Στέφανος Ξεκαλάκης στο Action24Press: «Στόχος να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο»

© Eurokinissi

Η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν αποτελεί παροχή αλλά αποκατάσταση της δικαιοσύνης, επισημαίνει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Action24 Press. Με την κοινωνική κατοικία στα βασικά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, απαντά για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και για το «παράδοξο» της πρόσκλησης του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον Γιώργο Πιέρρο για το ActionPress

Με καθοριστική συμβολή σε όλες τις μαζικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκλεγμένος στην πρώτη τριάδα της Κ.Ε. και πρώτος στο Π.Σ. αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα της επόμενης μέρας του κόμματος. «Στόχος όλων είναι να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο», τονίζει ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

-Κάνετε κριτική για τον ΦΠΑ στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Με ποιο κοστολογημένο τρόπο θα προχωρούσατε σε άμεσες μειώσεις;

Το πρόβλημα της ακρίβειας και η αδυναμία αντιμετώπισης του από την κυβέρνηση αποτελεί το βασικό παράγοντα υποβάθμισης της ζωής των ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα επιπλέον δημόσια έσοδα, σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα από τον Φ.Π.Α., λόγω των ανατιμήσεων. Την ώρα που το κόστος διαβίωσης αυξάνει εκθετικά, η αγοραστική δύναμη των ελλήνων πολιτών μειώνεται δραματικά, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού, στα επίπεδα άνω του 11% απομειώνει το πραγματικό μας εισόδημα.

Το πλεονάζον ποσό αφήνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Στην πραγματικότητα, η επιλογή αυτή θα επιστρέψει στους πολίτες, μέρος των χρημάτων, που το κράτος τους υφάρπαξε. Συνεπώς, δεν πρόκειται για παροχή, αλλά για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

-Στην αιχμή των θέσεων σας βρίσκεται η κοινωνική κατοικία. Σας ικανοποιούν οι κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση;

Στην Ελλάδα σήμερα η δαπάνη για στέγαση απορροφά περίπου το 60% του μέσου εισοδήματος. Το 60% των νέων ηλικίας 25 έως 34 ετών επιλέγει να μένει με τους γονείς του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι στοιχεία που δεν βοηθούν ούτε στην επίλυση του δημογραφικού, ούτε στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα αυτό, είναι 70 σπίτια στην Αθήνα και άλλα 30 στη Θεσσαλονίκη, όταν, μέσω του ταμείου ανάκαμψης, οι Πορτογάλοι έβαλαν στο πρόγραμμα 26.000 κατοικίες, οι Ισπανοί 20.000 κατοικίες και οι Ιταλοί 10.000 κατοικίες. Πρόκειται δηλαδή ξεκάθαρα για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς καμία επίδραση στην επίλυση του προβλήματος.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναξιοποίητο ένα τεράστιο κτιριακό απόθεμα, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης, συμβάλλοντας παράλληλα στον εξορθολογισμό των τιμών στην ενοικίαση και αγορά πρώτης κατοικίας.

-Είστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού σε συνδυασμό με συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας;

Η χώρα και οι πολίτες δεν έχουν απλά την ανάγκη δημιουργίας μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά μιας κυβέρνησης που θα απαντάει στα προβλήματα του σήμερα και θα δίνει προοπτική για το αύριο.

Το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας χωρίς ιδεολογική συγγένεια και προγραμματική συμφωνία εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Ως εκ τούτου, η μόνη πολιτικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση είναι αυτή που προκύπτει με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας, κοινοβουλευτικής ισοδυναμίας των εταίρων και προγραμματικής σύγκλισης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουμε την πολιτική μας πρόταση, την οποία και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται συχνά με την Αριστερά. Γιατί απαντάτε αρνητικά στην αντίστοιχη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συνεργάστηκαν στις Χώρες τους με κόμματα της Αριστεράς. Πουθενά αλλού όμως κόμμα της Αριστεράς δε συνεργάστηκε με κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο οποίος, όχι μόνο προέβη εις διπλούν σε κυβερνητική συνεργασία, αλλά σήμερα έχει εγκολπώσει μεγάλο αριθμό των στελεχών τους, καθώς και παραγόντων της καραμανλικής δεξιάς.

-Ποιο είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αλλά και ο δικός σας προσωπικός στόχος;

Στόχος όλων μας είναι να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής μας δυναμικής να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εφαρμογή του σοσιαλδημοκρατικού μας προγράμματος.

Ενός προγράμματος που δε θα εστιάζει, μονοδιάστατα, στην ικανοποίηση των αριθμητικών στόχων, αλλά θα θέτει ως προτεραιότητα του τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.