Συσκότιση μνημείων και μείωση δημόσιου φωτισμού: Το ελληνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα, για έναν διαφαινόμενο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα λόγω των περικοπών στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μετά το αίτημα της Κομισιόν για ψαλίδι 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ε.Ε, η Αθήνα φαίνεται πως προετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα για την εξοικονόμιση ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ως πρώτο μέτρο μελετάται η συσκότιση σε δημόσιους χώρους. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αναμένεται η διακοπή φωταγώγησης των μνημείων από τις 03:00 τα ξημερώματα ενώ θα ακολουθήσει η μείωση δημόσιου φωτισμού, με το «σβήσιμο» μιας από τις δέκα λάμπες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει στην «Καθημερινής της Κυριακής» ο Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας ενώ “παγώνει” για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.

Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, να διακοπεί δηλαδή η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, εκτίμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ χθες (30/7) ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να μπει το φθινόπωρο δεν μπορούν να υπάρξουν ανακοινώσεις. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.