Αυλαία στο NBA: Ο Γιάννης κυνηγάει το 2ο δαχτυλίδι

©Shutterstock

Επιστρέφει τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/10) η λάμψη του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ για 77η σεζόν. Ποιοι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες, ποια τα μπάτζετ των ομάδων και τα προγνωστικά των μάνατζερ.

Σταύρος Κουράκος // Action Press

Αρχίζει η 77η σεζόν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος, αφού η κατάκτηση του πρωταθλήματος απ’ τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ήρθε να σταματήσει τη φόρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της παρέας του. Εντούτοις, οι Μιλγουόκι Μπακς δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν στον θρόνο του πρωταθλητή και να φορέσουν το δεύτερο δαχτυλίδι τους μέσα σε τρία χρόνια, με μεγάλο τους «όπλο» τον «Greek Freak».

©Shutterstock

Βέβαια δεν θα έχουν καθόλου εύκολο έργο, αφού θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο των «πολεμιστών» του Στεφ Κάρι, των Μπόστον Σέλτικς, που έφτασαν την προηγούμενη σεζόν μέχρι την… πηγή των τελικών, αλλά δεν ήπιαν νερό και των Λος Αντζελες Λέικερς, οι οποίοι με Ράσελ Γουέστμπρουκ και ΛεΜπρον Τζέιμς (οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για να αλλάξουν στρατόπεδο, αλλά τελικά έμειναν στην ομάδα τους) πάντα είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμοι.

Το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού δεν ήταν πλούσιο, δεδομένου ότι παρά τα όσα είχαν ακουστεί για μετακινήσεις των Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ιρβινγκ, αυτοί έμειναν στους Νετς, ενώ η μόνη ιδιαίτερη κίνηση φαίνεται να έγινε απ’ τους Κλίπερς, οι οποίοι πήραν τον Τζον Γουόλ, ο οποίος όμως αποτελεί ρίσκο, αφού προέρχεται από τραυματισμό, με τις δηλώσεις του -σύμφωνα με τις οποίες είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει- να συγκλονίζουν.

Ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή που έγινε, με τους Ατλάντα Χοκς να αποκτούν τον All star γκαρντ Ντεζούντε Μάρι των 21,1 πόντων και των 9,2 ασίστ κατά μέσο όρο απ’ τους Σαν Αντόνιο Σπερς, στους οποίους παραχώρησαν τον Ντανίλο Γκαλινάρι.

Ο Πάουλο Μπαντσέρο, ο οποίος επελέγη απ’ τους Ορλάντο Μάτζικ στα ντραφτ, θα έχει την ευκαιρία του τη φετινή σεζόν, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή του Κώστα Αντετοκούνμπο στους Σικάγο Μπουλς, με τον Θανάση να παραμένει στο πλευρό του Γιάννη, στο Μιλγουόκι.

Πάντως η εμπειρία των Μπακς φαίνεται κι απ’ τον μέσο όρο ηλικίας, ο οποίος φτάνει τα 30 χρόνια, ενώ το πιο νεανικό ρόστερ το έχουν οι Ορλάντο Μάτζικ με 23,6 χρόνια.

Βλέπουν επιστροφή στον θρόνο για τον Γιάννη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πλέον απ’ τους παλιούς του ΝΒΑ, αφού μπορεί να είναι μόλις 27 ετών, αλλά αυτή θα είναι η 10η σεζόν του με τους Μιλγουόκι Μπακς στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο «Greek Freak», ο οποίος έχει παίξει σε 656 παιχνίδια, με μέσο όρο πόντων τους 29,9 και τα 11,6 ριμπάουντ, έχει στεφθεί πρόωρα από τους γενικούς διευθυντές των 30 ομάδων του ΝΒΑ ως ο καλύτερος πάουερ φόργουρντ της διοργάνωσης που θα ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στον θρόνο του πρωταθλητή.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, έτσι και τώρα, το 55% των γενικών διευθυντών ψήφισαν ότι θα ήθελαν να «χτιστεί» η ομάδα τους πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με το 34% να προβλέπει ότι θα είναι ο φετινός πολυτιμότερος παίκτης (MVP), ενώ το 43% θεωρεί ότι οι Μιλγούοκι Μπακς θα είναι οι νέοι πρωταθλητές, με τους εν δυνάμει πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να ακολουθούν με μόλις 25%.

Ο Στεφ Κάρι κρατάει τα ηνία του ακριβοπληρωμένου

Στα 34 χρόνια του πλέον, ο Στεφ Κάρι, ο οποίος επέστρεψε στην κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, το οποίο ήταν το τέταρτο στη μακροχρόνια καριέρα του στην ομάδα, τη φανέλα της οποίας φοράει απ’ το 2009, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ με ετήσιο συμβόλαιο στα 48,1 εκατ. δολάρια. Μάλιστα η πρόβλεψη στο συμβόλαιό του είναι κλιμακωτά κάθε χρόνο να παίρνει αύξηση περίπου 3 εκατ. δολάρια, ώστε μέχρι το 2025 να εισπράττει 59,6 εκατ. δολάρια.

