Πυροσβεστική: Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στην Κρήτη – 453 κλήσεις μέσα σε μια ώρα

©ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη.

Τόνισε ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε 453 κλήσεις σε μία ώρα και σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση.

Επιβεβαίωσε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις του από ΙΧ στην Αγία Πελαγία και ακόμη ότι απεγκλώβισαν σώες δύο γυναίκες στην Λυγαριά.

30 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Το φαινόμενο έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και έχουν ήδη εκδηλωθεί βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο.

Αναλυτικά η ενημέρωση:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις.  

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή, σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα.

Πυροσβέστες ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας. Σώες απεγκλωβίστηκαν δυο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας, μεταξύ τους και 2 παιδιά.  

Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας   εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στη Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από εχθές, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από εχθές.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων.

Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο. Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.