Κορυφώθηκε η «δουλειά στο σπίτι» μετά την πανδημία, με εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο να σερφάρουν καθημερινά σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου σε… ώρες γραφείου – Τι δείχνουν οι έρευνες της τελευταίας διετίας, μετά τον κορονοϊό.
Σπύρος Χριστόπουλος/ ActionPress
Τον περασμένο Μάιο ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, Νιλ Πάρις, πιάστηκε να παρακολουθεί πορνό στο κινητό του τηλέφωνο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο. Αρχικά είπε ότι μπήκε στην ιστοσελίδα κατά λάθος, μετά απέδωσε την κίνησή του σε μία «στιγμή τρέλας» και τελικά παραιτήθηκε, έχασε την έδρα -δηλαδή τη δουλειά του- έστω κι αν το αφεντικό του, ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήταν χαλαρός μια κι ο ίδιος επιρρεπής σε κάθε είδους σκάνδαλο και παρέκκλιση απ’ την κανονικότητα. Η ιστορία του Πάρις είναι μια απ’ τις πολλές των «porn addicted» εργαζομένων.
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις…
Το να επισκέπτεται κανείς πορνογραφικές ιστοσελίδες είναι μία αρκετά διαδεδομένη συνήθεια παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι τακτικοί «θαμώνες», εκ των οποίων οι 200.000 θεωρούνται εθισμένοι, ενώ στη Μ. Βρετανία -όπου το 76% των αντρών και το 53% των γυναικών λένε ότι έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά τέτοιας θεματολογίας sites– η ιστοσελίδα pornhub έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ’ όλα τα mainstream τηλεοπτικά δίκτυα, όπως είναι το BBC, το Sky One, το ITV4.
Μάλιστα η μέση διάρκεια παραμονής των Βρετανών στο συγκεκριμένο site υπολογίζεται στα 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, κάτι αξιοζήλευτο και άπιαστο για τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2018, η ιστοσελίδα pornhub δέχτηκε 33,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις, εκ των οποίων οι περισσότερες έγιναν απ’ τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ινδία.
Μπορεί μία επίσκεψη σε πορνογραφικά sites να θεωρείται κάτι σύνηθες πλέον, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι δεκάδες χιλιάδες παρακολουθούν τέτοιου είδους ιστοσελίδες, ακόμα και την ώρα που εργάζονται. Ερευνα του 2014 σε περίπου 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 63% των αντρών και το 36% των γυναικών έχουν δει «πορνό» την ώρα της εργασίας τους, με περίπου 4 στους 10 άντρες να λένε μάλιστα πως το έχουν κάνει αρκετές φορές.
Αντίστοιχη έρευνα του ίδιου έτους κατέληξε στο ότι οι πιο συχνοί χρήστες ήταν άντρες ηλικίας 31 έως 49 ετών ή άντρες με ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 δολαρίων, ενώ στα εντυπωσιακά ευρήματα ήταν πως το 46% των γυναικών ηλικίας 31-49 ετών ανέφερε πως έβλεπε τέτοιου είδους θέαμα εν ώρα εργασίας.
Εκτόξευση με τηλεργασία
Οπως είναι λογικό, η πανδημία κι η στροφή στην τηλεργασία είχαν ως αποτέλεσμα τα ποσοστά αυτά να εκτοξευθούν, μια κι εξαιτίας της νέας εργασιακής συνθήκης, η πρόσβαση σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες έγινε πιο εύκολη και προσιτή.
Σύμφωνα με έρευνα του Kaspersky σε 6.000 εργαζόμενους απ’ όλο τον κόσμο που πραγματοποιήθηκε το 2020, το 51% είπε πως παρακολούθησε πορνό απ’ το σπίτι του μέσω της ίδιας συσκευής που χρησιμοποίησε για την εργασία του, ενώ σχεδόν το 20% υποστήριξε ότι έκανε χρήση συσκευής που του έδωσε η εταιρεία. Το εύρημα αυτό και δεδομένου ότι οι πορνογραφικές ιστοσελίδες «κατηγορούνται» για τη διασπορά κακόβουλου υλικού (ιοί, spyware, κ.ο.κ.), ήταν αναμενόμενο να σημάνει συναγερμό σε επιχειρήσεις και εταιρείες τόσο για την ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών και δεδομένων, όσο και για τη λειτουργία των δικτύων τους.
Στατιστικά στοιχεία του pornhub αναφέρουν ότι η δεύτερη πιο συχνή ώρα επίσκεψης – πέρα από τις 22:00 το βράδυ έως τη 01:00 τα ξημερώματα, οι οποίες είναι και οι πιο δημοφιλείς ώρες – είναι στις 16:00 το απόγευμα, κάτι που αν και φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτόξευση της θέασης κατά τη διάρκεια της εργασίας απ’ το σπίτι, αναφέρεται πως ίσχυε και πριν απ’ την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως λόγω της τηλεργασίας και της απώλειας κάθε έννοιας εργασιακού ωραρίου, πολλοί εργαζόμενοι επιδόθηκαν ακόμα περισσότερο στην παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Είναι χαρακτηριστικό πως αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις εθισμού, με εργαζόμενους να αναγκάζονται να δουλεύουν έως αργά τα ξημερώματα για να προλάβουν τα διάφορα deadline τους.
