Σκρέκας: Νέος μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα επεκταθεί με την εφαρμογή μηχανισμού ανάκτησης και από τους προμηθευτές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς \είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80% ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση – από τον Νοέμβριο – τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη). «Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών» τόνισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού, ο Κώστες Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.