Σχέδιο θερμοστάτης: Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια

©ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Το σχέδιο «θερμοστάτης» παρουσίασαν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης. Από την πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του δημοσίου, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. Θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανα φορέα.

Σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια, καθώς αυτά δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.

Όσον αφορά ενδεχόμενα μπόνους, αυτά θα δίνονται στους φορείς ανάλογα με το αν θα πετυχαίνουν τους στόχους. Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20% μέχρι το 2030.

«Προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται. Προτείνουμε ουσιαστικές εξοικονομίσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους. Θα δοθούν κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης. Στην πορεία θα παρακολουθούμε και τις καταναλώσεις», τόνισε ο κύριος Σκυλακάκης.

 Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης της Αλεξάνδρας Σδούκου:

  • Οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτήριά τους στην πλατφόρμα.
  • Συντήρηση καυστήρων και μονάδων κλιματισμού στα κτήρια
  • Απενεργοποίηση ψύξης θέρμανσης σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Να οριστεί ένας υπάλληλος που θα είναι υπεύθυνος να κλείνει όλες τις συσκευές όταν φεύγουν οι υπόλοιποι
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.