Παγώνη: Εξαρχής λάθος το πρωτόκολλο καταγραφής θανάτων

©EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σκεπτική ως προς τον τρόπο καταγραφής των θανάτων της πανδημίας παρουσιάστηκε η Mατίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε αν και η ίδια ήταν αντίθετη με τον συγκεκριμένο πρωτόκολλο, θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα προηγούμενα στοιχεία θα πρέπει να αλλάξουν.

«Μετά από δύο χρόνια να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο δεν έχει νόημα. Όλοι ξέραμε πώς γινόταν η καταγραφή μέχρι τώρα. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία και είχε Covid-19, η τελική ετικέτα (στο πιστοποιητικο θανάτου) ήταν Covid. Ήταν λάθος από την αρχή» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» υπογράμμισε. Μιλώντας για την χαλάρωση του πληθυσμού ότι «η μετάδοση είναι άδικη» γιατί πολλοί νοσούντες κυκλοφορούν κανονικά. «Δεν είναι δυνατόν να κολλάς γιατί κάποιος δεν τηρεί το πρωτόκολλο. Είναι άδικο για τους υπόλοιπους», ανέφερε σχετικά.

Όπως είπε η ίδια «η Όμικρον 5 είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Πολλά νησιά έχουν αυξημένο ιικό φορτίο. Από τέλος Αυγούστου η Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου την καμπάνια των εμβολιασμών γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση γιατί έφυγε για διακοπές».

Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών η υποστήριξε ότι πρέπει να την κάνουν γιατί συνήθως έχουν παραπάνω από ένα υποκείμενο νόσημα. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους. Με αυτά τα εμβόλια θα πορευτούμε μέχρι το τέλος Οκτώβρη όταν αναμένουμε τα πιο εξελιγμένα εμβόλια», επισήμανε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.