Σε εξέλιξη φωτιές σε Ηλεία, Σχηματάρι, Φωκίδα και Ζάκυνθο –  Εκκένωση του οικισμού Λάττα

©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISS

Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Σχηματάρι, Ζάκυνθο και Σερνικάκι Φωκίδας.

Όσον αφορά το Σχηματάρι, το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Έχουν περιοριστεί οι τρεις διαφορετικές εστίες και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Στο σημείο επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και ρουμάνων πυροσβεστών, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Αποκαταστάθηκε, λίγο πριν τις 18:00, η σιδηροδρομική κυκλοφορία, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής.

Κατευθύνονται προς το χωριό Λάτα οι φλόγες

Μεγάλη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία. Στην περιοχή Βαλόραχη μία μεγάλη αναζωπύρωση έχει θέσει σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό Λάτα.

Οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Λάτα Ηλείας για προληπτική απομάκρυνση από την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Λάτα, εκκενώστε τώρα προς Εφύρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Μαίνεται η φωτιά στην Άμφισσα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ‘Αμφισσα, που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής.

Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά. Το δεύτερο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς το χωριό Σερνικάκι, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, μάλιστα, απεστάλη μήνυμα του 112 στο οποίο αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν την περιοχή της βόρειας Ιτέας.

Φωτιά και στη Ζάκυνθο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμσ της Δευτέρας σε δασική έκταση στο Καμπί Ζακύνθου. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Αναλυτικά οι σχετικές περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.