Στη σχετική λίστα τον ακολουθεί ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του στους Λος Αντζελες Λέικερς, ο οποίος θα βάλει στον λογαριασμό του 47,1 εκατ. ευρώ, ενώ η μεγάλη μορφή των «λιμνανθρώπων», ο ΛεΜπρον Τζέιμς, των τεσσάρων πρωταθλημάτων και των δύο χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο και Λονδίνο) με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στα 37 του χρόνια έχει το τρίτο κατά σειρά συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με απολαβές στα 44,5 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο άσος της Εθνικής μας ομάδας και των Μιλγουόκι Μπακς, φέτος θα εισπράξει 42,5 εκατ. δολάρια απ’ το συμβόλαιό του, ενώ κλιμακωτά προβλέπεται να φτάσει τα 51,9 εκατ. δολάρια την περίοδο 2025-26. Είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2020 πενταετές συμβόλαιο έναντι 228 εκατ. δολαρίων, σπάζοντας τα ταμεία κι είναι στο Νο 10 των αθλητών παγκοσμίως με τα περισσότερα έσοδα, αφού το 2022, όπως αναφέρει η λίστα Forbes, συνολικά μπήκαν στον λογαριασμό του 80,9 εκατ. δολάρια, τα 39,9 εκατ. δολάρια απ’ το συμβόλαιό του με τους Μπακς, τα 41 εκατ. από εμπορικές συμφωνίες.

Ο Αντετοκούνμπο υπολογίζεται ότι απ’ το 2013 που επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς μέχρι το 2026, όταν και λήγει το συμβόλαιό του, θα έχει εισπράξει -μόνο από μισθούς- 336 εκατομμύρια.

Μεγάλη επένδυση απ’ τους Κλίπερς

Οι πρωταθλητές του ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, έχουν το μεγαλύτερο μπάτζετ στη σεζόν, το οποίο ξεπερνάει τα 202 εκατ. δολάρια, με τον Κλέι Θόμπσον να ακολουθεί στην ιεραρχία τον Στεφ Κάρι εισπράττοντας 40,6 εκατ., ενώ ο Αντριου Γουίγκινς ακολουθεί με 33,6 εκατ. κι ο Ντρέιμοντ Γκριν με 25,8. Οι Λος Αντζελες Κλίπερς έχουν κάνει την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη επένδυση, φτάνοντας τα 195 εκατομμύρια, αφού δύο παίκτες τους, ο Κουάι Λέοναρντ με τον Πολ Τζορτζ παίρνουν 42,5 εκατ. δολάρια έκαστος, ενώ άλλοι επτά παίκτες παίρνουν πάνω από 10.

Μεγάλο είναι και το μπάτζετ των Μπρούκλιν Νετς με 192,4 εκατ. δολάρια, ενώ οι Μπακς του Αντετοκούνμπο θα δαπανήσουν 191,2 εκατ. με τον Κρις Μίντλετον να έχει συμβόλαιο στα 38 εκατ. και τον Ντρου Χολιντέι να ακολουθεί με 33,7. Πάντως τα λιγότερα χρήματα στη σεζόν θα ξοδεύσουν οι Ιντιάνα Πέισερς, χωρίς να ξεπεράσουν τα 96 εκατ. δολάρια.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

1. Στεφ Κάρι (Γουόριορς)          48,1*

2. Ράσελ Γουέστμπρουκ (Λέικερς)    47,1

3. ΛεΜπρον Τζέιμς (Λέικερς)    44,5

4. Κέβιν Ντουράντ (Νετς)          44,2

5. Μπράντλεϊ Μπιλ (Γουίζαρντς)       43,3

6. Ντέιμιαν Λίλαρντ (Μπλέιζερς)    42,5

7. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς)  42,5

8. Κουάι Λέοναρντ (Κλίπερς)    42,5

9. Πολ Τζορτζ (Κλίπερς)            42,5

10. Κλέι Θόμπσον (Γουόριορς)    40,6

* Σε εκατομμύρια δολάρια

ΤΑ ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

1. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς   202,1

2. Λος Αντζελες Κλίπερς        195,4

3. Μπρούκλιν Νετς         192,4

4. Μιλγουόκι Μπακς          191,7

5. Γουάσινγκτον Γουίζαρντς        187,8

6. Λος Αντζελες Λέικερς        182,3

7. Μινεσότα Τίμπεργουλβς     178,8

8. Ντένβερ Νάγκετς            176,2

9. Φοίνιξ Σανς             172,3

10. Κλίβελαντ Καβαλίερς       172,3

* Σε εκατομμύρια δολάρια

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

1. Λος Αντζελες Λέικερς        17

2. Μπόστον Σέλτικς            17

3. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς       7

4. Σικάγο Μπουλς           6

5. Σαν Αντόνιο Σπερς         5

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.