Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: «Μάχη» για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Η μείωση του κόστους της ενέργειας θα είναι το κεντρικό θέμα στη σημερινή (11/10) έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στην Πράγα.

Στο τραπέζι θα τεθεί η πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων άλλων χωρών για δυναμικό διάδρομο τιμών, ένα ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Ο εν λόγω «μηχανισμός» δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από τη Ρωσία ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου. Προβλέπεται πως οι συναλλαγές θα γίνουν σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που θα καθορίζονται από τον «διάδρομο», αν χρειαστεί, με στόχο την «προσέλκυση» ποσοτήτων αερίου

Με βάση την πρόταση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, η τελική τιμή θα διαμορφώνεται ανάλογα και με τις τιμές του LNG που διαπραγματεύονται σε άλλα χρηματιστήρια κι όχι στο ολλανδικό.

«Μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό. Ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δυνατή που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για τιθάσευση των τιμών ενέργειας. «Η Επιτροπή θα υποβάλλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται τρία στοιχεία: η μείωση των τιμών, η ύπαρξη ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον μηχανισμό και η έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.