμή.

7. Overland, Αυστραλία

Η προϊστορική ερημιά της Τασμανίας είναι πλέον προσβάσιμη στα 80 χιλιόμετρα (50 μίλια, διάρκεια 5-6 ημέρες) του Overland Track. Διανύοντας το δρόμο μεταξύ του βουνού Cradle και της λίμνης St Clair (η βαθύτερη λίμνη φυσικού γλυκού νερού της Αυστραλίας), τα μονοπάτια (περπατώντας ανά τμήματα) περνούν από βραχώδη βουνά, όμορφες λίμνες, εκτεταμένα δάση και βουνά.

Όσοι θέλουν περισσότερα μπορούν να ακολουθήσουν πολλούς περιπατητικούς δρόμους που οδηγούν σε καταρράκτες, κοιλάδες και ακόμη περισσότερες κορυφές, συμπεριλαμβανομένου του όρους Όσσα (1,617 μέτρα), το υψηλότερο της Τασμανίας.

8. The Narrows, ΗΠΑ

Ένα ταξίδι 26 χιλιομέτρων μέσα από δραματικά φαράγγια που χάραξε αιώνες ο ποταμός Παρθένος, το Narrows στο Εθνικό Πάρκο Σιών είναι μια πεζοπορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η διαδρομή είναι ο ίδιος ο ποταμός, με πάνω από το μισό της πεζοπορίας να πηγαίνεις περπατώντας αλλά και κολυμπώντας.

Η πεζοπορία μπορεί να διανυθεί σε μια μέρα, αν και μερικοί επιλέγουν να δουν τους κρεμαστούς κήπους και τις φυσικές πηγές με πιο χαλαρό ρυθμό, διανυκτερεύοντας σε έναν από τους 12 χώρους κατασκήνωσης του πάρκου.

9. Η Υψηλή Διαδρομή(The Haute Route), Γαλλία-Ελβετία

Οδηγώντας από το Σαμονί της Γαλλίας μέσω του νότιου Βαλέ στο Ζερμάτ στην Ελβετία, το Haute Route διασχίζει μερικές από τις υψηλότερες και πιο γραφικές χώρες προσβάσιμες στους περιπατητές μέσω των Άλπεων. Ο καλοκαιρινός περίπατος Haute Route (που παίρνει διαφορετική πορεία από την πιο διάσημη χειμερινή διαδρομή) διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Περιλαμβάνει κυρίως pass hopping και απαιτεί υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης σε κάθε τμήμα.

10. Παγετώνας Baltoro & K2, Πακιστάν

Αυτός είναι ο διάδρομος παγετώνα και οδηγεί στην κολοσσιαία κορυφή του Κ2 (8.611 μέτρα), το δεύτερο υψηλότερο βουνό του κόσμου. Αυτό το ασύγκριτο ταξίδι στο Πακιστάν διασχίζει μερικά από τα πιο ταπεινά τοπία στον πλανήτη.

Αυτό που ξεκινά με ένα μονοπάτι ακολουθεί παγωμένους ποταμούς στα σπλάχνα του παγετώνα Baltoro και αλλάζει σε μονοπάτι προς τα πυραμιδικά βουνά από γρανίτη, όπως το Paiju (6,610μέτρα), το Uli Biaho (6,417μέτρα), το Great Trango Tower (6,286 μέτρα) και τελικά στο K2.

Εάν οι 15 ημέρες δεν σας ικανοποιούν, κάντε ταξίδια σε δευτερεύοντα χρόνο σε παγετώνες καλυμμένους με ηραίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταξίδια εδώ πρέπει να οργανωθούν με εγγεγραμμένο ταξιδιωτικό πράκτορα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.