Σταϊκούρας: «Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος»

©Eurokinissi

Για κπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα φέρει υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συνολική λύση σε ένα οξυμένο πρόβλημα, όπως το ρεύμα, μπορεί να προέλθει μόνον από οριζόντια παρέμβαση στην Ευρώπη και φαίνεται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες γι’ αυτό, σημείωσε Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο OPEN.

«Κάποιες από τις σκέψεις που θα υιοθετηθούν στην Ευρώπη, ήδη έχουν υλοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι. Τους δύο τελευταίους μήνες οι επιδοτήσεις είναι πιο γενναίες με σημαντική συμμετοχή των παρόχων από τα υπερκέρδη», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για ενδεχόμενο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις στο ρεύμα από το 2023, απάντησε: «Σε μία εβδομάδα θα είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δυνατότητες και για μόνιμες παρεμβάσεις και μη μόνιμες. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, δημιουργείται από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υψηλή ανάπτυξη, άρα μόνιμος δημοσιονομικός χώρος και από τις υψηλότερες τιμές, άρα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, άρα οι μόνιμες παρεμβάσεις.

Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, η αύξηση των συντάξεων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, είναι επίσης μόνιμη παρέμβαση».

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ασάφεια για τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2023, πολλώ δε μάλλον πώς θα κινηθούν οι τιμές αυτές ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Άρα θέλει προσοχή και σύνεση στις κινήσεις μας. Η συνολική επιδότηση στο ρεύμα δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι «χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις στον βαθμό που αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Είναι κάτι που δεν μπορείς να προσπεράσεις όταν έχεις 10 φορές αύξηση».

Για την επιταγή ακρίβειας απάντησε: «Δεν μοιράζουμε δισ. ευρώ. Σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό η χώρα δεν θα οδηγηθεί. Αυτές είναι εναλλακτικές πολιτικές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο σύνολο τους. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σεβόμενοι το παρόν και το μέλλον της οικονομίας».

Υπογράμμισε ότι είναι υψηλός ο ΕΦΚ στην Ελλάδα και μαζί με τον ΦΠΑ δίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα στα καύσιμα. «Δεν είναι εύκολο να τον μειώσεις γιατί θα πρέπει να πάρουμε ισοδυναμα μέτρα. Αυτά έχουν επιστραφεί στην κοινωνία στο σύνολο τους, με το Fuel Pass1 και 2 και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Αυτά όλα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ», είπε.

Σε ερώτηση για το Fuel Pass 3, επισήμανε πως «προέχει να βοηθήσουμε νοικοκυριά στα σπίτια τους. Πρώτιστο μέλημα είναι να δούμε το συνολικό ύψος της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει και τη χώρα μας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.