Πρόεδρος Πομάκων προς Ερντογάν: Ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια τα νησιά του Αιγαίου

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ, απάντησε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια, κατοικούνται από Έλληνες του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1071 και τότε για πρώτη φορά είδαν το Αιγαίο και σηκώνονται σήμερα να το διεκδικήσουν μετά από τόσα χρόνια, θέλουν να διεκδικήσουν τα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

«Λέμε όχι σε αυτές τις απειλές και μάλιστα τον ρωτά αν θα έστελνε τα παιδιά του αυτός να πολεμήσουν. Θα τα έστελνε να σκοτωθούν; Τον παρακαλούμε να σταματήσει γιατί θα κλάψουν γονείς, μητέρες και πατεράδες, και από τα δυο μέρη του Αιγαίου. Θα υπάρξουν νεκροί και πρόσφυγες», είπε.

Υπογράμμισε πως έγραψε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, τονίζοντας πως «τελευταία παραπονιέται ο κ. Ερντογάν ότι τον περικυκλώνουν και τον πολιορκούν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, και απειλεί να επέμβει. Εκτοξεύει απειλές για τα ελληνικά νησιά, ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση και τη συνδέει με την κυριαρχία. Έχει απέναντι τη στρατιά του Αιγαίου, χιλιάδες στρατιώτες, το ίδιο συμβαίνει στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Αυτός απειλεί και αυτός λέει ότι απειλείται. Απειλεί ευθέως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το Καστελόριζο».

«Απειλεί ένα μέρος της θαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδας. Απειλεί να κάνει απόβαση. Και έχει και τον αποβατικό στρατό του και το ναυτικό.Για αυτό αναγκάστηκα να του στείλω αυτή την επιστολή και του λέω ότι επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτός δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν το έχει εφαρμόσει ποτέ, καμία φορά. Επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, και του γράφω ότι άλλες εποχές ήταν τότε και άλλες είναι σήμερα», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.