Πράγα: Σε πρώτο πλάνο η ενεργειακή κρίση – Αβέβαιο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Για νέα δυναμική στο μέτωπο της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά και για δικαίωση του πρωθυπουργού, ως προς την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και μία ημέρα πριν από την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίουείναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. «Ανυπομονώ εν όψει των συζητήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα πλαφόν που διασφαλίζει την προμήθεια και κρατά τις τιμές σε ένα λογικό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις, ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ένα από τα 4 θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή συμπρόεδρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Στην Τσεχική πρωτεύουσα έχει προσκληθεί για τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Διευκρινίζουν πως παραμένει ασαφές αν οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή (7/10) στην άτυπη Σύνοδο τους 27 της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.