Στήνει «Έβρο 2» και θερμό επεισόδιο η Άγκυρα

©Eurokinissi

Σκληρό πόκερ και μπλόφες από τον Ερντογάν στις νησίδες, με στόχο να παγιδέψει την Ελλάδα.

Νίκος Ελευθερόγλου//ActionPress

Eνα σκληρό πόκερ, με μπλόφες, κέντες και αρκετούς «γύρους» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα σύνορά μας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν έχει ξεπεράσει την αποτυχία του σχεδίου του να «γκριζάρει» τον Εβρο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020. Τότε που με πρόσχημα το θάνατο στρατιωτών του στο Ιντλίμπ, επιχείρησε «εισβολή» στο ελληνικό έδαφος, χρησιμοποιώντας ως όπλο του χιλιάδες μετανάστες, που είχαν μεταφερθεί στα σύνορα με τουρκική συνοδεία.

Οι ελληνικές αρχές (υπ. Αμυνας, υπ. Προστασίας του Πολίτη και υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής) είναι σε κατάσταση «alert» καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να «στήσει» εκ νέου θερμό επεισόδιο στον Eβρο, σε μια προσπάθεια να πάρει άτυπη ρεβάνς.

Ηδη στήνει διάφορες «παγίδες» και προβοκάτσιες στην ελληνική πλευρά, είτε αφήνοντας μετανάστες σε νησίδες του Εβρου, με στόχο να παρέμβουν οι ελληνικές δυνάμεις, είτε διαρρέοντας πληροφορίες περί μεταφοράς μεταναστών στα σύνορά μας, που την κατάλληλη στιγμή, θα δώσουν το… σήμα και την εντολή να ξεκινήσουν την «απόβαση» σε διάφορα σημεία του Εβρου, που λόγω καιρού έχουν ξεφυτρώσει στο ποτάμι. Αυτήν την ώρα στον Εβρο υπάρχουν περίπου 64 νησίδες, από τις οποίες οι μισές βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια και είναι εν δυνάμει περάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι θεωρούν ως ευκαιρία τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες –  που το 2022 είχαν «τσιμπήσει» τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση – και τεστάρουν με τις διαρροές που κάνουν όχι μόνο την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και του δικτύου της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών. Αναζητούν εναγωνίως ένα κενό «πληροφόρησης» ώστε να κάνουν την επόμενη κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα δεν αποκλείεται να βρίσκονται σε συνεργασία και με μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται πλέον σε πολλά επίπεδα.

Κεντρική επιλογή της Τουρκίας είναι όχι να «ρίξει» πρώτη, αλλά να απαντήσει σε ένα θερμό επεισόδιο που θα προκαλέσουν οι τουρκικές μυστικές και «φανερές» υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ.

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις τουρκικές κινήσεις και τις μπλόφες που στήνονται ακόμη και με τη διαρροή πληροφοριών σε τουρκικά ΜΜΕ που στη συνέχεια τις αναπαράγουν και διεθνή, ή αντιστρόφως. Το πιο πρόσφατο περιστατικό της τουρκικής προπαγάνδας ήταν η πληροφορία που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP για τη μετακίνηση 70 χιλιάδων Σύρων προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για Σύριους, οι οποίοι είναι σε διάφορες δομές στην Τουρκία, αλλά για ανθρώπους που ζουν χρόνια στην Τουρκία και τους οποίους αρπάζουν στην κυριολεξία από τα σπίτια τους και τους βάζουν το δίλλημα ή να τους στείλουν στην Βόρεια Συρία ή στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Μάλιστα σε αυτό το «πακέτο» οι Τούρκοι, για να δείξουν καλή θέληση προς το Ισραήλ, έχουν συμπεριλάβει και Παλαιστίνιους, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία και τους οποίους εντάσσουν στους σχεδιασμούς μετακίνησής τους προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία οργανώνει μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram και ήδη «ακολουθούν» 70 χιλιάδες άτομα. Από το κανάλι αυτό δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, όπως υπνόσακοι, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α.

«H Τουρκία προκαλεί με προβοκάτσιες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Εβρο, ανέφερε στο Action24Press ότι μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να περάσουν από τον Εβρο 40.000 παράτυποι μετανάστες ενώ από την αρχή του χρόνου ο αριθμός αυτός φτάνει τους 150.000.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «Eνα είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όσους ακόμη θεωρούν τα σύνορά μας “πέρασμα”. Οτι από τον Έβρο δεν περνάει κανείς παράνομα, δεν θα το επιτρέψουμε. Τα σύνορά μας φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο με αποφασιστικό τρόπο από την αστυνομία και τον στρατό, κι αυτό οφείλει να το λάβει υπόψη του ο Ερντογάν».

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι τόσες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στα σύνορα, δεν κατευθύνονται προς τα εκεί μόνοι τους, αλλά είναι ξεκάθαρο πλέον ποιοι τους οδηγούν οργανωμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

©Eurokinissi

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Τουρκία προκαλεί με τακτικισμούς και προβοκάτσιες όπως αυτές ότι δήθεν βρέθηκαν μετανάστες σε βραχονησίδα σε ελληνικό έδαφος, για να επιχειρήσει να παγιδέψει τη χώρα μας, ώστε να κάνει μια λάθος κίνηση. «Η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί βάναυσα και ανήθικα το μεταναστευτικό για να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι ένα πανίσχυρο κράτος δικαίου, που εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορά της είναι απροσπέλαστα.

Η κυβέρνηση όπως ανέφερε στο Action24Press από την πλευρά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει πιστή στο δόγμα της που είναι προστασία των συνόρων και προστασία των πολιτών, προσθέτοντας, ότι δεν καταλαβαίνει όσους ισχυρίζονται ότι πρέπει να αλλάξουμε μεταναστευτική πολιτική.

©Eurokinissi

«Οσοι τα υποστηρίζουν αυτά γίνονται εκλογικοί χορηγοί του Ερντογάν. Η Ελλάδα έχει σύνορα και οφείλει να τα προστατεύει», κατέληξε η Υφυπουργός.

Αποπροσανατολισμός;

Πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν απέκλειαν οι Τούρκοι να επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν με τον Εβρο, για να κάνουν κάποια επιχείρηση κάπου αλλού και συγκεκριμένα σε κάποιο νησί. Για αυτό και ο στόλος μας, όπως και το Λιμενικό – Ακτοφυλακή παραμένουν σε ετοιμότητα πραγματοποιώντας περιπολίες στο Αιγαίο. Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τόσο τον αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, όπως εξάλλου έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των συνόρων

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδίου Ακρίτας , οι οποίοι προβάλλονται επιγραμματικά στο βίντεο που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ είναι:

  • Επέκταση του φράχτη στον Εβρο μέχρι 140 χλμ, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή
  • Ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων
  • Αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα
  • Ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες παρελήφθησαν από τη χώρα μας πέντε θωρακισμένα οχήματα, 2.800 κυβικών, μικτού βάρους 4,6 τόνων, διαμορφωμένα για επιχειρήσεις σε δύσβατο έδαφος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.