Παύλος Μαρινάκης: «Μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ»

©Eurokinissi

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην Action Press για την πολιτική στήριξης των Ελλήνων που ακολουθεί η κυβέρνηση και για τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ανέφικτος, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση.

Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερόγλου για την Action Press

Ο Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας του κυβερνητικού κόμματος, είναι μόλις 34 χρονών. Ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το παιδί που ξεκίνησε από την Πάτρα και πήγε στην Κομοτηνή για να επιστρέψει ως δικηγόρος στην Αθήνα, έχει κάνει την διαδρομή του στη γαλάζια παράταξη, ξεκινώντας από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ και συνεχίζοντας στην ΟΝΝΕΔ της οποίας έγινε πρόεδρος.

Άρα τα «κομματικά» τα γνωρίζει από όλες τις πλευρές και δεν «κληρονόμησε» απλά την αγάπη για την παράταξη από τον συνονόματο παππού του. Τη συνέντευξη αυτήν την κλείσαμε μεταξύ των ταξιδιών που πραγματοποιεί σε πολλά σημεία στη χώρα, καθώς για εκείνον το να πάει κοντά στη βάση της ΝΔ αλλά και κοντά στους πολίτες ήταν από τα πρώτα στοιχήματα που είχε βάλει.

Μιλήσαμε μαζί του λίγο πριν ταξιδέψει στην Κρήτη, όπου γινόταν η εκδήλωση του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι ένα περίπου χρόνο, που βρίσκεται στην υψηλότερη μετά τον πρόεδρο θέση του κόμματος, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του. Μαζί του μπορείς να συμφωνείς ή να διαφωνείς, το βέβαιο είναι ότι και λόγω…ύψους δεν περνά αδιάφορος.

Ρωτήσαμε τον κ. Μαρινάκη από το τι ακούει στις περιοδείες του από τους πολίτες, αλλά και για το αν η ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα έκανε κυβέρνηση μαζί το κόμμα Βελόπουλου. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η αυτοδυναμία είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος. Αν θέλουμε μάλιστα να δούμε τη χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος για το μέλλον της χώρας».

-Ως Γραμματέας της ΝΔ έχετε γυρίσει την Ελλάδα. Ποια είναι τα προβλήματα που αξιολογούν σήμερα ως μεγαλύτερα οι πολίτες και τι έχει κάνει για αυτά η κυβέρνηση;

Κάθε εβδομάδα βρισκόμαστε σε ένα δήμο της Αττικής και έναν νομό της Περιφέρειας και οι αγωνίες των πολιτών είναι κοινές. Όπως όλους μας, τους απασχολούν οι συνέπειες της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και αυτό το αποδεικνύουν οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων με μέτρα πάνω από 6,8 δισ. ευρώ. Όσο διαρκέσει αυτή η κρίση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κοινωνία.

-Θεωρείτε ότι είναι αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να στηρίξουν τους πολίτες ή η κυβέρνηση στην πορεία προς τις κάλπες κρατά εφεδρείες;

Τα μέτρα στήριξης κινούνται πάντα στο πλαίσιο που ορίζουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Και βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε σχέση με το ΑΕΠ. Ασφαλώς κρατάμε εφεδρείες, όχι όμως εν όψει των εκλογών, αλλά εν όψει νέων προκλήσεων. Και έχουμε αποδείξει ότι, όποτε απομένει δημοσιονομικός χώρος, τον επιστρέφουμε στους πολίτες σύμφωνα με τις ανάγκες τους και με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Βασισμένοι σε αυτές τις αρχές καταφέραμε να μειώσουμε πάνω από πενήντα φορολογικούς συντελεστές, να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις και να μειώσουμε την ανεργία κατά 7%. Και χάρη στη συνετή μας πολιτική είμαστε τώρα σε θέση να υλοποιούμε πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα στέγασης για τους νέους.

-Όλοι μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα περάσει και αυτόν τον κάβο ή θα της στοιχίσει πολιτικά;

Σε όλες τις κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δεν λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος μπροστά στο συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Και θα έλεγα ότι και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ξέρουν ότι όσοι τις υπόσχονται τους λένε συνειδητά ψέματα. Όλοι μαζί, κυβέρνηση και πολίτες, θα περάσουμε και αυτή την πρόκληση.

-Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δουλεύετε για τους λίγους, για τα συμφέροντα και όχι για την κοινωνία.

Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω το ερώτημα. Είναι πολιτική για τους λίγους η στήριξη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία ή ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους; Εξυπηρετεί τα συμφέροντα η εισαγωγή σύγχρονων δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή η επιτάχυνση απονομής των συντάξεων;

Να σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα: την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε η νέα διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας. Πλέον οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα εξυπηρετούνται με μία μόνο επίσκεψη στα ΚΕΠΑ, δεν θα χρειάζεται να εκδίδουν ξανά και ξανά την ίδια γνωμάτευση, δεν θα επιβαρύνονται με παράβολα και εικόνες ντροπής. Αυτοί οι συμπολίτες μας είναι οι λίγοι ή εκπροσωπούν τα συμφέροντα; Η κυβέρνηση τους άκουσε, έσκυψε πάνω από το πρόβλημά τους και έδωσε λύση. Είναι αυτά λόγος για να πανηγυρίζουμε; Όχι – κάναμε το αυτονόητο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών της. Και αυτό είναι η βάση για να κάνουμε ακόμα περισσότερα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

-Διαπιστώνεται κύμα πολιτικής ανατροπής, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση;

Ακριβώς το αντίθετο: σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αποτυπώνουν μια εικόνα που μικρές διαφοροποιήσεις έχει σε σχέση με τις εκλογές του 2019 – και, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν προμηνύει πολιτική ανατροπή. Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών ακριβώς γιατί τιμά και καθημερινά υλοποιεί τη συμφωνία αλήθειας που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με τους πολίτες: να ενώσουμε τους Έλληνες κάτω από το κοινό όραμα της Ελλάδας που μας αξίζει.

-Εκτιμάτε ότι η υπόθεση των υποκλοπών χρησιμοποιείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη για να έρθει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του κυρίου Ανδρουλάκη ή των συνεργατών του. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα σοβαρά ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αφορμές ή σαν προφάσεις για άλλες επιδιώξεις. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έφερε το ζήτημα ενώπιον όλων των αρμόδιων Αρχών, με επίγνωση της σοβαρότητάς του, αλλά και με σεβασμό στο έργο και την αποστολή της ΕΥΠ. Αν ο κύριος Ανδρουλάκης πιστεύει ότι το συμφέρον της χώρας είναι η επαναφορά του κυρίου Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας, ας το πει ανοιχτά.

-Πριν λίγες ημέρες είχαμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία. Εκεί είδαμε τη συνεργασία της κεντροδεξιάς, δεξιάς, και ακροδεξιάς, να κερδίζει και να ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι αντίστοιχο και στην χώρα μας, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη; Ας πούμε μια κυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης;

Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ: η Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθόλου κοντά στην Ελληνική Λύση. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι η κυρία Μελόνι το 2015 πανηγύριζε για τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα συμπεράσματα που βγάζουμε για μια χώρα βασιζόμενοι στο τι συμβαίνει σε μια άλλη.

-Η αλήθεια είναι ότι η ρευστότητα στον κόσμο είναι σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό του. Πιστεύετε ότι ήταν ρίσκο τελικά η απόφασή σας, να μην  αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; 

Πράγματι, η ρευστότητα τείνει να γίνει ο κανόνας στην πολιτική και την καθημερινότητα. Ωστόσο, διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μόνο κυβερνητικό κόμμα που έχει επιδείξει απόλυτη προσήλωση στους κανόνες της Δημοκρατίας: ουδέποτε εργαλειοποιήσαμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδέποτε προσαρμόσαμε ως κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο στα μέτρα μας. Για εμάς ο σεβασμός στους θεσμούς δεν είναι ρίσκο.

-Σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε τη ΝΔ να προηγείται αλλά χωρίς ποσοστό αυτοδυναμίας. Μπορεί να φτάσει ένα 38% και να κάνει κυβέρνηση αυτοδύναμη;

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες, πρωτόγνωρες κρίσεις που έπληξαν την ανθρωπότητα. Κι όμως δεν σταμάτησε στιγμή να εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα και να υλοποιεί τη μια μετά την άλλη τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Μέσα σε τρία χρόνια, έχουμε δείξει μετρήσιμο έργο, μιλάμε με αποτελέσματα και πράξεις, όχι με λόγια και ευχολόγια. Μέσα σε τρία χρόνια μειώσαμε πάνω από πενήντα φόρους, στηρίξαμε τη χώρα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, θωρακίσαμε το ΕΣΥ με κλίνες ΜΕΘ και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέσα σε 3 χρόνια έγιναν 25.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών κάτι που είχε να γίνει πάνω από 12 χρόνια. Εμείς θέλουμε να κριθούμε με βάση το έργο μας και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας.

Με βάση το κριτήριο είναι αυτό, η αυτοδυναμία είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος. Αν θέλουμε μάλιστα να δούμε τη χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος για το μέλλον της χώρας.

-Ποιο είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και ποιο είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ;

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι εκλογές κερδίζονται από τους πολιτικούς και τα κόμματα που ιεραρχούν σωστά τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις επιθυμίες των πολιτών – και, φυσικά, εκείνοι που μπορούν να εγγυηθούν απαντήσεις στα ζητήματα αυτά. Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα κριθούν στο ερώτημα ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που αναδύονται.

Αυτό νομίζω ότι είναι και το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στην προηγούμενη τριετία, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από εξωγενείς κρίσεις και το κάναμε πειστικά, με σεβασμό στον πολίτη και με μόνη προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υλοποιούμε χωρίς καθυστέρηση το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα το αναγνωρίσουν και θα το επιδοκιμάσουν οι πολίτες στην κάλπη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.