Σχολεία-κορονοϊός: Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Την εκτίμηση ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα» έκανε σε συνέντευξη του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη” σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι “πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις ημέρες του ανοίγματος των σχολείων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».

«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος”, όπου έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων. Αναφέρθηκε, δε, στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον», είπε καταληκτικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον» εκτίμησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, χθές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να γίνεται όπως και κατά την προ πανδημίας περίοδο, δηλαδή χωρίς περιορισμούς όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια τεστ.

«Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής -κρούσματα, δείκτες, τα πάντα- θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα» είπε αρχικά πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Θα είναι κοροϊδία. Θα είναι και φούσκα εκεί, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός στις τάξεις, και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έκαναν καλή δουλειά, με προσοχή στα σχολεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα» κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.