Παυλακάκης: Το στοιχειωμένο ρεκόρ 25 χρόνων

Τι κι αν έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια. Σαν χθες φαντάζει η στιγμή που ο Αγγελος Παυλακάκης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας, κάνει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, με χρόνο 10.11.

Συνέντευξη στον Σταύρο Κουράκο//ActionPress

Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου του 1997, στις 10:35 το πρωί, στο ΟΑΚΑ, ο «φτερωτός» Αγγελος, σε προκριματική σειρά αγώνων γράφει ιστορία, με ρεκόρ που ούτε αυτός δεν περίμενε ότι φτάνοντας στο 2022 θα μιλάμε ακόμη για εκείνη τη μέρα. Είχε ξεκινήσει να παρουσιάζεται στο κοινό του κλασικού αθλητισμού με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων την ίδια χρονιά, ενώ λίγο αργότερα και πριν κάνει το πανελλήνιο ρεκόρ, είχε ακολουθήσει το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες του Μπάρι. Ενα χρυσό μετάλλιο τον περίμενε και στον κλειστό στίβο το 1998, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βαλένθια, ενώ το 2000 πήρε το χάλκινο στη Γάνδη.

Ο βετεράνος δρομέας απ’ την Ξάνθη και συνιδρυτής του Αθλητικού Ομίλου «Κάλλιστος», παραθέτει τη δική του εξήγηση, μιλώντας στο Action24Press:

«Είναι πολύ σημαντικό διότι ότι όσο περνάει ο καιρός και μένει ένα ρεκόρ ακατάρριπτο και μάλιστα της προηγούμενης γενιάς των αθλητών, όπως ήμουν κι εγώ, σημαίνει ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ομως αυτό έχει και μία αρνητική οπτική, ότι έχουν περάσει 25 χρόνια κι ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιος να το καταρρίψει.

Στη δική μου γενιά, πέρα απ’ το δικό μου ρεκόρ το 10.11, αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που την έχω πάλι εγώ με 10.13, απ’ αυτό τον χρόνο μέχρι το 10.20 υπήρχαν άλλοι εννέα πολύ καλοί αθλητές. Σήμερα, κερδίζονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα με χρόνο στο 10.30.

Παγκοσμίως έχουν κατεβεί κάτω απ’ τα 10 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα, τέσσερις λευκοί αθλητές. Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει αυτή η ανάπτυξη. Αυτό ισχύει και σε άλλα αγωνίσματα, όχι μόνο στους αγώνες ταχύτητας. Τότε είχαμε ομάδες, ήταν συνολικό το σχέδιο, με βάση στις επιδόσεις και τις επιτυχίες. Σήμερα έχουμε αποσπασματικές διακρίσεις, που οφείλονται καθαρά στη δουλειά που κάνουν μεμονωμένα συγκεκριμένοι αθλητές. Το βασικό είναι ότι δεν υπάρχει κίνητρο επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών. Μιλώντας στα παιδιά τούς λέω ότι πρέπει να δουλέψουν για να μπορέσουν να φτάσουν σε υψηλές επιδόσεις και να μπορέσουν να καταρρίψουν αυτό το ρεκόρ, όμως σίγουρα χρειάζονται στήριξη».

Τι φταίει και δεν έχουμε μεγάλες επιδόσεις στον κλασικό αθλητισμό; Πόσο ρόλο παίζει η επαγγελματική σταδιοδρομία των αθλητών;

«Εχει εντοπιστεί τι φταίει και δεν έχουμε τέτοιες επιδόσεις. Πέραν της -δεκαετούς και πλέον- οικονομικής κρίσης, που επηρέασε και τον αθλητισμό, υπάρχει έλλειψη κινήτρων και στήριξης των παιδιών να συνεχίσουν να αθλούνται σε υψηλό επίπεδο και μετά την ηλικία των 18 χρόνων.

Αναγκαστικά τα παιδιά στα 21-22 θα πρέπει να πιάσουν δουλειά διότι ο βιοπορισμός αποτελεί προτεραιότητα. Εμείς, ευτυχώς, εκείνη την εποχή τα είχαμε λυμένα αυτά τα προβλήματα. Κάναμε αυτό που μας άρεσε και μέσα απ’ αυτό βρήκαμε δουλειές. Σήμερα τα παιδιά δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες. Γι’ αυτό έχουμε μονάδες, εξαιρέσεις αθλητών, που προσπαθούν μόνοι τους να διακριθούν. Σε γενικό πλαίσιο, δεν υπάρχει η βοήθεια που θα έπρεπε.

