Σία Αναγνωστοπούλου: «Η ΝΔ έχει μεγάλη πολιτική και ηθική ευθύνη για τη φτωχοποίηση των πολιτών»

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Action Press για την ευθύνη του κόμματός της να στηρίζει τα συμφέροντα του λαού, για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και για τις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος που θα πρέπει αν είναι αδιαπραγμάτευτες

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου/ Action Press

Σε μια άκρως φορτισμένη συζήτηση με τη Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, ειπώθηκαν σχεδόν τα πάντα. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έκανε λόγο για «αρχαιοκαπηλία», χαρακτήρισε τα μέσα ενημέρωσης «πετσοταϊσμένα κανάλια» ενώ τόνισε  πως «ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να στηρίζει τα συμφέροντα του λαού και όχι να ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις».

-Κατηγορείτε το υπουργείο Πολιτισμού για υπόγειες διαδρομές για ξεπούλημα αρχαίων ευρημάτων; Είναι κάτι πολύ σοβαρό…

Η κυρία Μενδώνη θα μείνει στην ιστορία ως η υπουργός με τα συνεχόμενα «εγκλήματα» σε βάρος του πολιτισμού. Οδοστρωτήρας της συλλογικής  μνήμης  για το παρόν και το μέλλον αυτής της κοινωνίας. 

Είναι νωπές οι αντιδράσεις – διεθνείς και εγχώριες- για τις εκτεταμένες καταστροφικές παρεμβάσεις της κυρίας Μενδώνη στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Έχει επιδείξει πρωτοφανή προχειρότητα, έλλειψη υπευθυνότητας και άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, Για τους αρχαιολογικούς χώρους που απειλήθηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα τρία τελευταία χρόνια (Μυκήνες, Τατόι, Αρχαία Ολυμπία, Δελφικό τοπίο και Ελαιώνας της Άμφισσας). Εμμονή και  διαστρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας, στον ακρωτηριασμό των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, στις βάρβαρες τσιμεντοστρώσεις που βαφτίστηκαν  «ανάπλαση» του εμβληματικού μνημείου της Ακρόπολης, στις αμφίβολες χωματουργικές και υδραυλικές εργασίες που εκτελούνται στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.  

Και τώρα νομιμοποιεί  και συγκαλύπτει αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα, με τη κατάπτυστη συμφωνία που έφερε στην Βουλή για τον δήθεν «επαναπατρισμό 161 αρχαιοτήτων». 

Στο ερώτημα σας λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα απαντά η ίδια η σιωπή της κυρίας Μενδώνη.  Έχουν περάσει δυο βδομάδες από την ταυτοποίηση  αντικειμένου λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης στη συλλογή Στερν από τον κ. Τσιρογιάννη, δόκτορα αρχαιολογίας και ερευνητή διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, και  η υπουργός τηρεί σιγή ιχθύος. Συγχρόνως συνεχώς βγαίνουν καινούργια στοιχεία από επιστήμονες που αμφισβητούν τη νομιμότητα προέλευσης της συλλογής  Στερν. Ούτε κοινοβουλευτικά έχει ακόμα απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέσαμε για την ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και τη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, από την παράνομη νομιμοποίηση της «Συλλογής Στερν».  

-Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν σε μεγάλες διάφορες με τη ΝΔ. Υπάρχει ευθύνη και στο ΣΥΡΙΖΑ;

Στο ερώτημά σας θέτω ένα άλλο ερώτημα: γιατί, ενώ τα παθήματα της κοινωνίας οξύνονται σε τέτοιο βαθμό που θυμίζουν άλλες εποχές (πείνα, φτώχεια, φόβος πολέμου, άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη), ένα αριστερό, προοδευτικό κόμμα πρέπει πρωτίστως να ασχοληθεί με τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή με τις φωτογραφίες, και όχι με την πραγματικότητα; Από πότε ένα αριστερό κόμμα κοιτάει το «μέρος» (τις δημοσκοπήσεις) και όχι το «όλον», ώστε σε σχέση με αυτό να εμπεδώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας; 

Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, έχοντας στα χέρια του και αυτές τις «αθώες» ή «μη αθώες» αποτυπώσεις των στιγμών και την επιδραστικότητά τους –μικρή ή μεγάλη- στην πολιτική ατζέντα, να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένα αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα: να διαμορφώνει αυτό την ατζέντα, όπως την υποβάλλει η κοινωνία (και όχι οι δημοσκοπήσεις), να επικοινωνεί με συνέπεια και αδιαμεσολάβητα το πρόγραμμά του στην κοινωνία, να την συνεγείρει στο πλέον επίκαιρο για την εποχή μας αλλά και διαχρονικό πρόταγμα: «ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία». Ένα πρόταγμα επιβίωσης των πολλών απέναντι στην πιο αυταρχική κυβέρνηση πείνας για τους πολλούς και πλούτου για τους λίγους της Μεταπολίτευσης.

Σε όλη την Ευρώπη και βεβαίως στη χώρα μας για τα αριστερά, προοδευτικά κόμματα η μάχη δεν είναι δημοσκοπική. Είναι μάχη δημοκρατίας: στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να ανεχτούμε το αξίωμα των νεοφιλελεύθερων, δεξιών δυνάμεων: «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» ή, σε πιο εξευγενισμένη εκδοχή, «οι κοινωνίες θα πεινάσουν και θα παγώσουν». Αυτή είναι η ατζέντα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε σχέση με αυτή καλεί την κοινωνία στη μάχη. 

-Σας κατηγορούν πως οι εξαγγελίες της ΔΕΘ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να εφαρμοστούν και πως θελήσατε να «χαϊδέψετε αυτιά»…

Αυτά είναι κατηγορίες που προέρχονται από τη ΝΔ και τα πετσοταϊσμένα κανάλια. Είναι η άμυνά της, απέναντι σε ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει σχεδόν όσο και αυτό της ΝΔ, με μία και μοναδική διαφορά: το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους πολλούς, αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον των πολλών της κοινωνίας, και όχι των λίγων. Είναι το αντίπαλο δέος της φιλοσοφίας που διέπει το πρόγραμμα της ΝΔ. Φοβάται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του ανοίγει τον εναλλακτικό δρόμο για την κοινωνία: η πείνα, η φτώχεια, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ηλεκτρικό, νερό, κλπ), η υπονόμευση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν είναι μονόδρομος. Είναι οι συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, και όχι «φυσική κατάσταση».  Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ρεαλιστικό γιατί απαντά στην κοινωνική πραγματικότητα. 

-Πιστεύετε πως η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βαρόμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών; Το άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση;

Πέρα από τα πρωτοφανή σκάνδαλα, τη  διαπλοκή και την  κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από την ενεργειακή κρίση. Έχει μεγάλη πολιτική και ηθική ευθύνη, για την φτωχοποίηση  των πολιτών.  Όχι μόνο δεν κατανόησε τον νέο χαρακτήρα των πτυχών της κλιματικής κρίσης, τις συνέπειες των κυρώσεων  από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υποτίμησε και  το μέγεθος προβλήματος. Ξεπούλησε τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα, δεν έλεγξε την αισχροκέρδεια στην αγορά της ενέργειας. 

Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται άμεση και δραστική αλλαγή πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Περιλαμβάνει: ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ΔΕΗ και των Δικτύων, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας και πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών, αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής   από το φυσικό αέριο και  πραγματική αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Με τις αποσπασματικές, αναποτελεσματικές και εμβαλωματικές επιδοτήσεις  της κυβέρνησης, με σχέδιο για την αναπαραγωγή της αισχροκέρδειας και χωρίς σχέδιο για την ενεργειακή επιβίωση των πολλών, η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα δημόσια οικονομικά της σε κίνδυνο και οι πολίτες σε απελπισία.

-Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες κοινωνικών εγκλημάτων. Γυναικοκτονίες, βιασμοί  γυναικών αλλά και ανηλίκων. Μήπως οι ποινές είναι «μικρές» μπροστά στο μέγεθος του εγκλήματος;

Αν περιορίσουμε τη συζήτηση στις ποινές, θα χάσουμε το πρόβλημα από τα μάτια μας. Πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε για τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο.

Η υποχώρηση για παράδειγμα κατακτήσεων του φεμινιστικού κινήματος, όπως η ελευθερία στο δικαίωμα της άμβλωσης, συνιστά μια θεμελιώδη υποχώρηση που ξαναφέρνει τη συζήτηση στο δικαίωμα των γυναικών στο ίδιο τους το σώμα. Ξαναφέρνει όμως στην επιφάνεια και το ευρύτερο ζήτημα της ιεράρχησης ρόλων και της θέσης της γυναίκας σε αυτή την ιεράρχηση. Επιτρέπει συγχρόνως στις πλέον συντηρητικές και σκοταδιστικές απόψεις να διακινούνται δημοσίως απενοχοποιημένα. Η υποχώρηση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων καθιστούν τις γυναίκες ακόμα πιο ευάλωτες στο πλαίσιο των σχέσεων εξουσίας και καταπίεσης. Η ψήφιση νόμων, όπως αυτός για τη συνεπιμέλεια που ψήφισε η ΝΔ, συνιστούν σημαντικά πισωγυρίσματα στην υπόθεση του φεμινιστικού κινήματος και των κατακτήσεων του.

Η συζήτηση λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί, πρώτον, στο θέμα των θεσμικών ενισχύσεων που θα επιτρέπουν στις γυναίκες, τα παιδιά, τα θύματα εν γένει, προτού φτάσουν να είναι θύματα, να καταφεύγουν αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατικές αρρυθμίες σε δομές προστασίας. Δεύτερον, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και πολιτισμός στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τέτοια θέματα, αλλά και σε σημαντικούς φορείς και θεσμούς επιρροής στον δημόσιο χώρο (για παράδειγμα εκκλησία και κηρύγματα ιερωμένων). Η απενοχοποίηση ακροδεξιάς, πατριαρχικής και ρατσιστικής, σεξιστικής ρητορικής και πρακτικής δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομία πρέπει να στελεχωθούν με εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως και οι κοινωνικές δομές δήμων και κρατικών φορέων.. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, με πρώτο και σημαντικότερο βέβαια την Παιδεία. Ευρέα προγράμματα, θεματικές ενότητες, κλπ για τα σχολεία. Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να εκπονεί θεματικές για τα σχολεία (ΣΥΡΙΖΑ), και να ξεσηκώνονται κόμματα και θεσμοί εναντίον μήπως τυχόν τα παιδιά μας δεν γίνουν «σωστοί» οικογενειάρχες, θεοσεβούμενοι και πατριώτες. Δεν είναι δυνατόν η γνώση και η διαπαιδαγώγηση στον σεβασμό του σώματος, του άλλου και της άλλης να θεωρούνται επικίνδυνα για την κοινωνία.

Θεωρώ ωστόσο ότι, με δεδομένη τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, το πρώτο μεγάλο βήμα είναι η θεσμική και νομική αποτύπωση του κοινωνικού, πολιτισμικού και ηθικού αυτού προβλήματος: αναγνώριση λοιπόν του όρου γυναικοκτονία, ως ανθρωποκτονίας με σεξιστικά, ρατσιστικά κίνητρα. Με κίνητρο την εξαφάνιση της άλλης λόγω του φύλου της. Επειδή είναι γυναίκα. Αυτή η διεκδίκηση, την οποία δεν αποδέχεται η ΝΔ, είναι θεωρώ μείζονος σημασίας, είναι διεκδίκηση του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Και αυτό γιατί χτυπάει ένα από τα θεμέλια της πατριαρχίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.