Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει

©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στην Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης είπε στον ANT1 πως «αν η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε πριν από 5 χρόνια, στην προ κορωνοϊού εποχή, θα ήταν 4η-5η είδηση. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αφού έχουμε 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι δείγμα της μεταδοτικότητας».

«Βγήκε θετικό το δείγμα, γίνεται και επιπλέον εξέταση, αλλά από αυτά που μου είπε οκ. Ζαούτης είναι βέβαιο πως είναι κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος έχει απομονωθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του. Δεν έχουμε χαρακτηριστικά κορωνοϊού σε ότι αφορά τις επαφές, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολη η μεταδοτικότητα και απαιτεί επαφές πολύ στενές και σωματικές», πρόσθεσε σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα είπε πως «παρακολουθούμε κάθε κρούσμα που χαρακτηρίζεται ύποπτο. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ευτυχώς όσα παιδιά έχουν κριθεί ως ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα είναι όλα μια χαρά».

«Η συζήτηση με τις εταιρείες είναι να καταλήξουμε κάποια στιγμή το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να έχει τα χαρακτηριστικά του εμβολίου κατά της γρίπης και να απευθύνεται, όπως και το εμβόλιο της γρίπης, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη και αν χρειαστεί να γενικευθεί στον πληθυσμό. Είναι δυνατόν να έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, λόγω και του τουρισμού. Δεν έχουμε αύξηση των νοσηλειών, δεν υπάρχει τέτοια δυναμική, αυτός είναι ο δείκτης που παρακολουθούμε», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, σχετικά με τον κορονοϊό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.