Στέλιος Πέτσας: «Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε με τους λίγους…»

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα και αυτό το δείχνει η πολιτική της, τονίζει στην Action Press ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας τα επιπλέον 28 εκατομμύρια που δόθηκαν στα σχολεία για να έχουν τα παιδιά θέρμανση και τα έργα 150 εκατομμυρίων για αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερόγλου για τη Action Press

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, συναντηθήκαμε στο υπουργείο του στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Τον βρήκαμε ανάμεσα στα ταξίδια που πραγματοποιεί σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και στις περιοδείες του στην εκλογική του Περιφέρεια, την Ανατολική Αττική. Μιλήσαμε για όλους και για όλα. Κυρίως για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι κανένας μαθητής και εκπαιδευτικός δεν θα παγώσει στα σχολεία. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το παράθυρο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία ώστε να μειωθεί εκτός των άλλων το μεταφορικό κόστος που αυξάνει και την τιμή των προϊόντων στα ράφια. Τέλος ο Υπουργός κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία. Και αυτό γιατί υπόσχεται μείωση ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όταν ήταν εκείνος που ως πρωθυπουργός τον αύξησε.

-Κύριε Υπουργέ, πριν λίγες ημέρες είσαστε στην Κρήτη, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου, όπου είχαμε μια τραγωδία με την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και μεγάλων καταστροφών στην Αγία Πελαγία. Τι φταίει τελικά και έχουμε τόσες μεγάλες ζημιές, και πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός, οι πολίτες δηλαδή θα αντέχουν να χρηματοδοτούν τέτοιες στηρίξεις;

Καταρχάς θέλω να πω τα συλλυπητήρια μου στις δυο οικογένειες. Στο ερώτημά σας τώρα. Η κλιματική αλλαγή που έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, τα φαινόμενα αυτά που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε ακραία, θα είναι πολύ πιο συχνά. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο σχεδιασμό για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, για δε το συγκεκριμένο θέμα των πλημμυρών, μια άλλη αντιπλημμυρική προστασία. Στην Αγία Πελαγία, υπήρχε τέτοιο έργο, που είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν ήταν αρκετό για να απορροφήσει τον όγκο νερού που έπεσε, σε πάρα πολύ λίγη ώρα. Οπως είπε ο καθηγητής ο κ. Λέκκας, το νερό ήταν τέσσερις φορές περισσότερο από όσο μπορούσε να αντέξει αυτός ο αγωγός, σε έναν χώρο που είχε πολλά ζητήματα οικιστικού σχεδιασμού, για να το πω κάπως κομψά, και ζητήματα που για να αντιμετωπιστούν θέλουν μεγάλη ανάσχεση των νερών ψηλά. Θέλουν δηλαδή μια άλλη αντιπλημμυρική προστασία.

Αυτό ισχύει και στους άλλους οικισμούς της περιοχής. Στη Σητεία που επίσης υπήρχαν εκτεταμένες καταστροφές, το ζήτημα εκεί σχετίζεται με όλη την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας πόλης. Χρειάζεται λοιπόν πολύ δουλειά. Εμείς χρηματοδοτούμε σήμερα ως υπουργείο Εσωτερικών , έργα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε 51 δήμους της χώρας για μικρά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρειάζονται άλλα 150 εκατομμύρια για αυτή τη δουλειά και φυσικά χρειάζονται τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στις μεγάλες λεκάνες απορροής. Στη συγκεκριμένη περιοχή, ανακοινώσαμε έκτακτη χρηματοδότηση 8.000.000 ευρώ για τους καθαρισμούς και τις πρώτες αποζημιώσεις από τους δύο δήμους. Μετά την καταγραφή των ζημιών, που ήδη έχει ξεκινήσει, θα δοθούν και οι αποζημιώσεις από την Περιφέρεια. Κλείνοντας θα έλεγα ότι χρειάζεται συνολικά μια άλλου τύπου θωράκιση σε τέτοια φαινόμενα.

«Η αυθαιρεσία μπαίνει στην άκρη»

-Χαρακτηρίσατε κομψά, όπως είπατε, τα ζητήματα οικιστικού σχεδιασμού. Την περιβόητη ιστορία αυθαιρέτων που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα, όταν γίνονται πλημμύρες και καταστροφές να το συζητάμε. Τι είναι αυτό που επιτρέπει να συνεχίζεται αυτή η αυθαίρετη δόμηση , σε ρέματα κα. Είναι μια πελατειακή σχέση; Τι πρέπει να αλλάξει;

Αυτά είναι κατάλοιπα του παρελθόντος. Εχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες τέτοια θέματα. Με τη σύγχρονη νομοθεσία, αντιμετωπίζουμε πιο ολοκληρωμένα τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο φέτος και βρίσκονται λύσεις σε θέματα που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες και την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες.

Νομίζω ότι η αυθαιρεσία μπαίνει πλέον στην άκρη, αρκεί να είμαστε έτοιμοι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όλη αυτήν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για τα ζητήματα του χωροταξικού σχεδιασμού. Πάνω από ένα δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για όλη την Επικράτεια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, δεν πρέπει να είναι μια χαμένη ευκαιρία, να ολοκληρώσουμε αυτό το σχεδιασμό ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Εγώ είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα, βλέποντας την προσπάθεια που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να βάλουμε τάξη σε αυτό το χάος που επικρατούσε χρόνια.

