Premier League: Στη σέντρα… 9.8 δισ. ευρώ

Ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο η πολυδιαφημισμένη Πρέμιερ Λιγκ, το καλύτερο και ακριβότερο πρωτάθλημα στον κόσμο με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους να στήνουν γιορτή.

Σταύρος Κουράκος/ActionPress

Κυρίες και κύριοι, το ιστορικότερο, ακριβότερο και -κατά γενική ομολογία- καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, η Πρέμιερ Λιγκ, αρχίζει. Οι είκοσι ομάδες που απαρτίζουν την πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ρίχνονται στη μάχη με διαφορετικό σκοπό και κίνητρο η κάθε μία, όμως ήδη απ’ τις κινήσεις τους στο πλούσιο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, έχουν δείξει τις διαθέσεις τους.

Η πρωταθλήτρια τις δύο τελευταίες σεζόν, Μάντσεστερ Σίτι, έχει φροντίσει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να κρατήσει τα κεκτημένα, όμως θα έχει και φέτος σοβαρό ανταγωνισμό απ’ τη Λίβερπουλ, ενώ Αρσεναλ και Τσέλσι μπαίνουν δυναμικά στη διεκδίκηση του πολυπόθητου τίτλου.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου οι περίπου 560 ποδοσφαιριστές των ομάδων (εκ των οποίων οι 370 είναι ξένοι) που απαρτίζουν τα ρόστερ τους, αξίζουν (σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο) 9,82 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο το δυναμικό της Μάντσεστερ Σίτι ξεπερνά σε αξία το 1 δισεκατομμύριο, ενώ η Λίβερπουλ ακολουθεί στα 930 εκατ. ευρώ και η Τσέλσι στα 890 εκατ. ευρώ.

Οι ηχηρές και δαπανηρές κινήσεις

Οπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια, τα τοπ κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ φρόντισαν να κάνουν λίγες κινήσεις και καλές, δαπανώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να βελτιωθούν ποιοτικά και όχι ποσοτικά, σε θέσεις που είχαν κενό.

Πάντως, συνολικά, έχουν αποκτηθεί πάνω από 180 ποδοσφαιριστές, ενώ έχουν παραχωρηθεί περισσότεροι από 140, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό για τις ομάδες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Την έκπληξη έχει κάνει η Αρσεναλ, η οποία έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ομάδα αυτό το καλοκαίρι, με περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ να έχουν… αναληφθεί απ’ τα ταμεία των «κανονιέρηδων», ενώ το αρνητικό πρόσημο βρίσκεται στα 125 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία «Kroenke Sports & Entertainment», που είναι βασική μέτοχος της ομάδας του Λονδίνου, φρόντισε να ενισχύσει τον σύλλογο με τρεις ηχηρές μεταγραφές, αποκτώντας τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό από την Μάντσεστερ Σίτι, Γκαμπριέλ Ζεσούς, έναντι 55,8 εκατ. ευρώ, αλλά και τον αριστερό μπακ των «πολιτών», τον Ουκρανό Ολεξάντρ Ζιντσένκο έναντι 37,4 εκατ. Τόσα κόστισε στην Αρσεναλ και ο πρώην επιθετικός χαφ της Πόρτο, ο 22χρονος Πορτογάλος Φάμπιο Βιεϊρά.

Πρωταθλήτρια και στις πωλήσεις

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι έκανε από νωρίς το «μπαμ» με την απόκτηση του Νορβηγού επιθετικού Ερλινγκ Χάαλαντ απ’ την Ντόρτμουντ, ενώ ακολούθησε αυτή του 26χρονου αμυντικού χαφ απ’ τη Λιντς, Κάλβιν Φίλιπς. Αυτές και μόνο οι δύο μεταγραφές έχουν κοστίσει στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα 115 εκατ. ευρώ, η οποία όμως ήδη έχει βγάλει 170 εκατ. ευρώ απ’ την παραχώρηση των Στέρλινγκ, Ζεσούς και Ζιντσένκο, ποσό-ρεκόρ για φέτος αφού είναι η ομάδα με τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις παικτών.

Τα 108 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι μεταγραφές της Τότεναμ, με τα «σπιρούνια» να αποκτούν τον Βραζιλιάνο επιθετικό απ’ την Εβερτον, Ριτσάρλισον, τον κεντρικό αμυντικό Ιβες Μπισούμα απ’ την Μπράιτον και τον δεξιό μπακ Ντιεντ Σπενς απ’ τη Μίντλεσμπρο.

