ΣτΕ: Μόνο οι ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία θα μπορούν να πωλούνται ως «ελιές Καλαμών»

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητέςτης ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής από περιοχές εκτός της Μεσσηνίας θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και τον τρόπο προέλευσης.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι υπουργική απόφαση παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας, παρά το γεγονός ότι η ονομασία αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης.

Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση, καθώς οι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», δίχως η κίνησή τους αυτή να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.