Πιο καλή η… ξενιτιά

©ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI

Διαπρέπουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό. Απ’ την Αγγλία μέχρι την Τουρκία κι απ’ την Ινδονησία μέχρι το Κατάρ.

Σταύρος Κουράκος/ActionPress

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνει η «εξαγωγή» Ελλήνων ποδοσφαιριστών, με την εποχή των ισχνών αγελάδων να ανήκει στο παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, οι μάνατζερ παίζουν βασικό ρόλο στις μετακινήσεις των παικτών που έχουν τα δικαιώματά τους σε μεγάλα και αναγνωρισμένα πρωταθλήματα, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ευνοούνται από την ομογένεια -ή την «παροικία»- που έχει αναπτυχθεί από Ελληνες σε διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Την αγωνιστική περίοδο που ήδη διανύουμε και με ένα ανοιχτό «παραθυράκι» μεταγραφών για κάποιες ακόμα ημέρες, ανάλογα με το πρωτάθλημα, περισσότεροι από 200 Ελληνες παίκτες θα αγωνίζονται μακριά απ’ τη χώρα τους, με τον μεγαλύτερο όγκο να «κατοικοεδρεύει» στη Γερμανία, σαφώς λόγω των ομογενών, αλλά και στην Κύπρο. Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που παίζουν πλέον σε Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία και Τουρκία, ενώ Ελληνες θα βρούμε ακόμα και σε πρωταθλήματα όπως αυτό της Ινδονησίας, της Λετονίας και του Κατάρ.

Εσπασε τα… ταμεία ο Αλεξανδρόπουλος

Το «μπαμ» του καλοκαιριού έγινε απ’ τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. Ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού, μόλις στα 20 χρόνια του, ανάγκασε τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας να δαπανήσει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, αφήνοντας μάλιστα ένα ποσοστό μεταπώλησης της τάξης του 30% στους «πράσινους». Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η ρήτρα που έχουν βάλει οι Πορτογάλοι στο συμβόλαιο του Αλεξανδρόπουλου, η οποία ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αντίστοιχο δεν έχει υπάρξει για κανέναν Ελληνα ποδοσφαιριστή στο παρελθόν και δείχνει πόσο πιστεύουν στο πρότζεκτ. Ο Ελληνας μέσος θα παίρνει 500.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ήδη η χρηματιστηριακή του αξία ανέβηκε στα 3 εκατ. ευρώ. Η μεταγραφή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ανήκει στο γραφείο μάνατζερ του Πασχάλη Τουντούρη, ο οποίος πριν από δύο χρόνια πήγε τον Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ.

Ο Μαυροπάνος και το «νταμπλ» του Ατρομήτου

Εντύπωση είχε προκαλέσει πριν από τέσσερα χρόνια η μεταγραφή του Κώστα Μαυροπάνου απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Αρσεναλ, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ. Ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός μπορεί να μην πήρε ευκαιρίες απ’ τους Λονδρέζους, όμως ο δανεισμός του στη Στουτγκάρδη ανάγκασε τους Γερμανούς να δουν το ταλέντο του και να δαπανήσουν 3,2 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον 24χρονο. Διπλό όφελος είχε φέτος ο Ατρόμητος από μεταγραφές, αφού έδωσε τον επιθετικό Ευθύμη Κουλούρη στην αυστριακή Λίντσερ έναντι 1 εκατ. ευρώ, αλλά και τον Χάρη Χαρίση στην τουρκική Σιβασπόρ έναντι 500.000 ευρώ. Γύρω στις 450.000 ευρώ εισέπραξε ο ΠΑΟΚ για να παραχωρήσει τον Λάζαρο Λάμπρου στην ολλανδική Εξέλσιορ και περί τις 300.000 ευρώ για να πάει ο Θεοχάρης Τσιγγάρας στην γαλλική Τουλούζ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που θα παίζει φέτος στη Λιγκ 1.

Η ομογένεια στηρίζει…

Στη Γερμανία αγωνίζονται οι περισσότεροι Ελληνες ποδοσφαιριστές του εξωτερικού, σαφώς με την ομογένεια να στηρίζει την παρουσία των 35 παικτών, εκ των οποίων οι πέντε παίζουν στην Μπουντεσλίγκα. Εκτός απ’ τον Κώστα Μαυροπάνο, στη Στουτγκάρδη θα βρούμε τον Θωμά Κατσανάρα (παίζει στην ομάδα απ’ τις ακαδημίες της), ενώ στην Μπόχουμ αγωνίζονται οι Κώστας Λαμπρόπουλος και Κώστας Σταφυλίδης. Στην Κολωνία αγωνίζεται ο Δημήτρης Λημνιός.

