Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο είναι να αποσυρθεί η τροπολογία Κεραμέως, να γινούν δεκτές οι αναγκαίες αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως η τροπολογία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση για μια ολοκληρωμένη και άρτια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, συνοψίζοντας τη θέση του κόμματος του για την επιστολική ψήφο.

«Η τροπολογία που έφερε η κ. Κεραμέως, προφανώς όχι μόνη της αλλά με εντολή του πρωθυπουργού, υπονόμευσε, τορπίλισε το πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί και θα μπορούσε να εκφραστεί εποικοδομητικά, με ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Και αφού οι αλλαγές αυτές δοκιμάζονταν στην πράξη και αξιολογούνταν ως προς το αδιάβλητο, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, τότε θα μπορούσαμε, ναι, συναινετικά, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Και ποιο θα ήταν το επόμενο στάδιο; Να συμφωνήσουμε πάλι σε πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα σε νομοσχέδια που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό, μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, έχοντας την εμπειρία εφαρμογής στις ευρωεκλογές» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, αυτό δεν αποτέλεσε, στην πράξη, ποτέ προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αντίθετα, η επιλογή της ήταν να υπονομεύσει τη συναίνεση. Γιατί δεν την ενδιαφέρει στην πράξη να διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Την ενδιαφέρει να κάνει ασκήσεις τακτικισμού που υπερβαίνουν τα όρια του πολιτικού κυνισμού. Την ενδιαφέρει να παγιδεύσει ή να συκοφαντήσει όλους όσοι προσέρχονται με πνεύμα συναίνεσης σε αυτή τη συζήτηση. Και δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο για την τροπολογία που έχει φέρει η κυβέρνηση, γιατί η τροπολογία δεν υπάρχει από τη στιγμή που δεν υπάρχουν 200 ψήφοι για την ψήφισή της».

Πρέπει όμως, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «να αντιληφθείτε, τόσο εσείς μέσα σε αυτήν την αίθουσα όσο και κάποιοι άλλοι έξω από την αίθουσα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για βάζει πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του».

«Το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με ειλικρινή διάθεση συναίνεσης από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση, όπως έχει κάνει σε όλα τα νομοσχέδια που διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους Έλληνες του εξωτερικού και όλους όσοι έχουν αντικειμενικό πρόβλημα στις προσεχείς εκλογές. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο είναι να αποσυρθεί η τροπολογία, να γινούν δεκτές οι αναγκαίες αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως η τροπολογία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, να ξεκινήσει διαβούλευση για μια ολοκληρωμένη και άρτια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Κατρίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.