Παναθηναϊκός: 51 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ

©Panathinaikos FC / ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα ένα χρόνια από την πρώτη και μοναδική παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκείνη η σπουδαία ομάδα του Παναθηναϊκού έφτασε τόσο κοντά αλλά ηττήθηκε με 2-0 στις 2 Ιουνίου 1971 από τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.


   Ο  προπονητής του «τριφυλλιού» ήταν ο Ούγκρος Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος είχε καταφέρει να τους κάνει να μην φοβούνται κανέναν αντίπαλο. 


    Ο Μίμης Δομάζος είχε δηλώσει στη διάρκεια της πορείας προς τον τελικό για τον θρυλικό «καλπάζοντα συνταγματάρχη» ότι «…το τροπάριό του ήταν άκρως αποτελεσματικό, δεν είχαμε κανένα κόμπλεξ απέναντί τους».


    Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τέσσερις ομάδες, σκόραρε 16 γκολ και δέχθηκε 10. Ο Μίμης Δομάζος ήταν ο «μάγος» του των «Πρασίνων», αλλά αυτός που έβαζε την μπάλα στα δίχτυα ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο «ψηλός» σημείωσε τα 10 από τα 16 τέρματα,  κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

    
   Ο πρώτος αντίπαλος του Παναθηναϊκού ήταν η Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την οποία οι «πράσινοι» νίκησαν και στις δύο αναμετρήσεις, 2-1 εκτός έδρας και 5-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν οι αγώνες με την πανίσχυρη Σλόβαν Μπρατισλάβας από την -τότε- Τσεχοσλοβακία. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, με αποτέλεσμα η ήττα του 2-1 στην Μπρατισλάβα στη ρεβάνς να μην είναι εμπόδιο για την πρόκριση.


    Στην φάση των προημιτελικών το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ». Ένα γκολ εκτός έδρας του Αντωνιάδη ήταν αρκετό για να περάσει ο Παναθηναϊκός  καθώς στη ρεβάνς οι δύο μάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0). Έτσι οι «Πράσινοι» έφτασταν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.


    Εκεί, οι παίκτες του Πούσκας αντιμετώπισαν τον Ερυθρό Αστέρα. Μπορεί να έχασαν με σκορ 4-1 στο Βελιγράδι, αλλά το γκολ του Αριστείδη Καμάρα έκανε την διαφορά. Και αυτό γιατί στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό με αντίπαλο τον Άγιαξ.


    Ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς, στο ρόστερ του οποίου υπήρχε ο Γιόχαν Κρόιφ, αποδείχθηκε αξεπέραστο «εμπόδιο» για τον Παναθηναϊκό στον τελικό στις Ιουνίου του 1971 στον «ναό» του ποδοσφαίρου, τον οποίο παρακολούθησαν 83.176 θεατές. Ο Βαν Ντάικ έδωσε νωρίς το προβάδισμα στον Άγιαξ, ενώ το όνειρο για το «τριφύλλι» έλαβε τέλος με το αυτογκόλ του Άνθιμου Καψή, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Για την ιστορία, αυτή η γενιά του Άγιαξ θα σηκώσει τον τίτλο άλλες δύο φορές συνεχόμενα ενώ ο  Παναθηναϊκός θα γίνει η μόνη Ελληνική ομάδα που θα παίξει στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ο Άγιαξ αρνήθηκε να παίξει κόντρα στην  Νασιονάλ Μοντεβιδέο από την Ουρουγουάη επειδή θεωρούσαι πως έπαιζε αντιαθλητικά. Στην Ελλάδα το σκορ θα έρθει 1-1, αλλά οι «πράσινοι» θα χάσουν 2-1 στην ρεβάνς στην Ουρουγουάη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.