Οι αθλητές δεν είναι αργόσχολοι, αλλά θα πρέπει να εργάζονται πάνω στο αντικείμενό τους. Δεν μπορείς να παίρνεις έναν αθλητή, έναν πρωταθλητή και να τον βάζεις σε ένα γραφείο να κρατάει πρωτόκολλα. Αλλού θα πρέπει να εργαστεί, να προσφέρει. Εκεί δεν το έχουμε δουλέψει καλά το σχέδιο.

Αυτή η προσπάθεια είχε γίνει με σχεδιασμό, όμως σταμάτησε το 2004. Μέχρι τότε ήμαστε όλοι σε μία κοινή πορεία, όμως απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και μετά, την αφήσαμε στην άκρη, όπως κάναμε και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Εάν ο Παυλακάκης αγωνιζόταν σήμερα, με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, θα μπορούσε να κάνει χρόνο κάτω απ’ τα 10 δευτερόλεπτα;

«Ξέρω ότι έχω κάνει 10.11. Δεν ξέρω τι θα έκανα σήμερα, με τις δομές που υπάρχουν και τηνδιαφορετική τεχνολογία. Με τα αν όμως δεν χτίζεται τίποτα. Σήμερα, όμως, με την τεχνολογική εξέλιξη, είναι κρίμα να μην έχουμε αθλητές που να μην μπορούν να κάνουν αντίστοιχο χρόνο με αυτό που έκανα πριν από 25 χρόνια».

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές του ελληνικού στίβου, τα τελευταία χρόνια;

«Ενα απ’ τα προγράμματα που έχει ενεργοποιηθεί είναι το «Φιλόδημος», μέσω των ΟΤΑ, που έχουν φτιαχτεί στάδια και έχουν αλλάξει ταρτάν στίβου, όπως έχει γίνει στην Ξάνθη, στη Ζαχάρω, αλλά γίνεται τώρα και στο ΟΑΚΑ. Εχουν «τρέξει» έργα υποδομών, αλλά δεν είναι αρκετά διότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Είναι υποδεέστερα απ’ τα προγράμματα που ισχύουν στην Ευρώπη, αλλά εμάς μας «τσάκισε» η δεκαετής οικονομική κρίση. Στοίχισε αρκετά στον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος όμως βρίσκει και πάλι τον δρόμο του.

Στον Αθλητικό Ομιλο «Κάλλιστος» έχουμε 500 παιδιά, με 150 παιδιά στα αγωνιστικά τμήματα σε πλαίσιο ακαδημιών, ηλικιών Κ-16 και Κ-14. Γίνεται σημαντική προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα κι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, με τη στήριξη που δείχνουν στα παιδιά τους. Σε αυτό τον κύκλο της αλυσίδας που υπάρχει, θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα μέρη, προπονητές, σωματεία, γονείς, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να αποδώσουν».

Ο Αγγελος Παυλακάκης είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κόφφα, η οποία ήταν πρωταθλήτρια στίβου και μάλιστα κατέχει ακόμα το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα, με χρόνο 22.67 από τις 16 Ιουνίου 1996. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Και κάπως έτσι η ρήση «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει», παίρνει σάρκα και οστά αφού και τα τρία τους παιδιά ασχολούνται με τον στίβο, έχοντας αρκετά καλές επιδόσεις.

«Δεν τα σπρώξαμε τα παιδιά σε αυτό το πλαίσιο, το επιλέξανε μόνα τους. Είναι ωραίο όμως να είμαστε όλοι μαζί στον στίβο. Ερχεται και η Κατερίνα και θυμόμαστε τα παλιά πατώντας πάνω στο ταρτάν. Και πού ξέρεις, μπορεί να είναι κι αυτός έναν τρόπος να μείνουν τα ρεκόρ στην οικογένειά μας»!

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

1997

Χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων

Χρυσό στους Μσογειακούς Αγώνες

Χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

1998

Χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού

2000

Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.