ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ζητάει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

©EUROKINISSI

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζητάει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Πριν από λίγο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με αίτημα της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αθανάσιο Μπούρα ζητά την σύγκληση της Επιτροπής και να κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.

Ακολουθεί το κείμενο του αιτήματος της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

Προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

της Βουλής των Ελλήνων

κύριο Αθανάσιο Μπούρα

Αθήνα, 27/7/2022

Κύριε Πρόεδρε,

Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, που πιστοποιήθηκε από ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε η παγίδευση του τηλεφώνου γνωστού δημοσιογράφου, με την χρήση του ίδιου προηγμένου λογισμικού.

Θυμίζουμε, επίσης, τις καταγγελίες κόμματος της αντιπολίτευσης για την παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου των κεντρικών γραφείων του.

Η διαδοχή αποκαλύψεων και καταγγελιών δεν αποτελεί τυχαίο περιστατικό, αλλά προδίδει οργανωμένη παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών, άγνωστο, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για κρατικούς ή ιδιωτικούς.

Εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ατομικά Δικαιώματα τελούν εν διακινδυνεύσει. Η απάντηση στους υπαρκτούς κινδύνους υπονόμευσης της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και της πολιτικής ομαλότητας δεν εξαντλείται στη δικαστική διερεύνηση, όπως θα συμβεί, ύστερα από την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής ζωής αποτελεί υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου και, πάντως, της δημοκρατικής παράταξης, που θα κινητοποιήσει κάθε θεσμικό μηχανισμό διαφάνειας για να διακριβωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επαίσχυντες παρακολουθήσεις και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σας ζητήσει με την παρούσα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξαρτήτων αρχών και για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ ανήκει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων).

 Οι Βουλευτές

      Μιχάλης Κατρίνης

      Ευαγγελία Λιακούλη

      Χαράλαμπος Καστανίδης

      Γεώργιος Αρβανιτίδης

      Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

      Νάντια Γιαννακοπούλου

      Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

      Ιλχάν Αχμέτ

      Χρήστος Γκόκας

      Γεώργιος Καμίνης

      Βασίλης Κεγκέρογλου

      Χαρά Κεφαλίδου

      Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

      Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

      Ανδρέας Λοβέρδος

      Γεώργιος Μουλκιώτης

      Μπουρχάν Μπαράν

      Δημήτριος Μπιάγκης

      Απόστολος Πάνας

      Γεώργιος Παπανδρέου

      Ανδρέας Πουλάς

      Γεώργιος Φραγγίδης»

     

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.