«Συναγερμός» στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ. EPA/JIM LO SCALZO

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), στη μεγαλύτερη άνοδό από το 1994. Στόχος είναι να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δηλώνοντας αποφασισμένη «να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Μετά από αυτήν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση, τα επιτόκια διαμορφώνονται στο εύρος του 1,5-1,75%.

Παράλληλα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% (έναντι της εκτίμησης της τον Μάρτιο που έκανε λόγο για 4,3%). Παράλληλα, προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο μικρότερη από όσο αρχικά προέβλεπε, στο 1,7%, αντί για 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου», τονίζει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της όπου επισημαίνει ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα». Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και πάλι τον Ιούλιο το διατραπεζικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.