Σαρηγιάννης: Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο η εμφάνιση της «Κένταυρος»

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο ενδέχεται να εμφανιστεί στην Ελλάδα το στέλεχος «Κένταυρος» του κορονοϊού, σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι αρκετά πιθανό η Κένταυρος να ”μπει” στη χώρας μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των τουριστικών ροών», ανέφερε ο ίδιος στν ΣΚΑΪ για το στέλεχος. Πρόσθεσε ότι κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία χωρίς όμως να κυριαρχεί.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κυριαρχήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκεται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5, ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι δεν προβλέπεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες, αν επικρατήσει η «Κένταυρος».

Πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες «καμπές» της πανδημίας. «Το να γίνεται ένα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά», ανέφερε.

Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της τάταρτης για την ενίσχυση της ανοσίας: «Ο λόγος που καταγράφονται 35-40 νεκροί την εβδομάδα είναι ακριβώς η πτώση της ανοσίας. ”Πληρώνουμε” ήδη την επιλογή να μην κάνουμε την 4η δόση τώρα γιατί θα έρθει η επόμενη. Είναι το συνετό να γίνει τώρα με ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος να επικρατεί».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.