Η Τσέλσι του Τοντ Μπόλι

Δυνατά έχει κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι και η Τσέλσι με την εμφατική απόκτηση του ακραίου επιθετικού Ραχίμ Στέρλινγκ απ’ τη Σίτι και του κεντρικού αμυντικού απ’ τη Νάπολι, του Καλιντού Κουλιμπαλί, με τις δύο αυτές μεταγραφές να κοστίζουν 100 εκατ. ευρώ στους Λονδρέζους. Ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας, Τοντ Μπόλι, φρόντισε να καλύψει τα κενά απ’ τα χρέη που είχαν προκύψει τους τελευταίους μήνες του Αμπράμοβιτς στην ηγεσία των «μπλε», αλλά παράλληλα να ενισχύσει και την ομάδα για να επανέλθει σε πορεία πρωταθλητισμού.

Η Λίβερπουλ δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ για να αποκτήσει τον Ουρουγουανό επιθετικό από την Μπενφίκα, τον 23χρονο Ντάργουιν Νούνιες, με τη μεταγραφή του να φτάνει τα 80,2 εκατ. ευρώ, ενώ άφησε τον Σαντίο Μανέ να πάει στην Μπάγερν έναντι 34 εκατ. ευρώ, έχοντας συνολικά ισοζυγισμένο ποσό σε αποκτήσεις αλλά και παραχωρήσεις παικτών, που ανέρχεται στα 92 εκατ. ευρώ.

Μία απ’ τις πιο ακριβές μεταγραφές της σεζόν έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να δίνουν 61 εκατ. ευρώ στον Αγιαξ για να αποκτήσουν τον 24χρονο Αργεντινό κεντρικό αμυντικό, Λισάνδρο Μαρτίνες, κίνηση που σαφώς έχει τη σφραγίδα του νέου τεχνικού της ομάδας, του Ολλανδού Ερικ τεν Χαγκ.

Το «μπάσιμο» της νεοφώτιστης Νότιγχαμ

Η υπόσχεση του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τους φίλους της Νότιγχαμ Φόρεστ ότι θα επενδύσει στην ομάδα, ανεβάζοντας ψηλά το μπάτζετ των νεοφώτιστων, έγινε πραγματικότητα. Οι μεταγραφές που έχουν γίνει είναι πλέον σε διψήφιο αριθμό, ενώ έχουν δαπανηθεί πάνω από 87 εκατ. ευρώ. Η πιο ακριβή της είναι αυτή του 24χρονου Νιγηριανού επιθετικού Τάιβο Αβονίγι, απ’ την Ουνιόν Βερολίνου, με το ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου των 20,5 εκατ. ευρώ. Επίσης απέκτησε, ως ελεύθερο απ’ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον 29χρονο Αγγλο επιθετικό, Τζέσε Λίνγκαρντ.

Μακροβιότερος ο Κλοπ, πιο ακριβοπληρωμένος ο Πεπ

Τον χαρακτηρισμό του μακροβιότερου προπονητή απ’ αυτούς που κοουτσάρουν φέτος τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας έχει πλέον ο Γιούργκεν Κλοπ, με τον Γερμανό να διανύει τον έβδομο χρόνο του στη Λίβερπουλ, με τις ετήσιες αποδοχές του να ανέρχονται στα 19 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής παραμένει ο Πεπ Γκουαρντιόλα, με τον κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι να λαμβάνει 22,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη σχετική λίστα ακολουθεί ο Ιταλός προπονητής της Τότεναμ, Αντόνιο Κόντε, με ετήσιες απολαβές στα 17 εκ. ευρώ.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

ΠΑΙΚΤΗΣΟΜΑΔΑΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ ΝΟΥΝΙΕΣΛΙΒΕΡΠΟΥΛ80,2
ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΑΛΑΝΤΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ64,2
ΡΙΤΣΑΡΛΙΣΟΝΤΟΤΕΝΑΜ62
ΛΙΣΑΝΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΕΣΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ61,3
ΡΑΧΙΜ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚΤΣΕΛΣΙ60,1
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΖΕΣΟΥΣΑΡΣΕΝΑΛ55,8
ΚΑΛΒΙΝ ΦΙΛΙΠΣΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ52
ΚΟΥΛΙΜΠΑΛΙΤΣΕΛΣΙ40,6
ΣΒΕΝ ΜΠΟΤΜΑΝΝΙΟΥΚΑΣΤΛ39,5
ΦΑΜΠΙΟ ΒΙΕΪΡΑΑΡΣΕΝΑΛ37,4

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.