Πλεύρης: «Όταν κάποιος διασωληνωθεί οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες»

©ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στη μελέτη Λύτρα, η οποία αποδεικνύει αυξημένη θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς εντός και κυρίως εκτός ΜΕΘ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, που αποτελεί προέκταση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε στο Open, πως «ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη«.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό που δείχνει στατιστικά η μελέτη είναι αυτό που όλοι γνωρίζουν, όπως λέει ο κ. Πλεύρης: «Ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει», είπε ο υπουργός.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατέληξαν σε θάνατο μεγάλο ποσοστό εκ των 1.084 ασθενών (97,7%) εκτός ΜΕΘ, έναντι των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εκ των οποίων κατέληξε το 72,7%.

Όσον αφορά τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, ο Θάνος Πλεύρης σημεώσε πως «Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημείωσε πως βασικός στόχος είναι να μην φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, ενώ εξήγησε πως στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.