Οι επισκέπτες
Μια μεγάλη απορία είναι ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα των εργαζομένων πίσω απ’ αυτή την κίνηση. Ερευνα σε 2.500 άντρες και γυναίκες στην Ουγγαρία έκανε λόγο για οκτώ διαφορετικά κίνητρα. Βάσει αυτής, κύριες αιτίες ήταν η ευχαρίστηση, η περιέργεια κι οι φαντασιώσεις, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί και το στοιχείο ότι οι εργαζόμενοι ήθελαν είτε να διαχειριστούν το άγχος τους είτε να αποσπαστούν από άλλα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα από κακή διάθεση ή δυσάρεστα συναισθήματα.
Αυτό το συμπέρασμα δικαιολογείται από πολλούς ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν την εργασιακή ανία (κοινώς βαρεμάρα) ή τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων ως παράγοντες για την ανάπτυξη τέτοιας συμπεριφοράς κυρίως από εργαζομένους που νιώθουν ότι υποτιμώνται ή ότι είναι υποβαθμισμένοι κι οι οποίοι επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την προβληματική εργασιακή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει.
Ωστόσο, δεν λείπουν εκείνες οι ερμηνείες που κάνουν λόγο για εργαζομένους που απλώς θέλουν να την «μπουν» στους εργοδότες τους, κάνοντας μια «προσωπική επανάσταση», δεδομένου ότι με την κίνηση αυτή αφ’ ενός «κλέβουν» εργασιακό χρόνο και άρα «κοροϊδεύουν» το αφεντικό, αφ’ ετέρου προχωρούν σε μια ενέργεια προκλητική που σπάει «ταμπού» κι -αν μη τι άλλο- δημιουργεί ζήτημα στο περιβάλλον εργασίας.
Ομως δεν είναι μόνο οι «απόκληροι», είναι κα εκείνοι οι εργαζόμενοι που έχουν υψηλές εργασιακές επιδόσεις (π.χ. πωλήσεις) και οι οποίοι ενδεχομένως ύστερα από μία καλή ημέρα, θέλουν να «ανταμειφθούν» για τις επιτυχίες τους.
Αριθμοί
- 40 εκατ.Αμερικανοί είναι τακτικοί «θαμώνες» πορνογραφικών sites, εκ των οποίων οι
- 200.000 θεωρούνται εθισμένοι
- 76% των Βρετανών δηλώνουν ότι τα έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά
- 25%
- των Βρετανών κάτω των 30 ετών δηλώνει ότι βλέπει πορνό σχεδόν κάθε ημέρα
- 53% των Βρετανίδων δηλώνουν ότι τα έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά
- 38%
- των γυναικών στην Ισπανία επισκέπτονται την ιστοσελίδα pornhub
- 32% των γυναικών στην Πολωνία επισκέπτονται την ιστοσελίδα Pornhub. Ακολουθούν οι γυναίκες απ’ την Ιταλία και τη Ρωσία
Και αν σου κάτσει;
Οι περισσότεροι εργοδότες παγκοσμίως θεωρούν την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού την ώρα εργασίας πολύ βαρύ παράπτωμα.
Οι επιχειρήσεις αναφέρουν πως απόρροια αυτής της «δημιουργικής απασχόλησης» είναι να μειώνεται η παραγωγικότητα και να αναπτύσσεται μία τοξική δραστηριότητα που καταστρέφει ένα υγιές και δημιουργικό περιβάλλον (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης), παράμετροι που εκτιμάται πως πλήττουν το προφίλ τους και που κατ’ επέκταση επηρεάζει αρνητικά τόσο τη λειτουργία όσο και την κερδοφορία τους. Εντύπωση προκαλεί πως «απειλές» όπως π.χ. για «μπλοκάρισμα» τέτοιων ιστοσελίδων δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ιδιαίτερα στη μείωση του φαινομένου.
Πάντως, όπως φάνηκε στην περίπτωση του Βρετανού βουλευτή, όσοι εργαζόμενοι «συλληφθούν» επί το έργον, κατά κύριο λόγο είτε απολύονται άμεσα, είτε τους ζητείται να φύγουν με συναινετικό τρόπο και χωρίς να γίνει μεγάλο ζήτημα. Πρόκειται για ένα σενάριο που είθισται να μην έχει happy end, αν και πλέον επικρατεί η άποψη πως η παρακολούθηση πορνό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες εξαρτήσεις, όπως π.χ. το να πίνει κανείς εν ώρα εργασίας.