-Κύριε Υπουργέ, όλοι προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα. Ενεργειακά η κυβέρνηση έχει κάνει τις κινήσεις της και οι λογαριασμοί έχουν συγκρατηθεί. Δεν βλέπουμε όμως το ίδιο στα ράφια, ακούσαμε ένα σχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού, που δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το συναντάμε κάθε μέρα στο δρόμο, το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις. Νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά σήμερα είναι η ακρίβεια. Μπορεί να είναι εισαγόμενη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά πράγματα γιατί ο πολίτης είτε είναι εισαγόμενη είτε όχι καλείται να πληρώσει το λογαριασμό στο ταμείο. Για αυτό είμαστε εκεί για να βελτιώσουμε την κατάσταση όσο μπορούμε. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στα ενεργειακά είναι σημαντικές, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα σε ότι αφορά την τιθάσευση των τιμών στο ράφι. Εκεί ένα από τα μέτρα είναι το καλάθι του νοικοκυριού. Θα δούμε τα αποτελέσματα, εάν χρειάζεται συμπλήρωση ή τροποποίηση.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τους ελέγχους, η ΔΥΜΕΑ είναι μια από τις υπηρεσίες που έχει ενεργοποιηθεί σημαντικά, κάνει ελέγχους, βάζει πρόστιμα, εισπράττονται πρόστιμα. Αυτό χρειάζεται για ορισμένους πονηρούς που κερδοσκοπούν, και το άλλο που χρειάζεται είναι μια τιθάσευση του μεταφορικού κόστους. Σε αυτό η κυβέρνηση όσο προχωρά η χρονιά η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της, για να μπορέσει να το περιορίσει.

-Εκτιμάτε ότι θα υπάρχει ένα νέο πακέτο βοήθειας – επιδότησης στην αντλία;

Είναι κάτι που έχει συζητηθεί. Αλλά νομίζω ότι το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνουμε και τώρα.

-Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα, στη συνάντηση που είχε με τους αρτοποιούς, να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν κατεβάζει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Γιατί δεν κάνετε αυτήν την κίνηση ώστε να ανακουφίσετε τους ευάλωτους κυρίως;

-Πρώτο για τον κ. Τσίπρα. Είναι πολύ υποκριτικό να λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα για μείωση του ΦΠΑ, όταν ξέρουμε ότι ως πρωθυπουργός τον αύξησε, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όταν τον βρήκε στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 230 ευρώ στα χίλια λίτρα και τον πήγε στα 280 ευρώ. Υποκριτικό. Δεν τον πιστεύει κανείς τον κ. Τσίπρα. Θα σας πω τι κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πιστεύει σε λιγότερους φόρους.

Το κάναμε πράξη στον φόρο εισοδήματος, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ. Η μείωση στους ειδικούς φόρους και στον ΦΠΑ, έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με το πόσο μόνιμη είναι η μείωση των φόρων αυτών γιατί καλλιεργεί την καταναλωτική συμπεριφορά. Παράλληλα αυτό θα κόστιζε πολύ σε αυτήν τη φάση στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πάντως η μείωση των φόρων ένα θέμα ανοικτό στην ατζέντα της κυβέρνησης.

-Μιλήσατε για το ενδεχόμενο της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο.

Είναι ένα θέμα που το συζητάμε, θα δούμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση.

-Στο κομμάτι που αφορά τα σχολεία, κ. Υπουργέ, υπάρχει ένα ερώτημα για το αν θα παγώσουν τα παιδιά μας στο σχολεία φέτος.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει κάποιο ζήτημα με τη θέρμανση των σχολείων μας. Δεν θα παγώσει λοιπόν κανείς. Και πως θα το κάνουμε αυτό; Δώσαμε έξτρα χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, από τα 112 εκατομμύρια ευρώ που έπαιρναν δώσαμε επιπλέον 28 εκατ. και θα δώσουμε ότι επιπλέον χρειαστεί μέσα στη χρονιά, για να έχουν τα παιδιά μας θέρμανση. Και διαβεβαιώ και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα φέτος με τη θέρμανση στα σχολεία μας.

To στοίχημα της Ανατολικής Αττικής

-Ανατολική Αττική. Μια δύσκολη περιφέρεια. Εχει Βούλα και Βουλιαγμένη, έχει και Μενίδι.

Αυτή είναι και η γοητεία αυτής της εκλογικής περιφέρειας. Εγώ ζω στην περιοχή. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν εκεί, πήγαν σχολείο εκεί. Αυτή η ανομοιομορφία δείχνει τις τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχουν περιοχές όπως το Λαύριο και η Ραφήνα που έχουν από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, υπάρχει η περιοχή του αεροδρομίου, όπου υπάρχουν μεγάλες υποδομές. Είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και υπάρχουν πολλές επενδύσεις στην περιοχή τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές.

-Δεχόσαστε επιθέσεις από την αντιπολίτευση ότι εκφράζεται τους λίγους. Τα καρτέλ και τους έχοντες.

Η ΝΔ είναι λαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Η βάση του 40% και το γεγονός ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία το αποδεικνύει. Εγώ είμαι μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα και εκφράζω αυτό που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Οτι είμαστε από τις παρυφές της Αριστεράς, μέχρι τα δεξιά μας. Επομένως έχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα που καλύπτει η ΝΔ. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε με τους λίγους. Με τους λίγους είναι αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα στην κοινωνία και τη χρησιμοποιούν προσχηματικά.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.