Πανεπιστήμια: Καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις

©TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το νέο νομικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό . Παράλληλα, δημιουργούνται κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών, ενώ θα υπάρχει και σύστημα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Πανεπιστημίου – ακόμη και μη ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου.

Προβλέπεται πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος εκλογής μελών ΔΕΠ, δημιουργείται πλαίσιο ίδρυσης start-ups φοιτητών/διδακτόρων/μεταδιδακτόρων. Τα ΑΕΙ θα ιδρύουν νέα προγράμματα σπουδών χωρίς να χρειάζονται έγκριση από υπουργείο Παιδείας . Επιπλέον, τα μεταπτυχιακά θα μπορούν να γίνονται εξ άποστάσεως, ενώ προβλέπονται απαλλαγές από τέλη φοίτησης.

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εκλογές, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διεξαγωγή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς φοιτητικές παρατάξεις, με τη Νίκη Κεραμέως να τονίζει ότι «θα υπάρχει Συμβούλιο φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές, ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.