Σχολεία-Νίκη Κεραμέως: «Θα ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου μίλησε το πρωί της Κυριακής (28/8) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο OPEN, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Όσον αφορά για το πρωτόκολλο που θα ισχύει ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά», προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» ενώ, όπως είπε, «καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε, επίσης, στην ολοκλήρωση 25.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση καθώς «από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός» αλλά και στην καινοτομία της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, το 50% θα σχολάει στις 17:30 «αφενός για να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου για να φέρει πιο κοντά το ωράριο των σχολείων με το ωράριο της εργασίας»

«Μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες, την εκτίμηση ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα» έκανε σε συνέντευξη του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη” σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι “πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις ημέρες του ανοίγματος των σχολείων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».

«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος”, όπου έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων. Αναφέρθηκε, δε, στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον», είπε καταληκτικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον» εκτίμησε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.