Σακελλαροπούλου: Ελλάδα και Βιετνάμ έχουν στενή φιλία πάνω σε κοινές αξίες

©ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Αντιφώνηση στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Nguyễn Xuân Phúc, έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντώντας στην προσφώνηση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Nguyễn Xuân Phúc στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της, είπε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ευχαριστώ ειλικρινά, και προσωπικά αλλά και εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την πρόσκληση, καθώς και για τη θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε.

H επίσκεψή μου στο Βιετνάμ επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Ελλάδα και το Βιετνάμ έχουν στενή φιλία, που εδράζεται σε σταθερές βάσεις και σε κοινές αξίες στις διεθνείς σχέσεις. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, τις οποίες προσεγγίζουν βάσει των ίδιων αρχών: ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου, καθώς και απόρριψη της βίας και της απειλής χρήσης βίας.

Επιπλέον, τόσο η Ελλάδα, όσο και το Βιετνάμ έχουν επανειλημμένως τονίσει την υποστήριξή τους στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προσήλωσή τους στη θαλάσσια ασφάλεια και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Κύριε Πρόεδρε,

Ευελπιστώ η επίσκεψή μου να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις και να αποτελέσει έναυσμα για πραγματοποίηση περισσότερων συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Τον Νοέμβριο είχα τη χαρά να υποδεχθώ την Αντιπρόεδρο του Βιετνάμ Vo Thi Anh Xuan, με την οποία είχα ουσιαστικές συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων αποτελεί κοινή μας επιδίωξη. Θεωρούμε ότι υφίσταται ευρύ πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας μας, σε πεδία όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, το εμπόριο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ εξελίσσονται σταθερά τα τελευταία έτη. Ωστόσο, υφίσταται σημαντικό περιθώριο διεύρυνσης του όγκου εμπορίου, ιδιαίτερα μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βιετνάμ. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως στους τομείς υποδομών, ενέργειας, ναυτιλίας και τροφίμων. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και η καλλιέργεια νέων συνεργειών.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολύ δύσκολα για τους λαούς μας, που κλήθηκαν να προσαρμοστούν στην αβέβαιη, νέα πραγματικότητα της νόσου COVID-19. Η συνεργασία και ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο είδαμε στην πράξη πως αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας αυτής υγειονομικής κρίσης.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Ελλάδα, γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της πατρίδας σας για εμβόλια, απέστειλε υπό μορφή δωρεάς 250.000 δόσεις. Ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον λαό του Βιετνάμ, με την πεποίθηση ότι ανάλογες πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

Η πανδημία του κορωνοϊού όμως δεν είναι η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η διεθνής αστάθεια επεκτείνεται, καθώς αμφισβητούνται τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης. Καθίσταται επομένως πιο σημαντική από ποτέ η διατήρηση μιας ενιαίας και συνεπούς στάσης όσον αφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα και το Βιετνάμ έχουν επίγνωση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει, δεδομένου ότι οι χώρες μας έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει γειτονικά κράτη που επιχειρούν να επιβάλουν την αναθεωρητική τους agenda με τη βία.

Η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει τη διεθνή έννομη τάξη.

Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να ευχηθώ σε εσάς προσωπικά υγεία και δύναμη για επιτυχία στο έργο σας και στον φίλο λαό του Βιετνάμ δημιουργική πορεία και ευημερία, όπως ταιριάζει στη μεγάλη ιστορία του και στη δυναμική προοπτική του».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.