Συρίγος: «Το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις»

©ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Φωτιά» στην συζήτηση για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ έβαλε η αναφορά του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για την επταετή δικτατορία.

Ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας.

Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» προσθέτοντας στην συνέχεια πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» μιλώντας στην συνέχεια για «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» η «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις».

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «ουσιαστική προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης», ενώ ακολούθησαν κι άλλες επικριτικές τοποθετήσεις.

«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση» απάντησε ο Υφυπουργός για να προσθέσει «Ο λόγος είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχαν επίσης και άλλα γεγονότα όπως η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού στη κηδεία του Παπανδρέου. Δυστυχώς, όμως δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς…

Ολη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως για ό,τι είπα από άτομα που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα στοχεύει σε ένα πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι αυτό το λόγο η δικτατορία», απάντησε ο Άγγελος Συρίγος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.