Στην Κύπρο θα βρούμε 27 Ελλαδίτες παίκτες με την παρουσία του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου να ξεχωρίζει με τη φανέλα της Ανόρθωσης, ενώ στον ΑΠΟΕΛ θα παίζει ο Τάσος Δώνης. Ομως και στην Αυστραλία η ομογένεια δίνει το στίγμα της με την παρουσία εννέα παικτών με ελληνική καταγωγή.

Σημαντική η «παροικία» των Ελλήνων στην Ολλανδία, με 14 παίκτες, εκ των οποίων οι 10 παίζουν στην πρώτη κατηγορία. Χρήστος Τζόλης, δανεικός απ’ τη Νόριτς στην Τβέντε, ο Βαγγέλης Παυλίδης που ξεχωρίζει στην Αλκμααρ, μαζί με τον Παντελή Χατζηδιάκο, όπως κι ο Βασίλης Μπάρκας με τον Τάσο Δουβίκα στην Ουτρέχτη, με τον επιθετικό να πετυχαίνει μάλιστα το πρώτο του χατ τρικ κόντρα στη Φορτούνα, στην οποία παίζουν οι Δημήτρης Σιόβας και Βασίλης Σουρλής.

Στην Ιταλία μαζεύτηκαν 13 Ελληνες, εκ των οποίων όμως μόλις οι τέσσερις παίζουν στη Σέριε A: οι Χαράλαμπος Λυκογιάνης (Μπολόνια), Δημήτρης Νικολάου (Σπέτσια), Γιώργος Κυριακόπουλος (Σασουόλο), Αντώνης Σιατούνης (Μόντσα).

Δέκα Ελληνες έχουμε στην Τουρκία, με Τάσο Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη στην πρωταθλήτρια Τραμπζονσπόρ, αλλά και τους Δημήτρη Γούτα και Χάρη Χαρίση στη Σιβασπόρ να ξεχωρίζουν.

Πιο καλή η μοναξιά;

Μόνος του έμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ ο Κώστας Τσιμίκας, με τον αριστερό μπακ της Λίβερπουλ να είναι ο μοναδικός Ελληνας που θα παίξει φέτος στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Μοναδική ελληνική συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία της Σκωτίας αυτή του Γιώργου Γιακουμάκη στη Σέλτικ.

Ελληνες, όμως, θα βρούμε και σε λιγότερο γνωστά -σε εμάς- πρωταθλήματα. Ο Γιάννης Φετφατζίδης παίζει στο Κατάρ με τη φανέλα της Αλ Σαϊλίγια, ο Ταξιάρχης Φούντας στη μακρινή Αμερική με τη Γουάσινγκτον, ο Αλέξανδρος Τανίδης στην Ινδονησία με την PSMS, ο Θάνος Πέτσος στη Λετονία με τη Ρίγα, ενώ ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αγωνίζεται στη Ρουμανία με την Κραϊόβα.

ΟΙ TOP ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΑΙΚΤΗΣΑΠΟΣΕΚΟΣΤΟΣ
Σωτήρης ΑλεξανδρόπουλοςΠαναθηναϊκόΣπόρτινγκ Λ.4.500.000€
Κωνσταντίνος ΜαυροπάνοςΑρσεναλΣτουτγκάρδη3.000.000€
Ευθύμης ΚουλούρηςΑτρόμητοΛίντσερ1.000.000€
Χάρης ΧαρίσηςΑτρόμητοΣιβασπόρ500.000€
Λάζαρος ΛάμπρουΠΑΟΚΕξέλσιορ450.000€
Θεοχάρης ΤσιγγάραςΠΑΟΚΤουλούζ300.000€
Κωνσταντίνος ΣταφυλίδηςΧοφενχάιμΜπόχουμ250.000€
Χρήστος ΓούσηςΑΕΚΤέλσταρ200.000€
Χρήστος ΤζόληςΝόριτςΤβέντεΔανεικός
Δημήτρης ΠέλκαςΦενερμπαχτσέΧαλΔανεικός

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 35
  • ΚΥΠΡΟΣ 27
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ 14
  • ΙΤΑΛΙΑ 13
  • ΤΣΕΧΙΑ 10
  • ΤΟΥΡΚΙΑ 10
  • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 9
  • ΣΛΟΒΑΚΙΑ 8
  • ΑΓΓΛΙΑ 7

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.