Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση φόρων και μόνιμα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ

©Eurokinissi

Οριστικοποιείται εντός της εβδομάδας το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Βασικά στοιχεία θα είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες, αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθούς.

Τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από τη μεγέθυνση της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στο προσχέδιο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα, που δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την κοινωνία, αλλά και να στείλει και μήνυμα συνέπειας προς τις αγορές, καυώς αποτελεί βασική προτεραιότητα η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το ΑΕΠ θα αυξηθείκατά 5,3%, ενώ το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στο προσχέδιο θα ενσωματώνονται τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:

• Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

• Αύξηση κύριων συντάξεων

• Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.

• Εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

• Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

• Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.